SALLAI R. BENEDEK

Full text search

SALLAI R. BENEDEK
SALLAI R. BENEDEK (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Az előttünk lévő országgyűlési határozat részben abban az időszakban született, amikor a magyar kormány és Lázár János miniszter úr szinte hétről hétre felhívta a figyelmet az Európai Unió nyugati tagállamainak és keleti tagállamainak azon élelmiszerbotrányára, ami ennek a bizonyos kettős élelmiszerminőségnek a hátterét megteremtette.
Nagyon kíváncsian vártam az első hetekben, hogy vajon a kormány tesz-e konkrét intézkedést, hogy akkor kezelje ezt a problémát, vagy csak kiáll csütörtökönként a miniszter úr, és hétről hétre elmondja, hogy ez mekkora probléma és mekkora gond. De nem történt semmi, a kormány a mai napig nem tett semmilyen intézkedést, és nem tett semmilyen lépést annak érdekében, hogy Magyarország állampolgárainak az Alaptörvényben rögzített alapjoguk ügyében, ami a legmagasabb szintű egészséges környezetet biztosítaná számukra, lépések történjenek.
Ennek megfelelően kollégáimmal az LMP-n belül átnéztük azt a cselekvési tervet, hogy mi az, amit, ha mi kormányoznánk, szükséges lenne azonnal meglépni, és erre tettünk egy konkrét javaslatot az Országgyűlésnek, hogy a kormány meghatalmazásával történjenek azonnali intézkedések.
A javaslat országgyűlési határozat formájában ilyen pontokat tartalmazott: 60 napon belül alkosson részletes cselekvési tervet a hazai fogyasztók számára a kormány a kereskedelmi forgalomba hozott élelmiszerek minőségének javítása érdekében. Nyilvánvalóan ez egy konkrét és észszerű lépés. Ehhez kell a Magyar Élelmiszerkönyv átfogó felülvizsgálata és az Európai Unió különböző tagállamaiban megtalálható legszigorúbb élelmiszerminőségi jellemzők. Nyilvánvalóan ezt meg lehet teremteni, hiszen Magyarországon - mint ma már egy interpellációban ezt elmondtam - semmi más nincs az élelmiszerboltok polcain, mint amit önök megengednek, mint amihez önök a hozzájárulásukat adják. Nyilvánvalóan hazai szabályozással mindez kezelhető lenne.
Szerettük volna, ha a kormány bevezeti a kimért termékek értékesítésekor a kötelező információ kifüggesztésére való előírásokat.
Szerettük volna, ha megteremtette volna a kormány a folyamatos működést biztosító intézményi és végrehajtási feltételeit az élelmiszer-biztonság-nak - (Az elnök csenget.) bocsánat, nem öt percem van, elnök úr? (Jelzésre:) köszönöm szépen -, tehát ha megteremtette volna ennek intézményi feltételeit, hiszen pont az ez irányú hatósági hátteret az elmúlt években jelentősen leépítette a kormányzat, benne a környezetvédelmi intézményrendszert is.
Szerettem volna, ha a kormány a hatósági rendszerben az Európai Unión kívülről érkező élelmiszerek esetében egy lényegesen szigorúbb vámrendszert állít fel, hiszen védenünk kellene a hazai piacot is.
(17.30)
Nyilván ennek a hátterét teremtené meg az a lehetőség, hogy a vidéki lakosság számára a háztáji termelés ösztönzésére, a kert-Magyarország egykori eszméjének megteremtésére történjenek lépések, és történjen konkrét intézkedés ennek érdekében.
Szerettük volna, ha az FM megszünteti azt a statisztikahamisítást, amit a hazai biotermékek ügyében megtesz, hiszen az ökológiai étkezésbe ő behozza az „ökológiai gyep” fogalmat sajátosan, mintha az emberi szervezet alkalmas lenne a cellulóztartalmú pázsitfűféle fogyasztására. Ez egyszerű hamisítás, hiszen sajnos a magyarországi biotermelés háttere az elmúlt időszakban jelentős mértékben romlott.
Nagyon szerettük volna, ha az Országgyűlés felkéri a kormányt, hogy a gazdálkodókkal együttműködve vezessen be francia mintára egy hiteles élelmiszer-osztályozó rendszert, amely hangsúlyosan megkülönbözteti azokat a termékeket, amelyek nem a legmagasabb szintű élelmiszeripari követelményeknek felelnek meg, illetve pozitívan is, amelyek megfelelnek.
Szerettük volna, ha a növényvédőszer-poli-ti-ká-ban a mai nap már említett, emberi egészségre káros növényvédő szerek kikerülnek a termelésből, és azok helyett más, az emberi egészséget nem veszélyeztető, környezeti kockázatot nem jelentő szerek kerülnek be. Ennek az intézkedési lehetőségei szintén rendelkezésre állnának az FM esetében.
Kezdeményeztem, hogy a Nemzeti Földalapról szóló 2010. évi LXXXVII. törvény szelleméből eredően a nagybirtokosoknak átadott állami termőföldek esetén az eredeti állapot helyreállítását tegye meg az állam, hogy visszaszerezze… - és valóban kis- és családi gazdálkodók jussanak hozzá ezekhez a korábban kiosztott földekhez.
És szerettem volna, hogy az élelmiszeriparban a magyarországi monopóliumoknak, amelyeket a kormány előszeretettel támogat, legyen az Mészáros Lőrincé vagy Csányi Sándoré, ne adjon támogatást, hanem végre kezdje el a helyi közvetlen értékesítés lehetőségeinek kiépítése mellett a helyi élelmiszeripar kisüzemi fejlesztését és a családi üzemek támogatását.
Nagyon szerettem volna, ha az egészségtudatos táplálkozásról, a fenntartható fogyasztási magatartásról is történnek intézkedések, és még jó néhányról, amire most már nincs időm, hogy bemutassam; húsz pontban foglaltam össze.
Talán utolsó esetként azt szerettem volna, hogy a kormány a miniszterelnök útján nyilvánosan kérjen bocsánatot a magyar társadalomtól az eddigi helytelen élelmiszer-biztonsági irányokért, a rákos megbetegedésekért, és legyen törekvés annak érdekében, hogy magasabb szintű, egészséges élelmiszer jusson a magyar fogyasztókhoz. Ehhez kérem támogatásukat, és kérem a tárgysorozatba vételt. Köszönöm a szót, elnök úr.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me