MAGYAR ZOLTÁN

Full text search

MAGYAR ZOLTÁN
MAGYAR ZOLTÁN (Jobbik): Köszönöm a lehetőséget, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Ahogy most már többedik hete megszokhatták, így napirend után igyekszem a választókerületem néhány településének problémáira felhívni a figyelmet, de 75 település van, úgyhogy bele kell húzni.
Ma Bezivel kezdeném, ami a Tóköz Hanság felőli részén helyezkedik el; 2015-ös adatokat tudok mondani, azok a pontosak: 517 lélek lakja. Változatos történelmet tudhat magáénak, ahogy a térségben több más település is, de azért a növekedés és a fejlődés a nehéz években is látható volt. Jó lenne, ha el lehetne mondani ezt a mostani évtizedekre is. Csak egy példát hadd emeljek ki: 1729-ben 23 jobbágy- és 21 zsellércsalád lakta, 1850-ben már 222 katolikus, 435 evangélikus és 130 zsidó lakója volt Bezinek. Ehhez képest ma siralmas állapotok vannak, hiszen ahogy említettem, 517-en lakják, és ez is a térségben egy öregedő településnek számít.
Fehértót is érdemes részletesebben megemlíteni. Csornától 16 kilométerre fekszik, 481 lakója van. A falu közelében található tóról kapta a nevét, ami egyes feljegyezések szerint akkor feltűnően fehér volt, és így lett Fehértó. 1368-ból származik első írásos megemlítése.
Győrsövényház szintén a Tóközben található, a Rábca mentén. 772-en lakják. A XIV. század végéig egyébként Sövényszád néven futott, ebből alakult át aztán ez a név. De van egy helyi népi monda, egy legenda, miszerint a Lébény felőli faluvégen jött egy ember, aki cölöpökből és vesszőfonatokból kezdett el készíteni magának házat, de aztán a víz folyamatosan kimosta, de ő nem adta föl, és végül is így létesült az első ház.
(20.00)
Kóny település a legnagyobb a ma említettek közül. 2640-en lakják. A Fertő-Hanság Nemzeti Park szomszédságában 250 hektár védett terület található, 60 hektárnyi tőzegtórendszer is van a környékén. Ezt jómagam is többször meglátogattam, még csónakázni is volt rajta módom. Aki csak arra jár, próbálja ki, tényleg egy ritka szép élmény ez itt kis hazánkban.
Két dolgot említenék meg. A címerében a korona és a ló is megtalálható. A korona arra utal, hogy 1228-ban II. András alapító oklevelet adott a településnek. Kóny maga állítólag a szláv ló szóból származik, és a hagyományokban is sokszor megjelenik bizony a ló a községben.
Ezen települések helyzete ma lesújtó, tehát mindegyikről elmondható, hogy a történelem során sok-sok fénykort élt. A mostani időszak biztos nem fog ezek közé tartozni. Annak ellenére, hogy a Rábaköz - hívjuk így ezt a térséget most így összefoglaló néven - az ország nyugati szegletében, sőt északnyugati szegletében található, amire képviselőtársaim gyakran mondják, hogy az ország egy szerencsésebb vidékéről van szó, tehát ennek ellenére Győr hatása vagy akár Sopron, Mosonmagyaróvár hatása már kevéssé érződik a településeken. Ha másként nem, akkor azért, mert buszokkal eljárnak oda dolgozni, akár havi több tízezer forintos bérlet árán is az ott élők. Az a szomorú helyzet állt elő, hogy a hajdanán híres mezőgazdaságához képest ezen településekről most már a falusiak, a vidékiek járnak be a városba vásárolni, nem pedig a városiak járnak ki vidékre, ahogy ez egyébként normális és szerintem egészséges lenne.
Az infrastrukturális állapotokról annyit kell elmondani, hogy az úthálózat középkori minőségű, siralmas. Mindig el szoktam mondani, hogy az országban a második legrosszabb úthálózat a térségben található, a három legfontosabb paraméter mindegyikében katasztrofálisan teljesít ezen szinten a térség.
Az egészségügyi rendszerekhez való hozzáférés rosszabb minőségben történhet meg, nagyságrendekkel rosszabb minőségben történik meg egy kisebb településen élő esetében, mint egy városban lakó számára. Ez azért is szomorú, mert az olló, ami ilyen szempontból egy kistelepülésen élő és egy városban élő között megvan, Ausztriában is hasonló mértékben megvolt még a 80-as évek elején is, de ott az európai uniós és a helyi források megfelelő felhasználásával ezt az ollót zárni tudták, és mára már Ausztriában nem jelent hátrányt az, ha valaki egy kisebb településen születik és éli le az életét.
De még sok egyéb gondról is szót kell ejtenem, azt majd a következő napirend utániakban teszem meg. Köszönöm a lehetőséget, elnök úr. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me