DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Látom, Vona Gábor pártelnök úr most személyesen jött be, hogy visszafogja a frakcióját, és senkinek egy szisszenése ne legyen. Ha majd kimegy, én attól tartok, ott fogja folytatni a Jobbik-frakció, ahol a múlt héten abbahagyta.
Hiszen ez nem egy egyedi eset volt, nem egy egyszeri, véletlen alkalom az erőszakkal fenyegetőzésre, hanem ha a Jobbiknak a parlamenti történetét megnézzük, akkor bizony, ahogy a képviselő úr is felsorolta, hónapról hónapra mindig találhatunk egy-egy olyan ügyet, amik közül most éppen ez volt az, ami a médiában jobban megjelent. Ennek a Szilágyi-ároknak, ha hívhatjuk így, a Jobbik történetében sok előzménye volt, de mit várhatunk egy olyan párttól, amelynek alapvető identitását, fogantatását, kommunikációjának a kezdetét a kuruc.infóra vezethetjük vissza?
Lehet, hogy próbálják lecserélni a kuruc.infót index.hu-ra, de ettől függetlenül az alapvetően agresszív hozzáállás ugyanaz marad. Ebben az előző ciklus egyik mélypontja kétségtelenül Zagyva György Gyula képviselő úr volt, aki hasonló módon a folyosón akarta megbeszélni az ügyeket, vagy nem is megbeszélni, de legalább elrendezni. De arra is emlékszünk, hogy ő nemcsak a Parlament falai között, hanem azon kívül is 2010-ben a Magyar Szigeten is interjúra hívott valakiket egy faházba, ahol aztán ostorral hadonászva fizikai erőszakkal fenyegette meg őket. De arra is emlékezhetünk, hogy az elmúlt évekből a Jobbik az a párt, amelyik a zászlóégetést a rendezvényein szokásos eseménnyé tette, és időről időre lángra kapott általában az Európai Unió valamelyik zászlója. Ez sem igazán általában a békés középpártok jellemzője Európában.
Zagyva György Gyula a ledöféssel fenyegetésig és sok minden másig is eljutott, most pedig a Jobbik mintavárosában, Tiszavasváriban tudja felügyelni az ottani közfoglalkoztatotti tevékenységet. Megmaradt tehát a párt kebelén belül, továbbra is gondoskodnak a korábban agresszív folyosói veszekedéssel, verekedéssel vagy adott esetben akár parlamenten kívül erőszakkal fenyegető képviselőtársukról.
De emlékezhetünk arra, hogy a híres listázási ügy is pontosan a Jobbik frakciójához köthető. És azt is tudjuk, hogy miként gyalázták meg a holokauszt áldozataira emlékező Duna-parti emlékművet, amikor az egyik cipőbe direkt beleköptek. Nyilván, ha ezután valaki hanukát köszönt, az kevéssé szívélyesen fogadott sok zsidó honfitársunk részéről.
Ezekből a különböző eseményekből csak az látszódik, hogy az agresszió ott volt a Jobbik születésénél, és nem is változik meg, bár a hatalomért és a pénzért sok mindenre képes, de mindenhol kilóg a lóláb. (Derültség a Jobbik padsoraiból.) Lehet, hogy egy színtelen, szagtalan kommunikációt efölé oda lehet húzni, de az erőszakos szavakat a Jobbikban erőszakos tettek is követik.
És nyilván, ha valaki ellenzékben a parlamenti képviselőtársaival szemben, kormánytagokkal szemben, államtitkárokkal szemben így reagál, nem lehet kétségünk afelől, hogy ha a kormányzás lehetőségét megkapná, akkor hogyan és miként tevékenykedne. Bízunk benne, hogy Magyarországot megkímélik a választók attól, hogy ezt a fajta agressziót parlamenti és kormányzati többség szintjére emeljék.
Kutyából nem lesz szalonna - ismerjük a régi mondást. Van már ennek egy híres parafrázisa, amelyik arról szól, hogy kommunista kutyából nem lesz demokratikus szalonna, de radikális kutyából sem lesz mérsékelt szalonna, tisztelt képviselő úr. (Szórványos derültség a kormányzó pártok padsoraiból.) Nem várhatunk mást a Jobbiktól sem, mint azt, hogy azt folytatja, amit 2010-ben elkezdett. Ahogy bejött ide, Gárda-mellényben, agresszivitással, csoportok elleni erőszak keltésével vagy agresszió keltésével, ezt fogja a továbbiakban is folytatni. Ezért tiltakoztak ellene akkor is, amikor eléggé zűrös múlttal rendelkező alelnököt javasolt a parlament alelnöki székébe, és ezért tiltakozik most is mindenki (Sneider Tamás közbeszól. - Mirkóczki Ádám: És te hogy szavaztál…), aki a józanság oldalán áll.
Bízunk benne, hogy a választók megőrzik a józanságukat, nem felejtik el azt, amit az előző években láttak, és éppen ezért nem az agressziót fogják támogatni Magyarországon. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me