HORVÁTH IMRE

Full text search

HORVÁTH IMRE
HORVÁTH IMRE (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Urak! Megelőzött államtitkár úr, de néhány vonatkozásban a teljesség igénye nélkül én is a HM költségvetéséhez szeretnék néhány gondolatot fűzni.
Említette államtitkár úr, több képviselőtársam is, hogy milyen nagy dolog ez a 0,1 százalékos GDP-emelkedés, ugyan azt gondolom, hogy ez elvárás volt, tehát ezzel különösebben dicsekedni nem kellene, már rég meg kellett volna valósítani ennek a GDP-nek ennél nagyobb százalékán történő emelését.
Ha ennek megfelelően nézzük, akkor a kiadási főösszeg 73,5 milliárd forinttal emelkedik. Nem akarom felsorolni itt a rovatokból a számokat, de ha megnézzük a laktanyák helyzetét, megnézzük a haditechnika helyzetét, állapotát, akkor bizony-bizony itt még jóval többel, tízmilliárd forintokkal is lehetne növelni ezt a főösszeget. Azt is látni kell, hogy ennek az emelésnek a jelentős részét elviszi „a tömeges bevándorlás kezeléséhez kapcsolódó kiadások” címet viselő új fejezeti előirányzat. Ez 25 milliárd forintos tétel. Jelentősen új tétel a fejezeti kezelésű előirányzatok között a felálló Honvéd Sportszövetség részére biztosítandó 1 milliárd 100 millió forint is.
2016-ban is eltért egymástól a közszolgálati illetményalap és a honvédelmi illetményalap. Míg a közszolgálati illetményalapot 2008 óta - tíz éve - változatlanul, 38 650 forintban állapítja meg a költségvetési javaslat, addig a honvédelmi illetményalap 1490 forinttal 43 110 forintra emelkedik.
A létszámról néhány gondolatot. A 2018. évi létszámot 26 750 főre tervezték. Ez az idei évhez képest jelentős, 1020 fős növekedést jelent. Ennek érdekes a fejezeti indoklása, ami úgy szól, hogy a Magyar Honvédség részletes bontású létszámáról szóló 35/2013-as OGY-határozatban engedélyezett létszámhoz való ütemezett közelítés. Ez egy érdekes indoklás. A személyi kiadások előirányzott összegében 17 milliárd forinttal emelkedik, ami az előző pontban jelzett létszámemelésből és a katonai életpálya alapján biztosított illetményemelésből adódik.
Negatívumként vetem fel, hogy a közalkalmazotti bértábla 10 év után továbbra is változatlan maradt, ami a Honvédség közalkalmazottjait is hátrányosan érinti. A közalkalmazotti bértábla szerinti legalacsonyabb illetmény változatlanul 69 ezer forint. A HM-fejezet költségvetését jelentős mértékben nem közvetlenül a Magyar Honvédségre fordítható források adják, hanem egyéb működési célú támogatások és kiadások.
Figyelemmel arra, hogy a tömeges bevándorlás kezeléséhez kapcsolódó kiadások beépülnek a HM-fejezet költségvetésébe, továbbá a katonák folytatódó illetményemelésére és az Irakban bővíteni tervezett misszióra, látható, hogy a 73 milliárd forintos pluszforrásból jelentős haditechnikai fejlesztést feltehetően 2018-ban sem tervez a kormány. A 2010-es kormányváltás óta semmilyen jelentős haditechnikai modernizáció nem történt, miközben a fejlesztések amortizációja minden évben egyre nagyobb mértékben romlik, és ez egyébként aláássa a honvédség hadrafoghatóságát.
Megemlítem még, hogy a HM már lassan hagyományt csinál abból, hogy a különböző programokat fantázianevekkel látja el. Volt régebben a Hadik honvédelmi szakpolitikai program, jelenleg a költségvetés új varázsszava a „Zrínyi 2026” program. Erre egyébként a korábbi évekhez képest viszonylag jelentős, 39 milliárd forintot irányoz elő a költségvetés. Ugyanakkor kifejezetten homályos, hogy tulajdonképpen mit takar ez az elnevezés.
A 2018-as költségvetésben is megtalálhatók a futó fejlesztési programok, gépjárműbeszerzési program, harcászati URH-rádiók beszerzése, Mistral fegyverrendszer és a többi fedezete, továbbá az előző évhez hasonlóan szerepel benne az MH pápai bázisrepülőtér fejlesztése, amire több mint 5 millió forintot irányoz elő a költségvetés.
Laktanyafejlesztési koncepció végrehajtására 9 milliárd forintot irányoz elő a költségvetés. A fejezeti kezelésű előirányzatok között az idei évhez hasonlóan 2015-ben is kiemelt előirányzatként szerepelt a Magyar Futball Akadémia Alapítvány 50 millió forintos támogatása. Ugyanakkor továbbra is változatlan összegben szerepel az MH Szociálpolitikai Közalapítvány előirányzata 63 millió forintos összegben.
(19.30)
Én tudom azt, hogy a honvédség állománya nagyon kiemelt feladatokat hajt végre, fizikálisan, szellemileg igénybe vett állomány, ez látszik a mostani helyzetből is. Államtitkár úr, megemlíteném, hogy foglalkozni kellene a szolgálati nyugdíj bevezetésének az ügyével. Ez egy nagyon fontos kérdés lenne, hogy ez a nagy fizikai leterheltséget igénylő állomány 60 éves korára elkopik, hogy valamit ebben azért lépni kellene. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me