DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! A kormányzat, a mindenkori kormányzat többféle módon tudja kifejezni a tiszteletét a mentésben dolgozók iránt, a mentőtisztek iránt, a mentőorvosok iránt, a mentőápolók iránt, mindenki iránt, több ezer fő, majdnem tízezer fő iránt, aki a mentésben dolgozik. Ennek egyik formája és módja az anyagi megbecsültség, a fizetések emelése, a másik a munkakörülmények javítása, a munkafeltételek javítása. A harmadik pedig az, hogy amikor a mentőápolóknak, a mentésben dolgozóknak egy-egy ünnepük van, egy-egy napjuk van, akkor azokon a napokon bizony elismerjük az ő munkájukat.
Ha az anyagi elismerést nézem, az a mentőtiszt, aki 2012-ben 242 300 forintot keresett, ha megvalósul a jövő évi béremelés az egészségügyben és az Országos Mentőszolgálatnál is, akkor ő 242 300 forint helyett 460 112 forintot fog keresni. Az a mentőorvos, aki 2012-ben 390 500 forintot keresett, 2018-ban a jövő évi költségvetés elfogadása után 645 ezer forintot fog keresni. Ez egy olyan mértékű fizetésemelés, olyan mértékű béremelés, amely már érezhető mindenki számára. Három év alatt, tavaly, idén és jövőre összességében több mint 60 százalékos, 67 százalékos lesz az a fizetésemelés, amit ők is tapasztalhatnak.
Ehhez pedig a kormány a fedezetet az elmúlt években is biztosította, és most is biztosítja, hiszen úgy vettük át az Országos Mentőszolgálatot 2010-ben, hogy alig több mint 22 milliárd forint volt a mentőszolgálat költségvetése. Ez most a jövő évben 39 milliárd forint fölé emelkedik. Ez egy 17 milliárd forintos, 76 százalékos emelése lesz a mentőszolgálat költségvetésének. Ebből tudja kifizetni a megemelt béreket, ebből tudja elindítani az új munkaruha-beszerzést, amely korszerűbb lesz, és ebből tudja a munkaruha tisztításának a költségeit is beszerezni.
Nyilván ez járult hozzá ahhoz, hogy az elmúlt években a munkakörülményeket úgy sikerült javítanunk, hogy 30 új (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) mentőállomást építettünk, 97-et felújítottunk, és 200 új mentőautó pedig a napokban, a következő hetekben munkába állhat. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me