BÁNKI ERIK,

Full text search

BÁNKI ERIK,
BÁNKI ERIK, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A költségvetéssel egy időben tárgyalásra kerülő adócsomag minden évben a költségvetés mellett a legfontosabb gazdasági tárgyú törvényjavaslat, ezért azt gondolom, kiemelt figyelem kell hogy övezze ennek a vitáját. Az önök előtt fekvő indítvány közel harminc törvény módosításával számos olyan változtatást tartalmaz, amelyek csökkentik a magyar adózók terheit, könnyítenek az adminisztratív kötelezettségeken, és hatékonyabbá teszik a magyar adórendszer működését.
Tisztelt Ház! A második Orbán-kormány 2010-től számos tekintetben gyökeresen alakította át az adózás rendszerét, új irányt szabva a magyar adópolitikának. Csökkentek a munkát terhelő adók, a családokat segítő, gyermekvállalást ösztönző adókedvezmény-rendszert vezettünk be, amely mára Európa legnagyvonalúbb adótámogatási rendszerévé vált. A személyi jövedelemadó rendszerét egykulcsossá tettük, amely csökkentette a munkára rakódó terheket. A személyi jövedelemadó mértéke 2016-ban 15 százalékra csökkent, amellyel európai szinten is versenyképessé vált.
Ennek az intézkedésnek köszönhetően egy átlagos család éves jövedelme több mint 56 ezer forinttal, két minimálbért kereső szülő esetén pedig 25 ezer forinttal nőtt.
A családi adókedvezményeknek köszönhetően az elmúlt egy évben mintegy 1 millió 100 ezer embernek csökkent az adója, ezen belül pedig több mint 300 ezer embernek egyáltalán nem kellett adót fizetnie. Én magam is, aki négy gyermeket nevelek, olyan kedvezményrendszerben részesülök, amelynek következtében nem kell személyi jövedelemadót fizetni. (Gőgös Zoltán: Ezért csináltátok az egészet. Én erre nem lennék olyan büszke!) Ezeket a támogatásokat nyilvánvalóan a gyermeknevelésre fordíthatjuk.
(Az elnöki széket dr. Latorcai János,
az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
A Fidesz elsődleges feladatának tekintette és tekinti a munkát terhelő adók csökkentését. A gazdaság folyamatosan javuló teljesítményének köszönhetően lehetőség nyílt az áfa mértékének célzott csökkentésére az alapvető szükségleti cikkek, élelmiszeráruk területén. Az 5 százalékos áfakulcs bevezetésre került 2014-től elsőként az élő és hasított félsertés esetében, majd 2015. január 1-jétől 5 százalékra csökkent a szarvasmarha, a juh, a kecske értékesítésének esetén is. Itt nemcsak az az előny származott az áfacsökkentésből, hogy a lakosság olcsóbban jutott hozzá ezekhez a termékekhez, hanem megszűnt az illegális feketepiac, megszűnt az az import, amely korábban a magyar áruk versenyképességét ellehetetlenítette. A tavalyi évben továbbléptünk ezen az úton, és a baromfihús, a tojás, valamint a friss tej áfáját csökkentettük 5 százalékra.
A tavalyi év eredménye az is, hogy 18 százalékra mérséklődött az internetszolgáltatás, valamint az éttermi étkezés áfája, aminek következtében legalább 55 milliárd forinttal több pénzt maradt a magyar embereknél.
A lakásértékesítés áfáját a kormány 27 százalékról 5 százalékra mérsékelte 2016. január 1-jétől, ezzel segítve a magyar családokat ahhoz, hogy saját otthont szerezzenek maguknak. Ebben a közös vállalkozásban, az állami adócsökkentéssel és a lakossági vállalással együtt az egész lakáspiacot oly szinten lendítette fel, hogy abból az építőiparnak látható többletbevételei és többletnyeresége van, valamint a foglalkoztatás terén is jelentős előrelépés történhetett. Ezek az intézkedések önmagukban is óriási előrelépést jelentenek a szocialista kormányok adópolitikájához képest, amely a „húzd meg, ereszd meg” elvén alapult, de valahogy mindig úgy alakult a végén, hogy bár azt ígérték, az embereknek jobb lesz, az embereknek a végén egyre rosszabb lett, de egyre több adót kellett fizetniük, egyre nehezebb megélhetési körülmények között kellett élniük.
Azt gondoljuk, hogy az adócsökkentés politikája az egyetlen, amely a magyar emberek életkörülményeinek a javításaiban látható és rövid távon érzékelhető eredményeket okoz, ezért szeretnénk továbblépni ezen az úton. 2018-ban is tovább fogjuk vinni az adócsökkentések és a járulékcsökkentések rendszerét. Jövőre 27 százalékról 5 százalékra csökken a halakra vonatkozó áfa kulcsa, illetve 18 százalékról 5 százalékra csökken az internet-hozzáférési szolgáltatások díja. Ezzel a két intézkedéssel újabb elemekkel bővítjük a kedvezményes kulcs alá tartozó alapvető élelmiszerek körét, illetve még szélesebb fogyasztói kör számára válik elérhetőbbé az olcsó internetezés lehetősége. Tesszük mindezt úgy, hogy az internet áfájának csökkentésével kapcsolatban például Brüsszel már jelezte, hogy aggályai vannak. Ennek ellenére a kormány, valamint a Fidesz és a KDNP frakciója eltökélt abban, hogy Brüsszellel szemben is megvédi ezeket az intézkedéseket; nem engedjük meg azt, hogy a magyar emberek számára hozott kedvező parlamenti döntéseket Brüsszel egyszerűen felülírja.
Tisztelt Képviselőtársaim! Az adócsökkentés politikájának folytatásaként a személyi jövedelemadó területét érintően ismét adómentessé válik az alanyi jogon szerzett orvosi praxisjog átruházásából származó jövedelem.
(11.00)
A díj ellenében bérfuvarozást végző vállalkozások alkalmazásában álló gépjárművezetők és áruértékesítők részére adható napidíjátalányra vonatkozó szabály kiterjesztésre kerül a saját számlás áruszállítási tevékenységet végzőkre is. A munkáltató által adómentesen adható, mobilitáscélú lakhatási támogatás feltételei is kedvezőbbé válnak, minden időszakban nő a támogatás mértéke.
A fiatalok tanulmányainak támogatása érdekében számos jogcímmel bővül az adómentes ösztöndíjak köre, köztük az ápolótanulók részére pályaválasztást támogató ösztöndíjprogram keretében folyósítandó ösztöndíjjal és a gyakorlati képzésen lévő szakképző iskolai tanulóknak a gyakorlati képzést végző szervezet által biztosított egyéb juttatásokkal.
Tisztelt Ház! A lakásbérletből származó jövedelmek kifehérítésének céljából 2018. január 1-jétől megszűnik az évi 1 millió forintot meghaladó bérbeadásból származó jövedelmet terhelő 14 százalékos mértékű egészségügyihozzájárulás-fizetési kötelezettség. Az otthonuktól távol munkát vállalók életkörülményeinek javítása érdekében a jövő évben adóalap-kedvezmény válik elérhetővé a munkavállalók részére épített bérlakások után. Bízunk ezzel abban, hogy a mobilitás, a munkaerő mobilitása fel tud gyorsulni, és azokban a térségekben, ahol még problémát okoz a munkahely telepítése és ahol a munkanélküliség intézménye még fennáll, szemben az ország sokkal több területével, egészséges vándorlás indulhat be az országon belül, ami lehetővé teszi azt, hogy a fejlettebb régiókban több munkavállaló tudjon munkához jutni.
Tisztelt Ház! Bővül az 50 százalékos kisüzemi sörfőzdei jövedékiadó-kedvezményre jogosultak köre is. Már az idei évben kedvezményben részesülhetnek az évi 200 ezer hektolitert meg nem haladó mennyiségű sört előállító, független sörfőzdék is. A sportegyesületek anyagi lehetőségeinek további javítása érdekében a látvány-csapatsportok támogatásának adókedvezményét a következő évben az amatőr sportszervezetek és az utánpótlásnevelés támogatása terén már a bankadóból is lehet majd lehívni. A bankadócsökkentés igénybevétele esetén az adózót plusz adóelőny természetesen nem illeti meg.
Tisztelt Képviselőtársaim! Az előttünk fekvő törvényjavaslatcsomag számos előremutató változást tartalmaz az önkormányzati adórendszer területén, amelyek egyaránt szolgálják az adózók és az önkormányzatok érdekeit. Ezek közül elsőként az előrehozott adó jogintézményének bevezetését emelném ki. Az új szabályozás bevezetése lehetővé teszi, hogy egyes adóalanyok választásuk szerint korábban teljesíthessék adófizetési kötelezettségüket úgy, hogy az abból befolyt összeget az önkormányzat már a megfizetést követően jogszerűen felhasználhassa. Az előrehozott adó fizetéséről az adózó szabadon dönthet, és senki számára sem jelent majd kifejezett kötelezettséget. Ez egy olyan választható lehetőség, amivel az adózók saját önkormányzatuk működését tudják majd segíteni.
A másik pozitív változás a vállalkozásoknak ad biztosítékot arra, hogy az egyes önkormányzatok által alkalmazott kedvező adózási környezet hosszú távon fennmaradjon. Az előterjesztésben foglalt módosítások szerint abban az esetben, ha az önkormányzat határozott időszakra vezetett be valamilyen adót, akkor a határozott időszak első két naptári évében semmiképpen sem változtathatja meg annak mértékét az adózó hátrányára. Tehát nem történhet az, hogy egy önkormányzat csak azért, hogy odacsábítson nagyobb adózókat, közép- vagy hosszú távra felvázolt adókedvezmény-rendszerét egy éven belül például megváltoztassa. Harmadik elemként pedig a módosítás lehetőséget teremt arra, hogy az adózók helyiiparűzésiadó-bevallási kötelezettségüket az állami adóhatóság közreműködésével teljesítsék.
Tisztelt Képviselőtársaim! A javaslat nemcsak az adók, hanem az illetékfizetés területén is tartalmaz egyszerűsítéseket, és ahogy ígértük, könnyítéseket is. A következő év első napjától az a magánszemély is érvényesítheti a lakáscserékhez kapcsolódó illetékkedvezményt, aki nem magánszemély tulajdonossal cserélt lakást. Valamennyi elsőfokú közigazgatási hatósági eljárás illetékmentes lesz, amit jogszabálysértő, hibás vagy elmulasztott hatósági döntés miatt kezdeményez az ügyfél. Nemcsak a papíralapú, hanem az elektronikus úton benyújtott adóbevallások másolata is illetékmentes lesz.
Tovább bővül azoknak az illetékmentes vagyonszerzéseknek a köre is, amelyeket az adózóknak nem kell az állami adóhatósághoz bejelenteni, illetve amelyekkel összefüggésben az állami adóhatóságnak nem kell fizetési meghagyást kiadni.
A vámeljárások területén az indítvány bevezeti az elektronikus benyújtás lehetőségét a vámjogi képviseletre vonatkozó meghatalmazás esetében is, ezzel segítve a már nagymértékben elektronizált eljárás további egyszerűsítését és az adminisztratív terhek csökkentését.
A javaslat számos kisebb fajsúlyú, de fontos rendelkezést is tartalmaz, amelyek segítenek az adózási fegyelem javításában, a fekete- és a szürkegazdaság további visszaszorításában. A nyilvánosan működő részvénytársaság esetében is feltétele lesz a megbízható adózó minősítésnek a tárgyévre vonatkozó pozitív adóteljesítmény. Az indítvány a belföldi gazdasági társaságok terhére bejelentési kötelezettséget ír elő a külföldi bankszámlanyitásokra vonatkozóan, illetve bankszámlahasználatra vonatkozóan. A bejelentési kötelezettség késedelmesen, hibásan vagy valótlan adattartalommal történő teljesítése vagy elmulasztása mulasztási bírság kiszabását vonja majd maga után.
A NAV honlapján a jövőben nemcsak az adójukat hiányosan megfizetők, a hátralékba került vagy a végrehajtás alatt állók listája lesz elérhető, hanem közzétételre kerülnek az áfabevallási kötelezettségüket több mint két, egymást követő bevallási időszakon keresztül nem teljesítőkre vonatkozó adatok is.
Tisztelt Képviselőtársaim! Végezetül engedjék meg, hogy mindenkit emlékeztessek arra, hogy az eddig elmondottak mennyire szöges ellentétben állnak a 2010 előtti szocialista kormányok adópolitikájával. Amikor Magyarországon a baloldal kormányzott, minden lehetőséget megragadott arra, hogy a multinacionális cégek érdekeit képviselje, az ő kegyeiket keresse, növelje a magyar emberek és a hazai vállalkozások terheit, az ő javukra. Már kormányzásuk második évében fölemelték a társasági adó mértékét, 2005-ben pedig eltörölték vagy csökkentették a többgyermekes családok adókedvezményét.
Ha az ember elolvassa a baloldal frissen nyilvánosságra hozott programját, abból egyértelműen látszik, hogy ha újra visszaszereznék az ország vezetését, éppen ott folytatnák, ahol korábban abbahagyták. Ebből a programból ugyanis három dolgot lehet kiolvasni: adóemelést, adóemelést és adóemelést. És ez nemcsak a nyilvános programból derül ki, de jól tudjuk, hogy a baloldal bármikor kész becsapni választóit. A magyar emberek jól megtanulhatták ezt. Amikor a szocialisták 2006-ban először csökkentették az áfát, emlékezzünk vissza, ugye, választási fogásként az év elején csökkentették az áfát, majd, amire még nem volt példa az újkori magyar történelemben, szeptemberben már vissza is emelték annak mértékét a választások után. (Gőgös Zoltán: Ti meg tovább emeltétek.)
Látom, hogy MSZP-s képviselőtársaimnak nem tetszik a dolog, de kérem, engedjék meg, hogy szembesítsem önöket azzal a politikával, amit itt, ebben a parlamentben végeztek 2002 és 2010 között. Nekünk, magyar állampolgároknak kellett végigszenvedni ezt az időszakot. A szocialista képviselők, köztük Botka László is támogattak minden egyes adóemelést itt, ebben a magyar parlamentben, a családi adókedvezmény és az otthonteremtési kedvezmények eltörlését, a személyi jövedelemadó emelését, az élelmiszer áfájának felemelését, és a magyar vállalkozásokat sújtó adóemeléseket egyaránt.
A szocialistáknál tehát, tisztelt képviselőtársaim, az adóemelések célpontjai mindig a bérből és fizetésből élő, gyermekes családok és a hazai vállalkozások voltak.
Tisztelt Ház! A Fidesz képviselőcsoportja ezzel szöges ellentétben továbbra is az adócsökkentés és a járulékcsökkentés politikáját támogatja, kifejezetten jónak tartjuk azt az adócsomagot, amit a kormány a magyar parlament elé terjesztett. Ezért kérjük minden képviselőtársunkat, hogy támogassa ezt a javaslatot, mert ennek az adócsomagnak köszönhetően minden magyar polgár újra előreléphet egyet, és minden magyar család jobban fog élni a következő évben is. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me