VERESNÉ NOVÁK KATALIN,

Full text search

VERESNÉ NOVÁK KATALIN,
VERESNÉ NOVÁK KATALIN, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Valóban, ma van a családok nemzetközi napja, május 15-én, sőt május a családok ünnepe, a családok hónapja. Én viszont azt gondolom, hogy mindennap a családokat ünnepeljük, minden nap Magyarországon a családokról szól, hiszen mindennap azért dolgozunk, hogy a magyar családok érdekeit tudjuk a lehető legjobban képviselni, és hogy a magyar családok jólétét tudjuk növelni. 2010 óta ez a feladatunk, 2010 óta ezt tartjuk az egyik legfontosabb dolgunknak. 2010-ben egy valódi családbarát fordulatot hajtottunk végre, és azóta a kormányzati gondolkodást az jellemzi, hogy a családok érdekeit tartjuk leginkább szem előtt.
Tekintettel arra, hogy most valóban a költségvetés tárgyalása következik, a 2018-as költségvetés tárgyalása, ennek apropóján említenék néhány olyan pontot, amely a 2018. évben is jelzi ezt az elköteleződésünket. 2018-ban a költségvetésben 1900 milliárd forint áll a családtámogatások céljára rendelkezésre. 1900 milliárd forint kizárólag közvetlenül a családok támogatását szolgálja a költségvetésben. Összehasonlításként mondom, hogy 2010-ben ez az összeg fele ekkora volt, tehát 8 év alatt duplájára tudtuk növelni a családok támogatására rendelkezésre álló költségvetési előirányzatot. Ez természetesen egy mutatószám, de talán jól mutatja az elköteleződésünket.
A családtámogatásaink egyik nagyon fontos eleme a családi adókedvezmény, aminek az alapelve az, hogy szeretnénk a lehető legkevésbé megadóztatni azt a jövedelmet, amit munkával szereznek a gyermeket nevelő családok. Ezért a családi adókedvezményt a bevezetése óta, amit a mi kormányunk vezetett be, folyamatosan bővítjük, kiterjesztettük a járulékokra is, és most ismét egy bővítés következik, hiszen 2018-ban ismételten emelkedik a kétgyermekes családi adókedvezmény, most már havi szinten 35 ezer forintot tudnak megtakarítani a kétgyermekes családok, tehát minden hónapban nettó 35 ezer forinttal több marad a pénztárcájukban. A családi adókedvezmény teljes előirányzata így 316 milliárd forint lesz 2018-ban.
Szintén az adókedvezményekhez tartozik a házassági adókedvezmény, amelynél egy újítás az, hogy most már akkor is a friss házasok igénybe tudják venni két évig ezt a kedvezményt, ha időközben gyermekük fogan. Ekkor párhuzamosan kapják a házassági és a gyermek után járó családi adókedvezményt.
Szintén egy újdonság, illetve többletforrás az, amit a bölcsődék számára juttatunk, hiszen amellett, hogy a bölcsődében dolgozó szakemberek fizetését megemeltük, és a pedagógus-életpályába beemeltük a felsőfokú végzettségűeket, a középfokú végzettségűeknek is jelentősen tudtuk emelni a bérét, emellett fejlesztjük, bővítjük, jobban hozzáférhetővé és rugalmassá tesszük a bölcsődei rendszert, és a finanszírozását két és félszeresére emeljük az ideihez képest a jövő évben. Ez azt jelenti, hogy közel 37 milliárd forint áll majd erre a célra rendelkezésre, és igen, ez azt jelenti, hogy a fenntartóknak, az önkormányzatoknak vagy a civil fenntartóknak jobban megéri majd bölcsődét üzemeltetni, mint jelenleg.
Kiemelném még a jövő év többleteiből a gyermekétkeztetést. Ez is egy nagyon fontos pont, hogy azt szeretnénk, hogy minél több gyermek tudjon háromszor vagy négyszer naponta ingyenesen étkezni. A gyermekétkeztetésre, a szünidőben, illetve az iskolaidőben lévő gyermekétkezésre most már közel 80 milliárd forintot fordítunk. Ez is két és félszeres emelkedés 2010-hez képest.
Még egy ilyen pont a tankönyvellátás. A 9. évfolyamig kiterjesztjük jövő évtől fogva az ingyenes tankönyvellátást. Ez plusz 285 ezer gyermek családját jelenti, ami 40 százalékos emelkedés. Ennek köszönhetően több mint 1 millió gyermek fogja ingyenesen kapni már a tankönyvet a következő évben.
Az is egy újdonság, hogy az anyasági támogatást azok is megkapják 2018. január 1-jétől, akik nem Magyarország közigazgatási határain belül vállalják a gyermeküket, illetve nem ott születik. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) Ez 64 ezer forint egyszeri összeget jelent.
Tehát továbbra is azon dolgozunk, hogy a családokat a lehető legtöbb módon tudjuk támogatni. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me