SCHMUCK ERZSÉBET

Full text search

SCHMUCK ERZSÉBET
SCHMUCK ERZSÉBET (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! A 2018-as költségvetés benyújtásakor azt mondták, hogy ez a munkából élők költségvetése. Ennél nagyobb hazugságot nem is állíthattak volna, mert ez a költségvetés a munkából élők átverése. De kit is vertek át? Sajnos mindenkit. Mindenkit, aki a közszolgálatban, aki gyárban, termelő üzemben, aki kereskedelemben vagy más szolgáltatásban dolgozik. Az ő bérük alig változott az elmúlt hét évben, miközben az infláció 17 százalék volt. Bezzeg Matolcsy Györgynek 150 százalékkal ugrott meg a fizetése, 2 millió forintról 5 millió forintra. Az államtitkárok, a kormánybiztosok, a semmihez sem értő politikai kinevezettek hada óriásira duzzadt, milliós fizetéseket kapnak.
Erre meg stadionokra meg Paks II.-re és hasonló értelmetlen gigaberuházásokra bezzeg van pénz; arra, hogy a munkából tisztességesen meg lehessen élni, nincs. Önök átverték a közszolgálatban értünk dolgozókat, különösen a mentősöket. Ilyen átverést ritkán láttunk. Amióta kormányoznak, az egészségügyi dolgozókat, köztük a mentősöket nyomorszinten tartották. Amikor a tömeges elvándorlás arra kényszerítette önöket, hogy valami béremelést adjanak nekik, akkor is csak morzsákat juttattak, ami az elmúlt évek inflációját alig fedezte.
(13.30)
Megjegyzem, a rendőröket már tavaly is megalázták, amikor késve fizették ki nekik a bérüket, a pótlékokat. Az idén pedig hosszas tárgyalások után 60 százalékos emelést ígértek nekik, majd benyújtották a költségvetést, és a miniszter képes volt mosollyal az arcán azt mondani, hogy milyen jó, 10 százalékkal emeljük a béreteket, az ígért 60 százalék helyett. Nem csoda, hogy a mentősök most sztrájkra készülnek.
Önök átverték az ápolókat. Béremelésük alig haladta meg a hosszú évek inflációs veszteségét. De átverték a tanárokat is, az a sokat reklámozott életpálya megemelte ugyan a kezdő fizetéseket és a béreket is, ám ennek ára a pótlékok elvesztése és a leterheltség durva növekedése lett. Most a felháborító 5 százalékos emeléssel befejezettnek nyilvánítják a béremelési folyamatot, sőt bérplafont vezetnének be. Önök a szociális dolgozókat sem becsülik meg, akik a társadalom legrászorultabbjain igyekeznek segíteni. És átverték a közalkalmazottak nagy részét. A közalkalmazotti bértábla 2008 óta változatlan, folyamatosan csökken. És ahelyett, hogy emelnék, tovább trükköznek részleges emelésekkel és a bérbe be nem épülő pótlékokkal.
És még nincs vége a sornak. Önök átverték a magyar kisvállalkozókat is, akik megszenvedik az egyébként szükséges minimálbéremelést. A minimálbéremelés terhét majdnem teljes egészében az ő nyakukba varrták. Eközben a multik 10 százalékos társaságiadócsökkentést kaptak. A hazai kisvállalkozások és munkatársaik különösen azt szenvedik meg, hogy ma nem a munkából lehet megélni, nem a teljesítmény számít, hanem a Fideszhez való közelség. Az építőiparban, az energetikában, a turizmusban, és még sorolhatnám tovább a Fidesz által lenyúlt szektorokat, csak törleszkedéssel lehet megélni.
Önök átverték a dolgozni akaró fiatalokat, és ez az egyik legnagyobb bűnük: fiatalokat átverni. A pályakezdő bérek olyan alacsonyak, hogy arra nem lehet családalapítást tervezni, és otthonteremtésről álmodozni. Önök még azokat a fiatalokat is átverték, akiket a „Vállalkozz itthon, fiatal” elnevezésű programmal hazacsábítottak. Ígértek nekik 3 millió forintos támogatást, ám azt egy év után sem képesek odaadni nekik, ellenben fizettetik velük a cégeik fenntartását és még az ötleteiket is lenyúlják. Ez azért mesterien cinikus átverés volt, ezt el kell ismerni.
Végül önök nem egész egyszerűen átverték a dolgozó emberek 80 százalékát, akik nem voltak nyertesei az egykulcsos adó bevezetésének. Ők azóta várnak, hogy a jómódúak megtámogatása évi 500 milliárddal az ő pénzükből majd hozzájuk is lecsorog. Erre azonban hiába várnak. Ebből csak a Mészáros Lőrincek vagyona dagad. Ezért lenne azonnal szükség a személyi jövedelemadó sávos csökkentésére, adómentes minimálbérre, az átlagbér 38 ezer forinttal való megemelésére és a havi 1 millió fölött keresők pluszadóztatására. És ezért lenne szükség a minimálbéren alapuló közalkalmazotti bértábla megalkotására. Köszönöm. (Ikotity István tapsol.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me