SZATMÁRY KRISTÓF

Full text search

SZATMÁRY KRISTÓF
SZATMÁRY KRISTÓF (Fidesz): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Már a költségvetést megalapozó adótörvények kapcsán volt lehetőségem néhány szót szólni azzal kapcsolatban, hogy ez a mostani benyújtott törvénycsomag, illetve az adótörvények is milyen hatást gyakorolnak majd a magyar társadalomra és azon belül a kis- és közepes vállalkozásokra.
Hadd kezdjem azzal, hogy az én megítélésem szerint ez egy jó költségvetés. Azért jó, mert alapvetően mindenkinek pluszlehetőséget tartogat, de preferál is, szerintem jó dolgokat. Preferálja a munkát, preferálja azokat, akik dolgozni akarnak, és azokat is, akik a családban hisznek és gyermekeket nevelnek vagy gyermeket szeretnének nevelni. De amiről itt szeretnék beszélni csak röviden, az az, hogy alapvetően preferálja a vállalkozásokat is. Jól tudjuk, hogy a hazai vállalkozások szempontjából, ahogy a korábbi években is az lett volna, főleg 2010 előtt, nagyon fontos a mindenkori költségvetés, főként a stabilitás szempontjából.
Azt elmondhatjuk, hogy 2010 előtthöz képest szerencsére sikerült megteremteni annak a lehetőségét, hogy a vállalkozások tudnak tervezni, a vállalkozások számára nem egy negatív, gyomorgörccsel járó időszak a következő évi adótörvények eljövetele, nem azon kell izgulniuk, hogy éppen az aktuális kormány hogyan kívánja a negatív gazdaságpolitikáját toldozni-foldozni az ő bevételeikkel. Nagyon jó példa erre Görögország. Sokat emlegetjük, de néha úgy hozza az aktuálpolitika, hogy valóban összehasonlítható Magyarország a mostani görögországi helyzettel. Aki ma reggel a híreket hallgatta, tudja, hogy a görög parlament is éppen most foglalkozik a következő évi adótörvényekkel. Ott éppen tüntetések, Molotov-koktélok és nagyon komoly megszorítások vannak napirenden, sőt azt hiszem, a görög parlament el is fogadta ezeket. Magyarországon pedig egy egészen másfajta költségvetés van, és ez nagymértékben, ha nem alapvetően, annak köszönhető, hogy Magyarország egy egyéni, különutas gazdaságpolitikát folytatott 2010 óta, aminek az eredménye az, hogy ma Görögországgal ellentétben Magyarországon arról tudunk beszélni, hogy ki mennyivel kap többet, és nem arról, hogy ki mennyivel kap kevesebbet ’18 után.
(10.20)
Néhány ponton csak hadd említsem valóban azokat a 2017-től kezdődött, ’18-ban folytatódó, a gazdaság és a vállalkozások számára kedvező eseményeket, amelyeket a költségvetés tartalmaz. Talán itt kiemelkedő az, hogy Magyarországon Európában az egyik legalacsonyabb, illetve a legalacsonyabb társasági adókulcs lesz 9 százalékkal 2017-től, és ez folytatódik ’18-tól. Talán lényeges változás az ingatlan-bérbeadásból származó jövedelmet terhelő adók, illetve egészségügyi hozzájárulás megszűnése, egy ágazatnak a kifehérítése. Erre voltak már kísérletek korábban is, azt gondolom, hogy most eljuthatunk egy olyan helyzethez, ami éppen az ingatlan- és az építőipar fejlődése kapcsán is aktuális.
A kisvállalati adó - kiva - átalakításával az adórendszer 2017-től még kedvezőbb adózási környezetet teremtett a növekedésre képes kis- és közepes vállalkozások számára. Itt lényeges, hogy a kiva 2017-ben 16 százalékos kulccsal került megállapításra, 14 százalékra csökkent 16-ról, és ’18-ban tovább csökken 13 százalékra.
A foglalkoztatás bővítését a kormányzat többek között az egészségügyi hozzájárulás kulcsának 2 százalékpontos csökkentésével is segíteni kívánja ’18-tól. És hogy mire van ideje a kormányzatnak? Ez is csak a jó gazdasági kondíciókat jelenti, hogy egy olyan ágazattal - amiről tudjuk jól, hogy meghatározó, ilyen például a kisüzemi sörfőzdék adózási helyzete - is tud foglalkozni, és reményeink szerint egy olyan új, Magyarországon egyébként ma kellően nem megbecsült ágazatot tud fejleszteni, mint a kisüzemi sörfőzés.
A jövő évi költségvetést elemezve nincs kétség afelől, hogy a kormány elkötelezett a gazdasági növekedés fenntartása, az államadósság arányának csökkentése, valamint az államháztartás stabilitásának megőrzése mellett. Az elmúlt évek gazdaságpolitikai intézkedéseinek eredményei mára talán vitathatatlanok, a gazdasági növekedés jelentősen meghaladja az uniós átlagot, az államadósság évről évre folyamatosan csökken, az államháztartási hiány pedig rendre alacsonyan teljesül.
Mindez pedig jó hír a hazai kis- és közepes vállalkozásoknak, hiszen kedvező és kiszámítható gazdasági környezetet teremt a hazai vállalkozások számára, ezért is javaslom mindenkinek, és a magam és a frakció részéről is támogatni tudjuk a benyújtott költségvetési javaslatot.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me