KOVÁCS SÁNDOR

Full text search

KOVÁCS SÁNDOR
KOVÁCS SÁNDOR (Fidesz): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Kormánytagok! Tisztelt Képviselőtársaim! Azt gondolom, hogy az expozéban is elhangzott már, több hozzászólásban is, a vidékfejlesztés nem csak mezőgazdaság; egy olyan komplex vidékfejlesztésről kell hogy beszéljünk, ami egy nagyon egységes, nagyon organikus, nagyon élő természetes közösség, minden egyénnel, minden közösséggel, amely közösség legkisebb egysége a család. Azt gondolom, hogy nekünk, kormánypárti politikusoknak ez a család szentsége felfogásunk az, ami megalapozza azt a nemzeti identitást, amely képes Magyarországon, elsősorban a vidéki Magyarországon olyan kohéziót, egységet teremteni, amely képes komplexen látni.
Talán egy régi bölcs közmondással is, ami nálunk járja, hadd mondjam, hogy jobb egy jó szomszéd, mint egy távoli rossz rokon, mert azt gondolom, hogy ezekben a kisközösségekben, ha faluról vagy vidékről beszélünk, egymás segítése, az egymásra való odafigyelés és a másikon való segítés egy természetes, belülről jövő érzésen, egy olyan komplex látásmódon nyugszik, ami, azt gondolom - és elnézést kérek a nagyvárosiaktól -, talán egy kicsit elhalványult a nagyvárosi emberekben, hiszen arctalan lett az a közösség.
Éppen ez ad reményt arra, hogy ha a magyar kormány általi vidékfejlesztési programokat vagy akár az európai uniós források vidékfejlesztési programjainak kitagolását vagy azok fejlesztési irányát nézzük, akkor azt gondolom, hogy mindenféleképpen szemlélteti ezt a módot, hiszen ha lefordítom, akkor az az egyén, aki része egy közösségnek, azokból az európai uniós forrásokból gyarapszik, akkor egyet lehet érteni Harangozó képviselőtársam mondatával, hiszen helyi terméket vagy szolgáltatást fog előállítani, amit remélhetőleg helyi ember fog megvásárolni, vagy ha a turizmusról beszélünk, akkor más tájegységről odaérkező vendég fog igénybe venni, de mindenféleképpen ott költődik el a pénz, ott keletkezik a gazdaság.
(17.00)
Rögtön rá is térhetünk arra, hogy ez az organikus társadalom egy olyan egység, amely mindent, az egyént, családot, közösséget, akár egy utcát vagy egy falvat vagy esetleg egy választókerületet urambocsá! magában foglal minden infrastruktúrájával együtt. Hiszen a gyerekeknek óvodába kell járni, szociális étkeztetést vagy pedig minden egyéb olyan szociális… - a költségvetési vitában lassan benne vagyunk, vagy még tart is, odafigyelve, azt gondolom, hogy azokat a társadalmi mozgásokat kell figyelnünk, ha nagyon egyszerűen akarom kifejezni, tényleg igaz, hogy minden mindennel összefügg. Hiszen azt gondolom, hogy ezek az infrastrukturális beruházások is részei azoknak a társadalmi mozgásoknak, mobilitásnak, élés feltételeinek, vagy ahogy a vidéki ember életminőség-javítását tűztük ki célul, milyen környezeti erőforrásokat tudunk mozgósítani ezeknek az embereknek az életminőség-javításában.
Erre jó példa a TOP, és engedjék meg, hogy a saját választókerületemből hozzak egy példát. Szabolcs 0.5 a kódolt választókerület. Szabolcs 0.5-nek hívják azt az önkormányzati területfejlesztési társulást is, amely kezdeményezésemre abból a 44 polgármester-ből állt össze, minden polgármesterből, függetlenül politikai irányultságtól vagy pártpolitikai állástól; ahol összeültünk és megbeszéltük azt, hogy milyen beruházásokra van szüksége annak a választókerületnek ahhoz, akár gazdasági, akár önkormányzati vagy akár egyéni vállalkozások formájában, hogyan tud akár az önkormányzati rendszer hozzájárulni azokhoz a gazdasági fejlesztésekhez, amelyektől élhetőbb, fenntartható vidéket tudunk magunknak teremteni.
Hadd mondjam el önöknek, hogy nem egymás lábujjára taposva, nem egymást kihasználva a települések megegyeztek, és gyakorlatilag a visszajelzések alapján már 44 pályázat érkezett vissza 139-ből. Boldogsággal töltik el a polgármestereket azok a közös erőfeszítések, hogy nem egymás ellen vagyunk, hanem egymás mellett létezünk, és próbáljuk összehangolni azokat a fejlesztési irányokat, amelyek azokra a térségekre jellemzőek, hiszen Szatmár, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyének is a szatmári része valóban egy nagyon hátrányos helyzetű régió. De hadd mondjak néhány számot!
A 2007-13-as ciklusban 82 milliárd költődött el abban a programban. Ebből kiugrik egy ÉAOP-os program, ami 21 milliárdot jelentett a megyében. De éppen a KEOP-nak, a környezet és energia operatív programnak egy 38 milliárdos számát is fel kell sorolnunk, illetve azoknak a TÁMOP-os programok-nak az összegét, amely 9,3 milliárddal a leszakadó, marginális rétegek felzárkóztatásáról szól. Mondjuk ki, nagyon nagy a roma társadalom aránya, de az is látszik, hogy a pályázatokat jól használtuk ki akár a pályázatoknál, akár pedig azoknak a célcsoportoknak, fogyatékosoknak, hátrányos helyzetű emberek foglalkoztatására, finanszírozására, amelyik istenigazából ezekre volt. De a TIOP-ot is megemlíteném 5,4 milliárd forint értékben.
2014-20-ig az eddig rendelkezésre álló számok-ból engedjenek meg egynéhányat. EFOP programban az én választókerületemből 142 projekt érkezett be. A jelenleg támogatott projektek száma 23, a megítélt támogatás 2,4 milliárd. GINOP-ból, hogy ennek az organikus egységnek mennyire része a gazdasági és innovatív operatív program vagy pedig a vállalkozási szektor, kettőt hadd emeljek ki. Hiszen nagyon nagy és nagyon híres a Baromfi-Coop Kft., amely egy 8,5 milliárdos beruházással szeretné Kelet-Európa legnagyobb takarmánykeverő üzemét előállítani vagy felépíteni Baktalórántházán, hozzájárulni ahhoz a gazdasági szereplőknek, itt megtermelt áruknak a minél magasabban történő hozzáadott értékével, feldolgozási értékével, amellyel a baromfiágazatot vagy egyébként a mezőgazdasági ágazatot tudjuk fejleszteni.
De hozzáadott értékre engedjék meg, hadd mondjak egy másikat is, a BIO-VITAL 2017 Kft.-t, amely Magyarország első pektinüzemét szeretné 4,2 milliárd forint értékben megvalósítani, s ehhez már HIPA-támogatásban is részesült, rendelkezésre áll a forrás a foglalkoztatás elősegítésére és a helyben, Csenger környékén a Szatmár aranyának is mondott alma feldolgozásának a hozzáadott értékének a növelésében. De sorolhatnám még azokat a gazdasági szereplőket, Mátészalkán az optomechanikai klasztert, ott van a Hoya, a Zeiss és egyéb olyan nagy lencse-gyár-tó cégek, amelyek világhírűek, és a foglalkoztatást segítik elő. De beszélhetnék a Pöttyösről, ami szintén Mátészalkához kötődik, a FrieslandCampina megemlítésével, amivel nagyon szoros együttműködés-ben azokat a helyi gazdaságokat próbáljuk élénkíteni, amelyek hozzájárulhatnak ennek a térségnek az élhetőségéhez.
Azt gondolom, hogy sikerült rávilágítanom mindarra, amit össze akarok foglalni, egyfajta nemzeti identitás, belőlünk áradó - bocsánat, hogy így mondom -, szatmári emberből talán kicsit túláradóan a nemzeti identitás, hiszen még egyszer mondom, azt gondolom, ez akár annak a helyi közösségnek, de akár az ország közösségének is azt a fajta kohézióját adja, amelyikre lehet támaszkodni, amit a jó szomszéd példájával említettem. Hiszen ez az identitás egyszerre egy érzelmi, egy belülről pszichésen meghatározó, tenni akaró lényt takar, ugyanakkor egy fizikai beleállást is. Ha magunk előtt látjuk azokat a vidéki parasztembereket, akik annak idején fehér ingben, fekete lajbiban vagy kabátban képesek voltak naphosszat dolgozni, amit utána a szocialisták vagy a szocializmus idejében a kulák kifejezéssel illettek; azt gondolom, hogy ezeknek a termelő közösségeknek az apró magvai voltak, illetve ezeknek a közösségeknek az olyan kohéziója, és ők is büszkék voltak arra a kiállásra, amit mi nemzeti identitásnak vagy én nemzeti identitásként próbálok megfogalmazni. De hozzátartozik egyfajta lelki kiállás, amit akár a hit, a keresztényi hit gyökereinek visszanyúlásával is meg lehet definiálni. Hiszen ezek a vidéki emberek még mai napig is büszkék arra, hogy elmennek a templomba, mernek imádkozni, vagy ki mernek állni azért a közösségért, amit mi vidéki Magyarországnak hívunk.
(Az elnöki széket dr. Hiller István,
az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
Hölgyeim és Uraim! Azt gondolom, hogy az élhető Magyarország és a vidékfejlesztésért tenni akaró kormány mindent megtesz annak érdekében, és a 2014-20-as ciklusban minden rendelkezésre álló forrás a tenni akaró vidéki embereknek, akár önkormányzatoknak, vállalkozásoknak, egyéni tenni akaró embereknek a rendelkezésére áll. Bízom benne, hogy jól ki tudjuk használni, és az ott élő emberek életminősége javulni fog. Köszönöm szépen megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me