BANGÓNÉ BORBÉLY ILDIKÓ

Full text search

BANGÓNÉ BORBÉLY ILDIKÓ
BANGÓNÉ BORBÉLY ILDIKÓ (MSZP): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Remélem, jó papírt kapott és jó választ fog adni. Nemrégiben kiírtak egy pályázatot, hogy a különböző vendéglátóegységek roma előadóművészeket tudjanak foglalkoztatni. Ezzel egyetlenegy baj van, hogy csak Budapesten, miközben nagyon sok vidéki városban, településen ápolják a cigányzene kultúráját. Számos idegenforgalmi központot zártak ki a támogatási lehetőségből. Ha komolyan gondolták volna azt, hogy az előadóművészeket segítik, akkor a vidéki főbb helyekre is kiírták volna a pályázatokat.
Nemrégiben Teleki László képviselőtársam már felvetette ezt a problémát. Akkor Hoppál Péter államtitkár úr azt válaszolta, hogy egy mintaprogram indul, és valóban csak a budapesti szervezetek, vendéglátóegységek számára írták ki a pályázatot.
(Az elnöki széket dr. Latorcai János,
az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
Egyik kérdésem az lenne, hogy mi ez a mintaprogram. Mit értsünk ezen? Azt, hogy vidéken az lesz a minta, hogy nyugodtan szűnjön meg az élőzene, nyugodtan menjenek máshova, akár külföldre és ott zenéljenek. Ugyanis máshol örömmel és szívesen alkalmaznak cigány előadóművészeket. Nemrégiben derült ki például, hogy a hortobágyi csárdában, ami a világörökség része, már nincs élőzene, idéntől nem alkalmaznak előadóművészeket. Egy több mint kétszáz éves hagyomány szűnt meg ezzel a Hortobágyon.
Ha önöknek a hagyományok őrzése, a kultúra ápolása nagyon fontos volna, akkor nem engedné a kormány, hogy az egyik legfontosabb turisztikai célponton működő csárda inkább gépről játsszon népzenét ahelyett, hogy ezt a kétszáz éves hagyományt továbbra is biztosítanák. Tudja, államtitkár úr, gépről, cigányzene, a hortobágyi csárdában - szerintem mindent elmondtam ezzel.
Kérdezem államtitkár urat, hogy mikor fogják ezt a problémát megoldani. Remélem, azt fogja mondani, ha ma, és holnaptól újra, mint kétszáz évvel ezelőtt is, a cigányzene élőben fog szólni a hortobágyi csárdában. Várom válaszát. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me