SCHMUCK ERZSÉBET

Full text search

SCHMUCK ERZSÉBET
SCHMUCK ERZSÉBET (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Rögtön reagálni szeretnék államtitkár úrnak a megjegyzéseire. Tulajdonképpen, amikor egy költségvetésről vitatkozunk, akkor nem másról vitatkozunk, mint egy ország, egy kormány társadalom- és gazdaságpolitikájáról. Gondolom, hogy ebben egyetértünk.
Ön azzal kezdte, hogy a gazdaság az elmúlt években nőtt, nagyon nagyot teljesített, és hogy minden jó lesz. Csakhogy nézzük meg a részleteket, tehát ne a makroszámokat - önök mindig makro-adatokkal jönnek -, hanem azt kell megnézni, hogy mi van mögötte, mi van a gazdasági teljesítmény mögött. Elsősorban az van, hogy a világgazdasági helyzet kedvező tendenciát mutatott, és jól megy a világban, és mi rá tudtunk ülni erre a hullámra. Ezt mutatja, hogy Magyarországon itt vannak a külföldi multinacionális vállalatoknak a leányvállalatai, kiszolgáltatták az országot az autóiparnak. Rettentően függünk a világgazdasági helyzettől. Ha a világgazdasági helyzet változik, mi is csúszni fogunk lefelé. Ez az egyik tétel.
Mi a másik tétel? Az európai uniós források. Önök például arra nem gondolnak, hogy ha jövőre szétszórják, felhasználják az összes európai uniós forrást, mi fog 2019-ben, 2020-ban, 2021-ben történni ezzel az országgal? Megtapasztaltuk az év elején, amikor valamennyi ideig nem jöttek az európai uniós források, a GDP-növekedés így lefelé csúszott.
Mi a harmadik nagy tétel? Az, hogy elmennek Magyarországról a fiatalok meg az idősebbek is külföldre dolgozni, és hazaküldik a pénzt. Na, ha ezt a hármat összetesszük, én nem nagyon dicsekednék azzal, hogy rettentően jól teljesít az ország, és szuper stabil a gazdaságunk. Ez nem így van. Nagyon labilis lábakon állunk. Ez az egyik fele.
A gazdaság is egyébként teljesen szétszakadt. A nagyon kevés multiknak önök bezzeg folyamatosan kedveznek. Most csak hogy utaljak arra, megengedhető ma Magyarországon, hogy az Audinak a kérésére (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) egy rabszolgatörvényt nyújtsanak be. Folytatni fogom majd később. Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me