DR. BÁRÁNDY GERGELY

Full text search

DR. BÁRÁNDY GERGELY
DR. BÁRÁNDY GERGELY (MSZP): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Hargitai János képviselő úr azzal kezdte a fölszólalását, hogy valójában ez egy technikai törvény. Milyen jó lenne, ha ez így lenne, és egyet tudnánk vele érteni, valóban egy jó csomó vitától tudnánk megkímélni magunkat és az Országgyűlést.
Ritter Imre szószóló úr, akinek a felszólalása során az látszott, hogy ő és a bizottság olyan részletességgel tanulmányozta át ezt a törvényt, hogy még a nyelvtani hibákat is észrevették benne, számomra meglepő módon azt mondta, hogy szinte csak olyan rendelkezések szerepelnek ebben, amelyek valóban a központi költségvetés megalapozásához szükségesek.
Én ezt csodálkozással hallottam, azért, mert mi úgy gondoljuk, hogy ez pontosan egy olyan salátatörvény, ami itt előttünk fekszik, amely tartalmaz számos olyan elemet, sőt talán többségében tartalmaz olyan elemeket, amiknek az égadta világon semmi köze a központi költségvetés megalapozásához. Jó csomót említettek belőle képviselőtársaim a vezérszónoki felszólalás során, Bangóné Borbély Ildikó, illetve Heringes Anita képviselő asszonyok, és utaltak arra is, amiről én most egy kicsit bővebben szeretnék szólni, ez pedig a civil szervezetekről szóló rész.
Alig tette ki a lábát innen a Velencei Bizottság, amely azért járt Magyarországon, mert az Európai Bizottság is és az Európa Tanács is úgy látta, hogy a kormányzatnak a civilekkel szembeni fellépése elfogadhatatlan; azt a törvényt, amit egyébként még vizsgálnak, az Országgyűlés el sem fogadta még, de itt van sunyi módon ebben a törvénycsomagban elrejtve egy újabb olyan összeállítás, amely egyrészt hátrányosabb helyzetbe kívánja hozni a valódi civileket, másrészt pedig egyengetni kívánja az útját azoknak a civileknek, akik csak nevükben azok, hadd nevezzem inkább őket álcivileknek, akiket a kormány akar létrehozni, a kormány hoz létre, hadd mondjam azt: és/vagy a kormány pénzel.
Nézzük, hogy mik a konkrét rendelkezések, amik a civilekről szólnak ebben a törvényben! Először is a civil információs centrumok feladatkörét bővítik. Lehet vitatkozni azon, hogy jó vagy nem jó, hogy ilyenek léteznek. A 2011-ben elfogadott civiltörvény hozta ezeket létre. De azt kell hogy mondjam, hogy itt még sanda szándékot fölfedezni nem lehetett, ugyanis ezeknek a törvény által megfogalmazott feladata az volt, hogy a működési területükön tevékenykedő civil szervezeteket segítsék, így például az adminisztrációs feladatok ellátásában, jogi tanácsadásban, könyvelési tanácsadásban s a többi.
A most benyújtott feladatkör-bővítés azonban egészen másról szól, mintegy inverze annak, ami miatt a törvény alapján létrehozták őket. A most benyújtott feladatkör azzal bővül, hogy tájékoztatást kell adniuk az adott ellátási területen működő civil szervezetek tevékenységéről a Nemzeti Együttműködési Alap kollégiumainak. Ha valakinek nem lenne ez teljesen ismert és világos, hogy mi is ez a Nemzeti Együttműködési Alap, akkor hadd érzékeltessem ezt két példával! Tagjai természetesen csak és kizárólag a kormánypártok által delegált tagok. Részben a minisztérium maga delegálja vagy a miniszter maga delegálja, a másik részét pedig két parlamenti bizottság választja meg. Természetesen a választáskor szóba sem jött az, hogy egyébként az ellenzék által javasolt jelölteket válasszák; az összes kormánypárti jelölt volt, akit megválasztottak ebbe a kollégiumba.
És ami a csattanója a dolognak, nem fogják kitalálni, ki ennek az egésznek a vezetője, az elnöke, az első embere: hát, a CÖF-ös vezér, Csizmadia László. Ő az, aki vezeti azt a Nemzeti Együttműködési Alapot, amelynek majd most a civil információs centrumok tájékoztatást kell hogy adjanak, hogy milyen módon működnek a civil szervezetek. Sokaknak beugrik, fölrémlik az ’50-es évek besúgórendszere, amikor hangulatjelentéseket kellett adni a fölsőbb hatóságoknak. Hát, itt is erről van most szó. És hogy ez még mind ne legyen elég, a miniszter és az intézmények, tehát ezen centrumok kapcsolatát még szorosabbra fűzik, hiszen a civil információs centrum címet a miniszter adományozza, és tevékenysége felett felügyeletet gyakorol.
A másik ilyen remek újítása ennek a törvénynek a „család, esélyteremtő és önkéntes házak” létrehozása. Erről már LMP-s képviselőtársam egyébként beszélt. Nagyon érdekes, hogy éppen most akarják újjáalakítani ezt az intézményt.
(15.10)
Természetesen ez is a kormányzati civil szervezeteknek a támogatását és pénzzel való kitömését készíti elő és segíti elő.
(Az elnöki széket Jakab István,
az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
Gyakorlatilag arról van szó, és most itt idézném a szöveget: „A kormányzat esélyteremtési, önkéntes és családügyi területéhez kapcsolódó stratégiai célkitűzéseinek helyi szintű megvalósításában civil szervezetek is közreműködnek. E célból a családpolitikáért felelős miniszter működteti a család, esélyteremtési és önkéntes házakat.” Egyébként ezeket ő is fizeti ki, tehát magyarán a finanszírozásukról az állam fog gondoskodni. Hadd kérdezzem meg: nem lett volna egyszerűbb létrehozni egy újabb kormányhivatalt, amelyik ezeket a feladatokat ellátja? Miért kell ezeket civileknek álcázni?
Valószínűleg azért, államtitkár úr, mert önök ugyanazt a mintát követik, mint a putyini Oroszországban. Létrehozzák azokat a civileket, akik a kormányhoz egyértelműen köthetők és azokhoz lojálisak, s ezzel próbálják, ha úgy tetszik, elszívni a levegőt a valódi civilek elől. Ezek az álcivil szervezetek megpróbálnak majd rátelepedni a létező valódi civil szervezetekre. Nincs másról szó.
A civil szektorba történő beavatkozásnak azonban itt még mindig nincsen vége ebben a törvényben. A Nemzeti Együttműködési Alap tanácsa és kollégiumai tagjainak megválasztására vonatkozó szabályokat a törvény helyett majd miniszteri rendeletben lehet meghatározni. De miért? Azért, hogy egyszerűbb legyen manipulálni? Mert ugye a törvény és a miniszteri rendelet között a legalapvetőbb különbség, hogy a törvény a nyilvánosság előtt keletkezik, a nyilvánosság szeme előtt válik törvénnyé és lép hatályba, míg a rendeletet olyan csöndes, sunyi módon is meg lehet alkotni. Ezzel egyidejűleg a tagokra vonatkozó összeférhetetlenségi szabályokon is enyhít a módosítás. Nem az összes, hanem csak az adott kollégium esetében állna fenn az összeférhetetlenség.
De menjünk tovább, és ez talán a legfelháborítóbb. A civil szervezetek számára biztosított támogatások esetében szabadon el lehet majd térni az államháztartási törvény rendelkezéseitől, ha a támogatandó feladatot kormányhatározat állapította meg. Most ez csak jogszabályokban foglalt feladatok esetén van így. Államtitkár úr, miért van ez? Legyen szíves majd ezt megválaszolni! Ugyanis ez arról szól, hogy a kormány által kiszemelt és feladattal ellátott - idézőjelbe teszem persze, hogy „feladattal ellátott” - álcivil szervezetek közpénzekkel kitömését semmilyen törvényes rendelkezés ne tudja korlátozni. S milyen érdekes egybeesés ez, államtitkár úr, milyen érdekes egybeesés: éppen most jött ki, hogy az MVM-től a CÖF több mint 500 millió forint támogatást kapott.
Hosszú idő volt kiperelni, de sikerült. Több mint 500 millió forint támogatást! Hát, most itt ez az új törvény, nem lesz majd szükség az MVM-re, nem lesz majd szükség a kiperlésre, mert itt egész egyszerűen az MVM közbeiktatása nélkül az állam kitalál valami feladatot, ahhoz rendel állami forrást, és így fogja kitömni a CÖF-nek a zsebét. Meg egyébként az összes többiét is, gondolom, a Nézőpontét is meg az Alapjogokért Központét, meg az összes többi kormányhoz köthetőt, aminek a száma kétségtelenül bővülni fog, ha ilyen rendkívül jó üzlet lesz a kormányhoz hűséges civil szervezetnek lenni.
Nos, ez nem más, megint ismétlem, mint az orosz putyini modell. Volt egy könyv, amiből én idéztem, és pontosan abban írják le azt, hogy Oroszországban találták föl tulajdonképpen e tekintetben az igazi fából vaskarikát. El is nevezték ezt, van ennek egy nemzetközi neve, ez a GONGO. Ugye, az NGO-k a civil szervezetek. A GONGO-k - ugye, GO mint government - a kormány által létrehozott és működtetett civil szervezetek, a fából vaskarika. Tehát a kormány saját magának kreál civil szervezeteket, majd azt mondja, hogy ezek képviselik a civil társadalom véleményét, és erre alapozva hozzák meg a döntéseket. Eljátsszák ezt a cirkuszt. Most önök kezdik ugyanezt a cirkuszt eljátszani.
És végül még egy módosítás a törvényből. A módosítással törlik - és ez rendkívül meglepő - a civiltörvényből az üvegzsebtörvényre való hivatkozást. Miért, államtitkár úr? Most már nem számít az átláthatóság? Vagy a kormányközeli civilek átláthatósága nem érdekes? Ugyanis önök a most szavazásra váró és egyébként Európa-szerte botrányt okozó és tüntetések sorát kiváltó civiltörvényt éppen azért készülnek elfogadni, állítólag, hogy ezek a civil szervezetek átláthatóak legyenek. Akkor most mondja meg nekem, milyen elvi alapon jön ide, hogy a civiltörvényből egyébként pontosan az átláthatóság miatt alkalmazott üvegzsebtörvényre való hivatkozást törlik el?! Akit külföldről finanszíroznak, ott fontos az átláthatóság, akit önök finanszíroznak, ott meg nem? Értem én, csak legalább próbáljanak valami elvi alapot mellétenni!
Azt gondolom, hogy ha ezeket végigvesszük, akkor nemcsak az kérdőjeleződik meg, hogy ezek a rendelkezések mit keresnek egyébként a költségvetést megalapozó törvények között. Mert azt értem, hogy nem merik fölvállalni azt, hogy ezt külön törvényben hozzák be, de elárulom önnek, államtitkár úr, hogy a Velencei Bizottság pontosan tud erről. Pontosan tud erről, mert a találkozónkkor pontosan felvilágosítottuk róla őket, hogy ez így van. Kicsit meglepődtek rajta, hogy akkor, amikor a kormány éppen azon próbál egyezkedni, hogy hogyan lehet az európai normák szerint is elfogadható, civilekre vonatkozó szabályozást megalkotni, akkor sunyiban benyújtanak egy ilyen törvényjavaslatot. Kicsit meglepődtek rajta. Valószínűleg a következő tárgyalásaikon majd kell erről is beszélniük.
De sokkal nagyobb probléma ennél az, hogy itt mit okoz a most felsorolt rendelkezések sora. Azt okozza, hogy elindulunk azon az úton, amikor tönkreteszik, megbélyegzik, kicsinálják a valódi civil szférát, és felépítik helyére a sajátjukat. Ez egész egyszerűen felháborító, ez nem más, mint egy utolsó, aljas, autokratikus törekvés, amit úgy gondolom, hogy nemcsak szóvá tenni kell, hanem azt remélem, hogy a civil szervezetek és a magyar társadalom ez ellen is tiltakozni fog, nemcsak szóban, hanem az utcákon. Mi a magunk részéről ezért biztos, hogy mindent meg fogunk tenni. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me