SALLAI R. BENEDEK

Full text search

SALLAI R. BENEDEK
SALLAI R. BENEDEK (LMP): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Elsőként, ha megengedik, én egy reaktív kommunikációban néhány elhangzott dologra reflektálnék. Elsőként is Soltész államtitkár úrnak mondanám, hogy van azért annak egy jelentős bája, hogy elkezd itt sorosozni annak a kormánynak a képviselője, aki, nem tudom, Mészáros Lőrinc és Csányi Sándor csicskájaként képviseli itt a milliárdosok érdekeit. Van egy ugyanilyen bája annak, hogy Putyin bábkormánya idejön, és elkezd másokat befolyással vádolni. Tehát nyilvánvalóan ehhez kell némi magabiztosság, hogy ezt meg merjék tenni.
Turi-Kovács Béla képviselőtársamnak nagyon szépen köszönöm, hogy szóba hozta szülőföldem problémáit és az elmaradottságát annak a térségnek. Emlékeztetni szeretném képviselőtársamat, hogy direkt azért, mert nagyjából a török hódoltság idejére visszavezethető időszakig az Alföldnek az elmaradottsága a dunántúli térségekhez és a központi régióhoz képest ismert, és már a század elején Klebelsberg Kunó konkrétan az Alföld-bizottsággal próbálta meg ennek a térségnek a felzárkózását, azért javasoltam a Magyar Országgyűlésnek, hogy alföldi eseti bizottság foglalkozzon ezekkel a témákkal. A Fidesz-KDNP nem támogatta ezeket. Egyben akkor kérem Turi-Kovács Béla képviselőtársamat, hogy pont az ilyen témában és pont közútfejlesztéssel kapcsolatos témákban ezekben a térségekben a költségvetési módosítóimat támogatni szíveskedjenek, hiszen pont ennek a térségnek a mindennapi életét ismerve nyújtottam be vidéki infrastruktúrával kapcsolatos fejlesztési javaslatokat. Itt vannak a módosítók között, kérem nagy tisztelettel, hogy támogassák mindezt.
És még mindig reagálva: Banai államtitkár úrnak két dolgot szeretnék csak felvetni. Az egyik: a gazdasági világválság hatásairól beszélt, és hogy Magyarország kitettsége hogyan nyirbálta meg a lehetőségeinket. De azt kell látni államtitkár úrnak, hogy mind az MSZP-kormány, mind önök kiszolgáltatják a multinacionális nagytőkének az ország gazdaságát, és azért ilyen nagy a kitettségünk a világválságok vonatkozásában, mert önök tönkreteszik a helyi gazdaságot és a helyi ipart, tönkreteszik a kis- és közepes vállalkozásokat, amelyek függetlenek lehetnének ezektől a világgazdasági folyamatoktól. Ez a hibás kormányzati politika, az, hogy önök továbbra is Magyarország versenyképességét az alacsony munkabérben látják, az, hogy a foglalkoztatásban semmit nem tudnak felmutatni azon kívül, hogy egy-egy multinacionális céget a Távol-Keletről vagy Nyugat-Európából vagy az Egyesült Államokból idetelepítenek, ez a hibás struktúra, ez a hibás gazdasági rendszer az, ami mindezt a kitettséget megteremti. És ezért az önök elmúlt hétéves tevékenysége éppúgy felelős, mint az azt megelőző kormányoké, ami ezt a komoly külföldi hatást a gazdaságunkra egyáltalán megteremtette.
Még egy dologra szerettem volna reflektálni, ez az ön által prognosztizált GDP-növekedés, várható GDP-növekedés. Tegyük hozzá, hogy ez nem a kormánynak a tevékenysége, hanem az önök által támadott brüsszeli források tevékenysége, hiszen önök éppen most akarják a választásokig kiszórni Magyarország jövőjét. Tehát az a fontos, hogy kampányolni tudjanak azokkal a pénzekkel, amiből hosszú távon lehetne az ország érdekeit szolgálni. Tehát azt a GDP-növekedést ne állítsa be, kérem, kormányzati sikerként, hiszen önök semmi mást nem csinálnak, mint elköltik a jövőt!
Hollik képviselőtársamnak is lenne néhány gondolatom, hiszen úgy kezdte, hogy ez a költségvetés a családok költségvetése. Az a baj, hogy csak néhány családé. Tehát Orbán Viktornak bizonyára a svájci bankszámlájára lesz hatással a költségvetés, valószínűleg néhány milliárdosnak, akiket önök következetesen támogattak, annak lesz hatással, a baj azzal van, hogy tömegeknek viszont nem lesz semmi pozitív hatással.
Ha csak az elmúlt másfél hétre néznek és a médiahírekre, mikor kiderül, hogy minden harmadik ember Magyarországon a 88 ezres létminimum alatti jövedelemmel rendelkezik, akkor el kell gondolkozni azon, hogy mennyire lehet alapja annak a felvetésnek, amit a kormánypárt családok költségvetésének titulál. Nyilvánvalóan családoké, de ez Mészáros Lőrinc családja, Csányi Sándor családja, Orbán Viktor és családja, és nagyjából fel lehet sorolni azt az 500-600 családot, amelyet ez érdemben pozitívan érint. (Közbeszólások a Fidesz soraiból. - Dr. Szűcs Lajos: Sallai család!) Tehát ennyiben tekinthetjük a családok költségvetésének.
Köszönöm szépen Hollik képviselőtársamnak, hogy a „fejlett EU-s országok” retorikai fordulatot kétszer is alkalmazta. Ezzel nagyjából elismerte, hogy Orbán Viktor és kormánya nem teszi lehetővé, hogy fejlett országban éljünk, tehát hogy elismeri azt az elmaradottságot, amit a kormány tevékenysége eredményez.
Illetve még egy dologért rá szerettem volna mutatni Hollik képviselőtársamnak, hogy a fiskális fegyelmezetlenségről beszélt Nyugat-Európában, nyugat-európai baloldali kormányok felelőtlenségéről - hát, odamenekülnek a magyar fiataljaink! Tehát Hollik képviselőtársam arról beszél, hogy milyen rossz Nyugaton, mennyire fegyelmezetlenek a kormányok, és hogy költik a pénzt, miközben ott az egy főre eső GDP többszöröse Magyarország állampolgárai elérhető jövedelmének. Majd ha Magyarországon is 2-3 ezer eurós alapbérekről beszélhetünk minden szektorban, majd akkor lesz joguk talán kritizálni ezeket a nyugat-európai országokat.
És még egy dolgot emelt ki, amire szerettem volna reagálni, ez a nők szüljenek, szüljenek, szüljenek. Ez azért megdöbbentő nekem, mert önök Magyarország hölgyeit nagyjából egy ilyen perselynek tekintik, hogy bedugnak valamit, kiszednek valamit, aztán jól van, ugyanakkor az alapvető feltételeket nem teremtik meg a szüléshez. (Moraj a kormánypárti padsorokban.)
Mondom a konkrét példákat: a szülés feltételeinek a javítására az elmúlt három évben minden évben benyújtottam módosító indítványokat, a Születés Háza országos intézményhálózat referenciaintézetének kialakítására - önök nem támogatják. Jelenleg a társadalombiztosítás nem finanszírozza az intézeten kívüli szülést, ami nagyon súlyos igazságtalanság, de önök nem akarják jobbá tenni a szülést, hogy azok a nők, akik esetleg önként dönteni akarnak arról, hogyan szüljenek, azoknak segítséget nyújtsanak. A szülésznői és bába szakkollégium kiegészítő képzésének lehetőségét önök folyamatosan megtagadják, nem akarják azt, hogy képzett emberek foglalkozzanak ezzel, és egy-egy korábbi trauma miatt persze hogy egy gyermeknél meg kettőnél megállnak a családok.
A gyermekorvosok újszülöttellátásra való felkészítésének forrásait évről évre elutasítják a módosító indítványban, pedig megteremtené a lehetőséget, hogy jobb feltételeket teremtsenek. A védőnői hálózat felkészítése az intézeten kívüli szülés kezelésére - évek óta elutasítják. Nem teszik könnyebbé semmivel a szülés feltételeit! Tehát mikor Hollik képviselőtársam arról beszél, hogy a magyar nők csak szüljenek, szüljenek, akkor gondolkozzon el azon, hogy az önök kormánya az elmúlt hét évben mit tett a szülés feltételeinek a javításáért, mert sajnos ez az, ami rettenetesen kudarcos eseménynek mondható.
És még egy dolgot, említette itt ezt a CSOK-ot meg az adókedvezményeket. Pont erről beszélek, hogy önök a kivételezettek támogatását valósítják meg. Azok az adókedvezmények, amiket önök állítólag biztosítanak, azok csak egy nagyon szűk magas jövedelmű osztálynak jelentenek segítséget. Az ország egyharmadának, amely a KSH adatai szerint is 88 ezres létminimum alatt él, ez az adókedvezmény soha nem lesz érvényesíthető. Mint ahogy a minimálbérből élőknek sem lesz érvényesíthető érdemben. Tehát az, hogy önök csak a jómódúakat és a gazdagokat támogatják, arra pont ez az adópolitika és pont ez a családpolitika a legfőbb bizonyíték. Szüntessék meg, és adjanak konkrét támogatást annak, aki rászorul a segítségre, ne pedig azoknak a jómódú családoknak, amelyeknek nem feltétel ez a családtervezéshez!
Itt a reakciók után nagyon gyorsan rátérnék most már szűkös időkeretemben a saját témáimra, hiszen alapvetően a költségvetés, mint ezt többen elmondták az elmúlt napokban ellenzéki képviselők, nyilvánvaló kampányköltségvetés, amiben simán elengedik azokat a területeket és térségeket, amelyek önök számára nem fontosak vagy nem könnyen kampányolható. Így a magyar vidék és a magyar falvak egyik legnagyobb vesztesei újra a költségvetésnek, hiszen mindazokat a fejlesztési lehetőségeket, amiket alapvetően szükséges lenne a vidéki infrastruktúrába betenni, kezdve a legalacsonyabb rendű közúthálózat fejlesztésétől, ezeket önök felszínesen kezelik, elhanyagolják, és nyilvánvalóan lehetetlenné teszik falvak elérhetőségét. És az önök centralizáló politikájának pont azért a legnagyobb bűne, miután megszüntetik a vidéki és falusi térségekben a közigazgatási rendszerekhez, az egészségügyhöz, a kultúrához, az oktatáshoz való hozzáférést, ezért minimum azt kellene biztosítani, hogy ezeken a kistelepüléseken élők valahogy el tudják érni ezeket a szolgáltatásokat. És ezt teszik tönkre azzal, hogy nincs érdemi közösségiközlekedés-fejlesztés, és ezt teszik tönkre azzal, hogy a családok számára gyakorlatilag egy elképesztő többletköltséget, rezsinövelést okozva olyan közúthálózatot tartanak fönn, ami folyamatos karbantartásra készteti a magyar családokat.
(9.20)
Nyilvánvalóan ezen kistelepülési problémák megoldásának, a kistelepülési infrastruktúra fejlesztése lehetőségének a hiánya az, ami miatt vállalhatatlan véleményem szerint ez a költségvetés.
Hadd menjek még tovább két módosító indítványom védelmében! A Vásárhelyi-terv továbbfejlesztését, ha nem is emlegetjük konkrétan, név szerint, de alapvetően két fontos célkitűzést - az egyik a tájgazdálkodási feltételek javítása, a másik pedig Magyarország vízgazdálkodásának fejlesztése - kell hogy említsünk.
Az önök kormányzása idején nap mint nap megközelítőleg 113 milliárd köbméter víz folyik be az országba, és 117 milliárdot engednek ki. Ez nem vízgazdálkodás, hanem vízpocsékolás, amit csinálnak. Semmit nem tesznek annak érdekében, hogy az Alföld, a megváltozott klímaviszonyokhoz alkalmazkodva, képes legyen a mezőgazdasággal olyan lépéseket tenni, ami mind a tájgazdálkodási feltételeket, mind pedig a vízkészlet-gazdálkodási feltételeket javítani tudná. Ez a bűnös felelőtlenség.
Az önök kormányzása alatt a vízgazdálkodás összeomlott és nagyjából ad hoc jellegű árvízi védekezést tartanak fenn abban a pillanatban, amikor éppen valami haváriaeset van, és minden másról letettek. Nyilván ez a gazdaság és a mezőgazdaság teljesítőképességére alapvető hatással van, hogy ilyen szinten nem foglalkoznak ezzel.
Szintén a módosítóim között szeretném konkrétan követelni a földvásárlás érdemi tételekkel való megvalósítását. Önök százmilliárdokat vettek be a szétcsalt állami földek eladásából, és az Alkotmánybíróság konkrétan döntést hozott abban, hogy önök ezt nem használhatják fel szabad kézzel úgy, hogy minden további nélkül arra használják, amire szeretnék.
Emlékeztetem önöket, hogy az önök kormányhatározatában az volt, hogy az ország fejlesztésére kell ezt fordítani. Az Alkotmánybíróság konkrétan kimondta, hogy ezt nem lehet megvalósítani, csak a Nemzeti Földalapról szóló törvény 15. §-ának és 21. §-ának megfelelően azokra a birtokpolitikai célokra, amiket a jogszabály meghatároz. Sehol nincs a költségvetésben ennek a forrásfelhasználásnak az alkotmányos kötelezettsége, amit az Alkotmánybíróság kimondott az önök részére. 200-300 milliárdot kellene arra költeni, hogy az állami földeket megvásárolják és olyan mértékben biztosítsák, ami az NFA-törvényben van. Ajánlom figyelmébe a 2015-ös alkotmánybírósági döntést ezzel kapcsolatban.
Szintén nagy probléma az élelmiszer-biztonság kérdése, amiről az elmúlt időszakban több szó esett. Habár egy ideig a Fidesz-KDNP a kettős élelmiszerminőség ügyén próbálta a habot verni, de érdemi lépés a mai napig semmi nem történt. Egyetlen jogszabály-módosító javaslat, egyetlen konkrét kormányzati intézkedés nem történt. A magyar fogyasztók jelen pillanatban élelmiszer-biztonsági kockázatoknak kitéve rengeteg olyan élelmiszerhez jutnak, ahol az alapvető feltételeknek, a vegyszermentes, egészséges élelmiszernek nem felelnek meg az élelmiszerüzletek polcain forgalomba hozott termékek. Ezzel kapcsolatban konkrétan egy országgyűlési határozati javaslatban kértem, és most a költségvetés módosításában kérem konkrétan, hogy az ezzel kapcsolatos ellenőrző és felügyeleti láncnak a megerősítését, a fokozott élelmiszer-biztonság megvalósítását, a termékminőség javítását megvalósítani szíveskedjenek, mert Magyarországon minden magyar állampolgár várható élettartamának csökkenése - a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel és a daganatos megbetegedésekkel - az önök felelőtlen kormányzásának is betudható. Nem teszik meg azokat a lépéseket, amiket a magyar emberek egészsége érdekében meg lehetne tenni.
Időm nagyjából fogytán, de még egy nagyon szűk szakmai területet hadd érintsek az államtitkár úrnak, ha megengedi, ez pedig alapvetően a természetvédelem finanszírozásának a kérdése. Nagyon-nagyon el vagyok keseredve amiatt, hogy önök a magyar társadalomnak egy viszonylag folyamatos és töretlen törekvését, hogy a Kárpát-medence természeti értékgazdagságát megőrizzék, tönkreteszik néhány év kormányzással. Akár MDF-kormány volt, de még akár az 1998-2002 közötti Fidesz-kormányzat, akár szocialista kormányzás volt, nagyjából azt lehet mondani, hogy a nemzeti parkok létrehozásának hetvenes években beindult folyamata kapcsán hazánk tíz nemzeti parkjának stratégiai természetmegőrzési feladataira voltak források. Önök tönkreteszik a nemzeti parkokat.
A költségvetés rendszere egyértelműen mutatja a bevételi és a kiadási oldalon, hogy önök önfenntartásra késztetik a nemzeti parkokat, saját bevételeket kell folyamatosan termelni, és úgy kellene a természetvédelmet finanszírozni és hazánk természeti-érték-gazdagságát megőrizni, hogy a magyar állam ehhez nem kíván hozzájárulni. Minden, ami ebben az ügyben történt az elmúlt években, idáig is EU-s forrásoktól függött. Most ez a költségvetés végképp kivérezteti a nemzeti parkok finanszírozását és ezáltal Magyarország természetvédelmi intézményrendszerét.
Azt, hogy ilyen szinten nem foglalkoznak és trehány, felelőtlen módon foglalkoznak hazánk természeti értékeivel, az is bizonyítja, hogy ha a költségvetésben szétnézünk, akkor látjuk, hogy az állami feladatot ellátó környezet- és természetvédelmi civil szervezetek szakmai tevékenységeire továbbra sem fordítanak forrásokat. A washingtoni egyezményből eredő, védett és veszélyeztetett fajok kereskedelmére vonatkozó feladatok kötelező ellátására, amit a nemzetközi egyezmény előír, továbbra sem fordítanak forrásokat.
A vizes területek védelméről szóló ramsari egyezmény végrehajtására továbbra sem fordítanak forrásokat. A biológiai sokféleség egyezményből adódó feladatokra továbbra sem fordítanak forrásokat, de a saját maguk által támogatott és részben elfogadott nemzeti alkalmazkodási vagy adaptációs stratégia végrehajtására szintén nem fordítanak forrásokat. Az európai tájegyezmény aktuális feladatainak végrehajtására nem fordítanak forrásokat. A Kárpátok védelméről és fenntartható fejlesztéséről szóló keretegyezmény aktuális hazai forrásaira szintén nincsenek források a költségvetésben.
Önök azt gondolják, hogy majd a nemzeti parkok meg a természetvédelemmel foglalkozó szakmai szervezetek keresnek EU-s forrásokat és csinálják, ahogy tudják. Ez egy tipikus nemzetgyalázó kormányzati intézkedés, amikor alapvetően a Kárpát-medence természeti erőforrásainak, természetiérték-gazdagságának megőrzését ennyire lábbal tiporják. Ha valaki, egy kormány nemzetinek érzi magát egy picit, akkor a nemzet örökségét minimum védeni kellene, és ez a költségvetés erre semmilyen intézkedést nem tartalmaz.
Ennek megfelelően azt gondolom, hogy a frakciónk nem fogja támogatni ezt a költségvetést, azért, mert családpolitikai szempontból, azért, mert vidéki szempontból, azért, mert környezetvédelmi szempontból alkalmatlan az ország jövőjének támogatására. Köszönöm a szót, elnök úr.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me