ÍJGYÁRTÓ ISTVÁN

Full text search

ÍJGYÁRTÓ ISTVÁN
ÍJGYÁRTÓ ISTVÁN külgazdasági és külügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Engedjék meg, hogy Hörcsik Richárd képviselő úr felszólalására reagálva általánosabban beszéljek arról, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium hogyan kíván a magyar gazdaság és a külkapcsolatok fejlesztéséhez 2018-ban hozzájárulni.
A Külgazdasági és Külügyminisztérium számára, összhangban a kormány kiemelt gazdaságpolitikai céljainak megvalósítása szempontjából fontos feladatokkal, továbbra is meghatározó jelentőségű a külfölditőke-beáramlás, illetve a bővítő beruházások elősegítése.
Kiemelt feladat, hogy olyan termelő beruházásokat vonzzunk az országba, amelyek a hazai kis- és középvállalatok részére is további beszállításokat generálnak, munkahelyeket létesítenek, vagy új technológiát, modern termelési kultúrát hoznak Magyarországra. Annak érdekében, hogy az egyes régiók-ban jelentkező munkaerőhiány ne okozzon a magyarországi vállalatoknak versenyhátrányt, immár a technológiaintenzív és a K+F beruházások hazai támogatása is hangsúlyos figyelemben részesül.
A magyar export növelése is változatlanul kiemelt külgazdasági célkitűzésünk. A kereskedelemfejlesztési feladatokat a KKM a 2018. esztendőben is az MNKH, a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. útján látja el. Fontos, hogy a magyar exportőrök számára hatékony finanszírozási és biztosítási konstrukciók álljanak rendelkezésre, amit az Eximbank Zrt.-n és a Mehib Zrt.-n keresztül biztosítunk.
2018-ban is célunk és feladatunk a magyar kultúra és tudomány külföldi népszerűsítése, Magyarország megítélésének javítása és ezen keresztül külgazdasági és külpolitikai céljaink elősegítése. A kulturális diplomácia terén fejezeti szinten elsődleges feladat a kormány által kiemelten kezelt programok megvalósítása, így a Kodály-emlékprogram folytatása, a magyar irodalom külföldi terjesztését szolgáló Publishing Hungary program és a középeurópai együttműködés fontosságának megjelenítése a magyar V4-es elnökséghez kapcsolódóan. 2018-ban tervezzük a vendégoktatói hálózat bővítésének megkezdését, valamint folytatódik a Balassi-ösztöndíj-program, amely nemzetpolitikai célokat is szolgál.
A tudománydiplomáciai területen az egyik fő feladat, hogy hazánk innovatív, versenyképes, komoly tudományos háttérrel rendelkező országként kerüljön bemutatásra, ezzel is hozzájárulva a felsőoktatási-kutatási együttműködések ösztönzéséhez, a hazánkba irányuló hallgatói mobilitás növeléséhez, valamint a hazai K+F+I potenciált bővítő fejlesztések vonzásához.
A magyar diplomácia kiemelt eseménye a KKM koordinációja mellett 2017. július 1-je és 2018. június 30-a között a visegrádi csoport soros magyar elnöksége. A következő évben régiónkban a V4-szerepvállaláson túlmutatóan továbbra is hangsúlyosan jelenik meg a szomszédos országokkal fenntartott politikai és gazdasági kapcsolatok dinamizálása, a magyar külkereskedelmi aktívum növelése. Kiemelt hangsúlyt kap a migráció által sújtott nyugat-balkáni országokkal meglévő együttműködés elmélyítése. Az elmúlt időszakban a térség több országának belső helyzete megingott, stabilitásuk helyreállítása számunkra stratégiai fontosságú cél.
Az európai országokkal és Észak-Ame-ri-ká-val - különös tekintettel az Egyesült Államokra - meglévő kétoldalú politikai, gazdasági és kulturális kapcsolatok intenzitásának fenntartása, fokozása megkívánja a fejlesztéseket. Az európai és euroatlanti érték- és érdekközösséghez való tartozás keretében továbbra is kiemelt figyelmet fordít a tárca az EU- és NATO-tagállamokra, beleértve e nemzetközi szervezetekben betöltött tagságunkból fakadó kötelezettségeinket, illetve kétoldalú kapcsolatainkat.
A keleti nyitás országaival egyre intenzívebben építjük kapcsolatainkat, jelentősen bővült a külképviseleti hálózat is. Kína szerepe tovább nőtt hazánk számára, és változatlanul nem hanyagolható el a Magyarország energiaellátása szempontjából kulcsfontosságú Oroszországgal meglévő kapcsolat szélesítése. A dél-kaukázusi és a közép-ázsiai térségben további lépéseket kell tenni a történelmi múltra, a közös érdekekre épülő korábbi kapcsolati szint helyreállítása, alternatív piacok felkutatása érdekében. Magyarországnak továbbra is kezelnie szükséges az ukrajnai válság, illetve az Oroszország ellen bevezetett uniós korlátozó intézkedések és a Moszkva által foganatosított ellenszankciók gazdasági hatásainak ellensúlyozását.
A déli nyitás politikai eredményei a külkereskedelmi forgalomban már megmutatkoznak. Ázsiában és a Közel-Keleten hagyományosnak tekinthető jelenlétünket tovább erősítettük Afrikában és Latin-Amerikában a külképviseleti nyitások révén. Így ezekkel a régiókkal is egyre intenzívebbek a kapcsolataink. 2018-ban az eddigi eredményekre építve folytatódik a magyar külgazdasági pozíciók erősítése.
Az idei és a következő év folyamán kiemelten fontos célok jelennek meg a KKM külképviseleti hálózatának működése kapcsán. A külképviseletek működésének jelentős hányadát teszi ki a nemzetpolitikai célok megvalósítása, valamint a magyar állampolgárok ügyeinek intézése. A KKM konzuli területet érintő költségvetési javaslatai a konzuli szolgálat megerősítését, a konzuli szolgáltatások színvonalának emelését segítik elő.
A konzuli szolgálat fejlesztése két lépésben jelentős humánerőforrás- és technikai bővítéssel valósul meg 2018-tól. Célunk, hogy a külföldön élő magyar állampolgárok a magyar állam szolgáltatásaihoz ugyanolyan vagy közel azonos feltételek között férjenek hozzá, mint a Magyarországon élő állampolgárok. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me