SALLAI R. BENEDEK

Full text search

SALLAI R. BENEDEK
SALLAI R. BENEDEK (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Bár nem tisztem, hogy választ adjak Mirkóczki képviselőtársam kérdésére, azt kérdezte fideszes képviselőtársaimtól, hogy akarnak-e tiszta közéletet - hát akkor nem lennének itt. Tehát ők persze, hogy nem akarnak. És nem csak tiszta közéletet nem akarnak, nem akarnak úgy sem, hogy megszabaduljanak attól a posztkommunista múlttól, ami a Fideszre egyre inkább rávetődik.
(17.20)
Ki tudja annyira átpozicionálni vajon a saját szavazóbázisát, hogy a ’89-es események után Orbán Viktor miniszterelnök most egy szovjetbarát vagy oroszbarát politikát folytatva már csak éppen a csapatokat nem akarja behívni, hogy jöjjenek ide segíteni a rendet fenntartani? Hát persze, hogy dugdossák a besúgókat, persze, hogy a spicliket dugdossák! Addig, míg ott lesznek a soraikban, nem tehetnek mást! S alapvetően ez a probléma, hiszen gyakorlatilag a magyar társadalomnak azt kell megértenie az elmúlt 27 évből, hogy nem változott semmi. Az eszközök változtak, a kommunikációs stílus változott, de ugyanazt az egypártrendszert erősíti a mostani kormányzó párt is, a Fidesz-KDNP, amikor egy párt akar eldönteni mindent, és teljesen mindegy, hogy az ellenzéki sorokból mit mondunk, mit képviselünk és mit próbálunk átverni.
Alapvetően a Fidesz-KDNP elveszi a magyar emberek azon jogát, hogy megismerjék saját múltunkat; elveszik a megfigyelteknek, a meghurcoltaknak azt az alapvető jogát, hogy nyilvánosságra kerüljön mindaz az adat, ami lehetővé tenné, hogy tisztán lássuk azokat az éveket, amelyek jellemezték a kommunizmus éveit.
Németország a hitleri időszak után megpróbált szembenézni a múltjával; Japán megpróbált szembenézni a múltjával. Ez a természetes egy nemzetnek, hogy öntudatunk megmaradjon, hogy szembesülünk hibáinkkal. A Fidesz-KDNP - csakúgy, mint a többi kormányzó párt Magyarországon az elmúlt 27 évben - ezt tagadja meg a magyar választóktól, ezt tagadja meg a magyar emberektől, és ez az, ami roppant képmutatását és álszentségét leginkább bizonyítja.
Mindebből adódóan nyilvánvalóan nem várható az, hogy érdemi politikai változás valósuljon meg mindaddig, ameddig dugdossák a besúgókat, a spicliket és a kémeket saját soraikban. Nem várható addig változás, ameddig volt MSZMP-tagok miniszteri széket kapnak. A Lehet Más a Politika támogatja a tárgysorozatba vételt. Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me