DÖMÖTÖR CSABA,

Full text search

DÖMÖTÖR CSABA,
DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Az ember azért az összes létező szemöldökét felhúzza, amikor a Jobbik egy olyan kezdeményezésbe áll bele, amely gyakorlatilag - és ez a lényeg - tényleg jogköröket vonna el Magyarországtól az Unió javára, mégpedig a bérmeghatározás ügyében. (Dúró Dóra: Nem igaz!) Nézze csak meg, elnök úr, mi történt az energiaárak esetében! Ott a közösségi szintre emelés nagyon nagy áremelkedést hozott: az áramárak esetében 20 százalékos emelésre került sor, a gázárak pedig több mint 20 százalékkal nőttek uniós szinten. Na, ilyen az, amikor kiengedjük a kezünkből a döntés jogát.
Azért vontuk fel a szemöldökünket, talán többen is, mert mégiscsak az ön pártja az, amelyik lehet, hogy egyedüliként az itt ülők közül az uniós tagság ellenében kampányolt, amikor arra sor került. Ezerrel kampányoltak ellene, és az ön pártja az, amelynek a képviselője uniós zászlót égetett, és arra a beszédére is emlékszünk önnek, amelyet úgy zárt, idézem: „A magyarok istenére esküszünk, hogy tagok tovább nem leszünk.” - ezt ön mondta. Egy uniós döntést kritizálva, ugyanebben az évben egyébként azt is mondta, hogy a magyar szuverenitást akkor durva támadás érte, ezért Magyarországnak ki kellene lépnie az Európai Unióból.
(11.20)
Vagy említhetnék egy 2013-as idézetet, amikor ön azt mondta, nagyon bízik benne, hogy Magyarország minél hamarabb eltávozik - így fogalmazott: eltávozik - az Európai Unió közösségéből, és valódi testvéreivel fog össze. Mondják már meg, arra kérem önöket, hogy kik a magyarok valódi testvérei! Akaratlanul is eszünkbe jut az ön idézete azzal kapcsolatban, hogy ki is az emberiség utolsó reménye. Egyébként Z. Kárpát képviselő úr - aki szintén itt ül - is írt könyvet az Európai Unióról EU-tanázia címmel, amelyben egyébként a tagság ellen érvel. Na, innen indultunk, hogy aztán most a bérekre hivatkozva egy olyan kezdeményezést indítsanak, amelyik végső soron jogköröket vonna el Magyarországtól. Mert ne tévedjünk, a bérek közösségi szintre emelése magával húzná az adópolitikát is és sok minden mást, s ebből a szempontból az ön felszólalása a nemzeti konzultációban való részvételként is tekinthető. (Derültség a Jobbik soraiban.) Persze nem biztos, hogy ez volt az eredeti szándékuk.
Tisztelt Ház! A Jobbik politikai kaméleonkodása ellenére azt gondolom, hogy a bérek emelése közös célunk; a kormány ezt elsősorban adócsökkentésekkel szeretné elérni. Ezért csökkentek a munkáltatói adók január 1-jétől. Ezek járultak hozzá, hogy 15 és 25 százalékkal növekedtek a minimálbérek és a szakmunkás-minimálbérek, amiket további emelések követnek majd jövőre, ha önök is támogatják. Csak szeretném önöknek elmondani, tisztelt jobbikos képviselők, hogy az az ember, aki most az önök nevében felszólalt, amikor az adócsökkentésekről kellett itt szavazni a tisztelt Házban, akkor nem támogatta azt.
Ezek azok az adócsökkentések, amelyek miatt növekedhetnek a bérek. Csak hogy párat említsek: ezekben a hónapokban magasabb bérre számíthatnak a felsőoktatási kutatók, a minimálbéresek - őket említettük -, a pedagógusok, az orvosok, az ápolók, a tűzoltók, a katonák, a rendőrök vagy éppen az állami vállalatok dolgozói; és csak párat említettem. Ha az összes béremelést fel szeretném sorolni, akkor nagyon nehéz lenne ezt egy levegővétellel megtenni.
Tudjuk egyébként, hogy Magyarországon még sok a teendő a bérek ügyében, de azért mégiscsak eredmény az, hogy az egy évvel ezelőttihez képest több mint 10 százalékkal növekedtek Magyarországon a reálbérek. Ez több mint egyhavi bérnek megfelelő összeg.
Ha azt kérdezi valaki, hogy a Jobbik vajon képes lett volna-e erre, akkor csak nézze meg, hogy mi a helyzet ott, ahol a Jobbik kormányoz. Nézze meg, mondjuk, Tiszavasvárit! Itt az országos átlag duplája a munkanélküliség, és ez még nem minden, mert a jobbikos mintaváros költségvetésében az olvasható, hogy a közalkalmazottak nem kapnak béremelést, ezzel szemben a saját fizetésüket a harmadával megemelték. Na, így állunk… Jobbikos vezetés alatt sokkal nagyobb eséllyel nincs az embereknek munkája, és a jobbikosok hamarabb emelik meg a saját fizetésüket, mint bárki másét. Ez egyébként olyan ordas nagy képmutatás, amely bármelyik éhségmenetet szervező szocialista milliárdos javára is válhatna.
Tisztelt Elnök Úr! A bérekkel kapcsolatos megszólalásaikban önök gyakran minősítik rabszolgának a munkából élő magyarokat. Azt gondolom, hogy ez a sértegetés botrányos. Arra szeretném kérni tehát a Jobbikot, hogy amikor a magyarokat minősítik, akkor ne próbálják meg saját politikai állapotukat kiterjeszteni másokra, mert abban az esetben tényleg a „rabszolga” szó használata az indokolt. Köszönöm, hogy meghallgatott. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me