DR. HADHÁZY ÁKOS

Full text search

DR. HADHÁZY ÁKOS
DR. HADHÁZY ÁKOS (LMP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! 2013-ban 10 milliárd forint uniós és hazai költségvetési forráshoz jutott a Klebelsberg Központ jogelődje, a KLIK. A köznevelés az iskolában megnevezésű projektben olyan informatikai rendszer kiépítését vállalták, amely csökkenti az adminisztrációs terheket, és majd segíti a szakmai munkát. A projekt tervezett befejezésének időpontja 2015. december 31-e volt, de nem tudni, hogy mikor készültek el ezek a programok, ha egyáltalán elkészültek a fejlesztések, az viszont tény, hogy kifizették ezt a pénzt, mind a 10 milliárd forintot. Ebből körülbelül 850 millió forint volt a program.
Az a kérdés, hogy mire fizették ki ezt a pénzt. A szóban forgó projekttel kapcsolatban korábban már találtam nagyon durva dolgokat. Találtam olyan teljesítésigazolást, kaptam olyan teljesítésigazolást, amelyeket ugyanazon a napon ugyanaz az ember írt alá, mint aki a tetemes hibalistát, és utána a 6 hónapos engedményt írta alá.
Azonban újabb információkat is kaptam, és ezért szerettem volna megbizonyosodni arról, hogy valóban üzembe helyezték-e, használják-e ezt az új rendszert. Ismét adatigényléssel fordultam a Klebelsberg Központhoz és egyidejűleg az önök minisztériuma felé is. Hosszas és mérsékelten eredményes levelezés vette kezdetét, és most már fél éve, hogy sem az EMMI, sem pedig a Klebelsberg Központ nem ad igazán érdemi választ a kérdésre, hogy mióta és melyik iskolákban használják az új rendszert. Pölöskeinétől kaptam egy választ. Abban azt mondta, hogy létezik, működik a rendszer. Az első levélben azt mondta, hogy ez létezik és működik a rendszer, illetve azt mondta, hogy az iskolákban nem kell hogy működjön. Sajnos azt kell mondanom, mind a kettő hazugság. Az egyiket ők maguk cáfolták az elmúlt héten, amikor azt mondták, hogy nem minden eleme működik, majd egy része csak 2017. december 31-i. A másodikat pedig abban lehet tetten érni, hogy rendelkezésemre állnak az adatkérések, a specifikációk, amelyekben egyértelműen azt írják, hogy az iskolákban, intézményekben működniük kell ezeknek a programoknak. Azonban nem tudok arról, hogy működne. Számtalanszor, többször kértük volna, nagyon sok telefonnal próbáltuk megkérni, hogy hadd nézzük meg működés közben ezeket a rendszereket. Szeretném elhinni, hogy működnek. Most a sajtótájékoztató után kaptam egy időpontot, hogy majd két hét múlva esetleg az igazgató jelenlétében betekinthetek. Ez az informatikai rendszer, mint mondtam, 850 millió forintba került, és okkal merül fel a gyanú, hogy nem működik. Ha mégis működne, akkor miért nem nézhettem meg fél évig működés közben ezt a rendszert?
Tisztelt Államtitkár Úr! Egyértelmű és világos választ szeretnék arra kérni, hogy hány iskolában és mióta működik rendeltetésszerűen a több száz millió forintból létrehozott integrált informatikai rendszer, és melyek ezek az iskolák. Ha beigazolódna a gyanú, hogy mégsem építették ki a rendszert (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), ezek szerint ezek a pénzek elfogytak, indul-e vizsgálat? Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me