Z. KÁRPÁT DÁNIEL

Full text search

Z. KÁRPÁT DÁNIEL
Z. KÁRPÁT DÁNIEL (Jobbik): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Minden áldott évben a kilakoltatási moratórium lejártát követő hetekben-hónapokban végeláthatatlan vitákat folytatunk azt illetően, hogy a Jobbik rendre számon kéri önökön azt, hogy egyre több és több kilakoltatással találkozunk, és sajnos nagyon sok esetben a kormányzat béna kacsaként viselkedik. Jelen pillanatban is a végrehajtók azok, akik egész egyszerűen nem tudnak több ingatlant elpasszolni a piacon, de nem a kormányzat helyes cselekvési terve szab gátat a hasonló folyamatoknak.
Éppen ezért, államtitkár úr, az első konkrét kérdésem, és kérem, válaszoljon erre pontosan, szám szerint, hogy hány kilakoltatásra számít még Magyarország Kormánya idén, tehát hány hasonló eseményhez adja a nevét, hiszen önök a nevüket adják ehhez mindazzal a programmal, amit letettek az asztalra. Példának okáért azzal, hogy a Nemzeti Eszközkezelő érezhetően nehezebben és döcögősebben köt szerződést emberekkel - ez a megkötött szerződések számában is tükröződik -, mindemellett nem látjuk a költségvetési források megfelelő szinten történő elkülönítését azon eszközkezelő számára, amely végleges megoldást magyar embereknek nem nyújt.
Átmeneti segítséget nyújthat azáltal, hogy elveszi az illető ingatlantulajdonát, ő bérelheti a saját lakását a továbbiakban, de engem kimondottan megijesztettek azok az államtitkári kiszólások, amelyek értelmében a Fidesz-KDNP szerint Magyarország legnagyobb bérlakásprogramja jelen pillanatban a Nemzeti Eszközkezelő. Tehát önök egy bérlakásprogramként tekintenek kvázi arra, hogy a bűnöző bankok bűneit helybenhagyják, legalizálják, aztán elveszik magyar emberek ingatlantulajdonát, és nem tudom, hogy milyen körülmények között, de talán majd átjátsszák ezeket az ingatlanokat a piacon bérlakás formájában másoknak.
Ezzel szemben a Jobbik nemcsak a költségvetés vitájában, de minden szinten leteszi az asztalra azt az igényét, hogy egy állami hátterű otthonteremtési és bérlakásépítési programra van szükség, nemcsak a szerencsés társadalmi osztályoknak és onnan fölfelé - CSOK-kal, 10 milliós kedvezménnyel, egyebekkel -, hanem elérhető számú, mennyiségű és árú bérlakás biztosításával, akár tömeges építésével. Hiszen, államtitkár úr, a másik konkrét kérdésem, hogyan kívánja ön kigazdálkodhatóvá tenni Magyarországon azt, hogy egy átlagos fiatal vagy az életét elkezdő magyar ember nagyvárosban 130-150 ezer forint plusz rezsit fizessen egy bérelt lakásért. Nonszensz, hogy az önök válasza erre az, hogy a magyar ember jobban szereti a tulajdonolt ingatlant. Persze, hogy jobban szereti mindenki az ingatlantulajdont, de fájó bérlakásínség van a magyar piacon.
Adódik tehát a másik konkrét kérdésem: az otthonteremtési válságot, amiből a devizahitelezés problémája is részben ered, hogyan kívánja ez a kormány orvosolni? Nem a tízmilliós kedvezményekre gondolok, hanem kimondottan fiatalok, kimondottan középosztálybeliek vagy akár nehezebb sorban élők számára, hiszen ezen kérdések megoldása nélkül Magyarországon a kivándorlás is (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) tovább pörög, de alapvető problémáink sem rendezhetőek. Várom érdemi válaszát. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me