DR. VÖLNER PÁL

Full text search

DR. VÖLNER PÁL
DR. VÖLNER PÁL igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Azt hiszem, az ön által felvetett kérdések lényegesen meghaladják egy interpelláció kereteit, de néhány, írásban is jelzett témában még szívesen válaszolok.
A forintosítással lényegében a hitelezők egy jó részén tudott segíteni a kormányzat, tudjuk, hogy ma is magasabb a svájci frank árfolyama, mint amin ez történt. Figyelembe kellett vennünk itt a kúriai döntéseket, és gyakorlatilag a Nemzetgazdasági Minisztérium becslése alapján a háztartások csak ezzel a történettel 100-200 milliárd forint törlesztőrészletet takaríthattak meg.
A középárfolyam bevezetett alkalmazása szintén ebbe a körbe tartozik, és amit képviselő úr is említett, a 2011 tavaszán meghirdetett otthonvédelmi akcióterv keretében a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. létrehozta a Nemzeti Eszközkezelőt azzal a céllal, hogy a magyar állam nevében ne elvegye ezeket a lakásokat, hiszen ezeket nem elvesztették a tulajdonosok, hanem éppen hogy megmentette részükre, hogy bérlőkként a saját otthonaikban tudjanak maradni, és gyakorlatilag ezeknél a kellő fedezetet biztosította arra, hogy hosszabb távon a szociálisan rászorult hiteladósok lakhatását a piaci bérleti díjaknál jóval alacsonyabb bérleti díjak fizetésével megoldhatóvá tegye.
A Nemzeti Eszközkezelő-program 2012-es indulása óta folyamatosan, 2017 márciusáig 29 236 lakóingatlant vásárolt meg az állam javára az eszközkezelő, és több mint 40 ezer kérelmet fogadott be. A folyamatosságot és az egyenletességet a kormány azzal biztosította, hogy a jogosultsági feltételeket 2012-től évről évre a gyakorlati tapasztalatokhoz igazította, hogy a leginkább rászoruló és a leginkább végrehajtással fenyegetett hiteladósok körét érintse ez az eljárás.
A magáncsődeljárás szintén azt a lehetőséget nyújtja állami támogatással, hogy az adósságaik rendezésére az adósok lehetőséget kapjanak. Törlesztési támogatást kapnak, amelynek havi összege a 25 ezer forintot is elérheti, és ez öt éve már folyósítható. Az adósságrendezési eljárásban részt vevők száma, ha mérsékelten is, de növekszik, jelenleg 835 kezdeményezett eljárásról van tudomásunk, ez több mint 2 ezer főt érint. A jelenlegi eljárásokban már 1832 fő vesz részt.
Az eddigi ügyek száma alapján célul tűztük ki, hogy a hitelezők és az adósok érdekeltebbek legyenek a magáncsődeljárásban. Bemutatjuk a jogi lehetőségeket, persze ezek attól függenek, hogy mennyire vannak túladósodva az adósok, időszakiak-e a pénzügyi problémáik, vagy pedig szabályozott eljárás keretei között önmagában már nem tudja az adósságot megfizetni, sem a fizetőképességet megnyerni, ha nem segít be az állam. Az elmúlt két év tendenciáit figyelembe véve 2017-ben várhatóan 4300-4500 között lesz a végrehajtással érintett ingatlanok száma. A bírósági végrehajtásról szóló törvény 2017. március 21-én ezért módosítással hatályba lépett, amelynek a hatásait még nem tudtuk felmérni az eltelt időszak rövidségére tekintettel.
A sikeres árverések számát és a kilakoltatások számát ez jelentősen befolyásolni fogja, s lényegesen mérsékelheti 2017 vonatkozásában az önök által vizionált növekvő tendenciát. Kérem a tisztelt Házat, illetve képviselő urat, hogy a válaszomat fogadja el. Köszönöm. (Szórványos taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me