DR. TÓTH BERTALAN

Full text search

DR. TÓTH BERTALAN
DR. TÓTH BERTALAN (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Képviselőtársaim! Három héttel ezelőtt Japánban a fukusimai tragédia utáni újjáépítésért felelős miniszter mondott egy ostoba, bár korántsem vicces mondatot. Azt mondta, hogy még jó, hogy északkeleten történt a tragédia és nem Tokióban, mert ott sokkal nagyobb károkat okozott volna. Egy nappal később ez a miniszter bocsánatot kért és lemondott. Mindeközben Magyarországon Balog Zoltán egy eseményen azzal viccelődött, hogy a mentőszolgálatoknál dolgozóknak milyen alacsony a bére. Az az ember viccelődött ezzel, akinek a feladata lenne az egészségügy fenntartása és fejlesztése, és a feladata lenne az egészségügyben dolgozó munkatársak megélhetésének a biztosítása és fizetésének emelése. Ez nem vicces, hanem kifejezetten dühítő.
(13.20)
És Balog Zoltán nemhogy bocsánatot nem kért a mondataiért, hanem továbbra is teljes felhatalmazással rombolja az egészségügyet, az oktatást és a szociális ágazatot.
Tisztelt Képviselőtársaim! Balog Zoltán jópofasága annak a cinikus pökhendiségnek az újabb példája, amelyet folyamatosan láthatunk Lázár „akinek nincs semmije, az annyit is ér” Jánostól, Rogán „helikopter” Antaltól vagy éppen Mészáros „nem stróman” Lőrinctől. Ez az a cinikus pökhendiség, amely igazságtalan Magyarországot eredményezett, ahol igazságtalan a közterhek elosztása és igazságtalan a közös torta újraosztása. Ezért mondjuk azt, hogy a Fidesz által benyújtott költségvetés az igazságtalanság és a korrupció költségvetése. Igazságtalan, mert a Fidesz a gazdagok adócsökkentését a kis keresetű dolgozókkal fizetteti meg. Igazságtalan azért, mert a gazdagoknak évente 400 milliárd forint adócsökkentést ad, miközben eltörölte a minimálbér adómentességét és 27 százalékra emelte az áfát. És igazságtalan, hogy a munkabérből élők és különösen a kisebb keresetű dolgozók adóterhei 2018-ban is az egyik legmagasabbak lesznek Európában. Ezeket az igazságtalanságokat meg kell szüntetni, a vagyoni különbségeket csökkenteni kell. Ezért mondjuk: tegyünk igazságot, fizessenek a gazdagok. Aki havi 1 milliónál többet keres vagy több mint százmilliós vagyona van, igenis vállaljon többet! Adja be a közösbe azt a kis többletet, hogy legyen miből fejlesztenünk az iskolákat, a kórházakat vagy éppen az idősotthonokat.
Tisztelt Képviselőtársaim! Tudják-e, melyik az a három terület, amelyekre arányaiban kevesebbet költ a Fidesz 2010 óta? Elmondom: az oktatás, az egészségügy és a szociális szféra. Ennek eredménye pedig már megjelent a PISA-jelentésekben, megjelent a romló egészségügyi közszolgáltatásokban és a növekvő szegénységi mutatókban. Mindezt úgy hozta össze a Fidesz, hogy 2010 óta ezt az időszakot tekintve GDP-arányosan több adót fizetünk. Hét éve több adót fizetünk; természetesen a gazdagok kevesebbet, míg a kis keresetű dolgozók pedig többet. Az elosztható pénz több lett, de az állam a valódi feladataira mégis kevesebbet költ, hiszen önöknek fontosabb a stadion, fontosabb a propaganda vagy éppen egy meg nem térülő atomerőmű. Ez a korrupció költségvetése, hiszen az ezekre a projektekre elköltött százmilliárdok valahogy mindig Orbán, Rogán vagy kormánytagok ismerőseinél, rokonainál landol. Erre mondjuk azt, hogy elég volt. Stadionokban nem lehet gyógyítani, a propaganda nem pótolja a minőségi oktatást, az Orbán-Putyin-paktum pedig Oroszország érdekeit szolgálja, amit még az unokáink is fizetni fognak.
Tisztelt Képviselőtársaim! Mi elutasítjuk a Fidesz társadalompolitikáját, elutasítjuk az igazságtalanság és a korrupció költségvetését. Abban hiszünk, hogy minden magyar egyenlő, és egyenlő esélyeket kell kapniuk, hogy a tehetség kibontakozását ne gátolja a család szegénysége. Ne feledjék, hogy ma egy volt Soros-ösztöndíjas, akinek a keresztneve Viktor, a Fidesz társadalompolitikája miatt soha nem jutott volna el egyetemre. Igen, arról a Viktorról beszélek, aki pincsikutyaként most kezelt le Erdogannal, Putyinnal vagy Lukasenkával.
Az a célunk, hogy felszámoljuk a létbizonytalanságot és a dolgozó emberek kiszolgáltatottságát. Az a célunk, hogy több pénz maradjon a kispénzű dolgozók, a közszférában dolgozók és az átlagemberek zsebében, és igenis a gazdagok vállaljanak többet, mert így lesz több pénz az oktatásra, az egészségügyre, a nyugdíjakra, a szegénység csökkentésére. Közös jövőnkért, egy igazságosabb Magyarországért! Köszönöm a figyelmet. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me