KONTRÁT KÁROLY

Full text search

KONTRÁT KÁROLY
KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Legelőször is szeretném visszautasítani azokat a sértő szavait a képviselő úrnak, amelyben a kormányt, a kormánypárti képviselőket méltatlanul hazugsággal vádolta meg, és megvádolta a Nemzeti Emlékezet Bizottságát is. Ezeket a kijelentéseit visszautasítom, és azt is elmondom, hogy a kérdésére válaszoljak, hogy nem hazudtunk, most sem hazudunk.
Éppen a Fidesz-KDNP-kormány az, amely a szocialista kormány tétlensége után érdemi lépéseket tesz ennek a nagyon fontos kérdésnek a rendezése ügyében. Elkészült a Nemzeti Emlékezet Bizottsága és az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára szakértő munkacsoportjának jelentése az 1990 előtti állambiztonsági szervek mágnesszalagokon tárolt adatállományának vizsgálatáról. A dokumentum nyilvános, és teljes terjedelmében március 6-a óta elolvasható a bizottság honlapján.
A munkacsoport megvizsgálta az Alkotmányvédelmi Hivatal kezelésében levő mágnesszalagokon rögzített adattartalom szerkezetét, teljességét és történeti értékét. Az elemzés befejezését követően a bizottság kezdeményezte, hogy a vonatkozó törvényi szabályozás módosítása után a mágnesszalagok kerüljenek át az Alkotmányvédelmi Hivatalból az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának őrzésébe.
A kormány 2017. március 8-ai ülésén tárgyalta meg a Nemzeti Emlékezet Bizottsága jelentését. Erről döntést hozott, és az abban foglalt összes kérést teljesítette, és a mágnesszalagokat át is adta a Történeti Levéltárnak. A levéltár nyitott, bárki által hozzáférhető, így a képviselő úr is vagy a frakciójuk is bármikor tájékozódhat ezekben a kérdésekben.
Egyébként a szakértői munkacsoport jelenleg is végzi a nyilvántartásokban szereplő minősített adatok felülvizsgálatát, megteremtve ezzel az állampolgárok minél teljesebb betekintési jogosultságát és így a történeti kutatások lehetőségét is. A bizottság tagjaiból, valamint a levéltár munkatársaiból alakult közös munkacsoport a Belügyminisztériummal egyeztetett munkarend szerint végzi tevékenységét, és már 2015 szeptemberében megkezdte a mágnesszalagok feldolgozását.
Az erről szóló kormányhatározat alapján a rendszerváltást megelőzően a Belügyminisztérium által keletkeztetett minősített adatokat 2017. június 30-ig kell átadni a levéltár számára. Az átadandó adatállományt a „G” operatív nyilvántartás, „H” hálózati nyilvántartás, illetve a „K” nyilvántartások, a központi kémelhárítási adattár tartalmazza. Az Alkotmányvédelmi Hivatal kezelésében levő titkosszolgálati adathordozók átadására pedig 2017. július 1-jéig kell sort keríteni.
(14.30)
A levéltár megnövekedett feladatainak ellátásához a szükséges feltételeket június 30-ig kell megteremteni, 2018. június 30-ig pedig gondoskodni kell a titkosszolgálati adathordozókon tárolt adattartalmak minősítésének a felülvizsgálatáról.
Tisztelt Képviselő Úr! Nem lesznek titkok, éljenek a lehetőséggel, és kérem, hogy fogadja el a válaszomat. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me