DR. VARGA LÁSZLÓ

Full text search

DR. VARGA LÁSZLÓ
DR. VARGA LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Bár az Alaptörvény toldozgatását-foltoz-gatását nem szoktuk feltétlen támogatni, hiszen mi az eredeti Alaptörvény elfogadásában sem vettünk részt, de most azt kell mondjam, hogy egy újabb kivételt kell hogy tegyünk. Bár ennek a módosításnak van egy konkrét apropója, amit Hadházy Ákos előterjesztőként elmondott, hogy itt Paks II. kapcsán van-e konkrét javaslata az LMP-nek. Azonban ezen talán túlmutat ez a javaslat, hiszen konkrét értékhatár fölött kérné a választópolgárok véleményét tulajdonképpen a módosítás után vagy annak elfogadása esetén.
Én azt gondolom, hogy helyes dolog a népszavazás intézményét szélesíteni. A népszavazás nagyon fontos demokratikus eszköz, a legközvetlenebb eszköze a választópolgároknak, hogy befolyásolják a politikai döntéseket.
(17.30)
Láttunk erre nagyon jó példákat is az elmúlt időszakban, hogy bár a Fidesz átírta a sarkalatos törvényeket, és jelentősen szűkítette a népszavazások lehetőségeit is Magyarországon, mégis két esetben például a Magyar Szocialista Párt kezdeményezései kapcsán hátrált meg. Ilyen volt például a vasárnapi boltzár kérdése, amikor a kérdés hitelesítése után visszavonták az eredeti előterjesztést - nem csoda, hiszen az emberek kétharmada ellenezte a vasárnapi boltzárat -, és ilyen volt a földértékesítések ügye is, amelyet leállítottak, amikor benyújtottuk azt végül a kellő számú aláírással az illetékesekhez, bár ott próbálták adminisztratív úton is ellehetetleníteni ezt a népszavazást.
Tehát jó példák vannak arra, hogy a nép igenis kontrollálhatja a fideszes hatalmat a népszavazás eszközével, ezért minden olyan javaslatot támogatni fogunk, amely a népszavazások intézményét erősíti és kiszélesíti a köreit. Köszönöm, elnök úr. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me