DR. TÓTH BERTALAN

Full text search

DR. TÓTH BERTALAN
DR. TÓTH BERTALAN (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Múlt héten Strasbourgban az Európai Parlament elmarasztalta a Fideszt. A Fidesz miatt egy olyan eljárás indul Magyarországgal szemben, amely minden magyar emberre szégyent hoz.
A Fidesz ország- és Európa-romboló politikája nem először volt az Európai Parlament napirendjén. Miben különbözik ez a mostani helyzet? Abban, tisztelt fideszes képviselőtársaim, hogy most ezt az állásfoglalást az önök elvbarátai, jobboldali testvérei is megszavazták, és nemcsak a liberális-szociáldemokrata képviselők, hanem 67 néppárti képviselő is. Az önök barátai, jobboldali testvérei is azt mondták, hogy elég volt.
Miről is szól ez a döntés? Arról, hogy a Fidesz kormányzása során az elmúlt években súlyosan romlott a jogállamiság, a demokrácia, az alapvető jogok helyzete, a véleménynyilvánítás és a tudományos élet szabadsága; hogy gondok vannak az alkotmányos rendszer működésével, az igazságszolgáltatási és egyéb intézmények függetlenségével. Korlátozzák a civil szervezetek tevékenységét, továbbá évről évre nő a kormányzati korrupció, amelynek ékes példája a felcsúti gázszerelő, Mészáros „nem stróman” Lőrinc 100 milliárdos vagyongyarapodása a tavalyi évben.
Mi ebben az újdonság? Nekünk, magyaroknak semmi. Mi ezt látjuk nap mint nap. Ami újdonság, hogy most már az önök jobboldali testvéreinek, barátainak is kinyílt a szeme. Tisztelt Képviselőtársaim! Ez az állásfoglalás egy tükör, a Fidesz kormányzásának és hatalomgyakorlásának tükre. Attól, hogy ez a tükör egy pökhendi és arrogáns, bár most már egy kissé pocakos embert és az ő ország- és Európa-romboló politikáját mutatja, attól még nem a tükröt kell szidni.
Ez az állásfoglalás nem a magyar embereket támadja, hanem a Fidesz bűnös politikájáról foglal állást. Nem valamiféle háttérhatalmi összeesküvés eredménye, hanem az európai értékek melletti kiállás és a józan ész üzenete. És hogy mit mond erre a volt Soros-ösztöndíjas? Megvédjük az álláspontunkat, ha kell, elmegyünk a falig. Képviselőtársaim! Ez volt a fal. A koppanás és a fájdalmas kiabálás Strasbourgtól Hajdúdorogig hallatszik.
Tisztelt Képviselőtársaim! Ez a hatalom semmi olyat nem tűr el, ami nem tőle függ. Nem akarja, hogy ebben az országban legyen olyan egyetem, iskola, intézmény, amely nem tőle függ. Nem akarja, hogy olyan civil szervezetek működjenek Magyarországon, amelyeket nem ő pénzel. És nem akarja, hogy legyen valaki, aki szót emel a szabadság, az európaiság és a demokrácia mellett. Pedig mi, magyarok büszkék vagyunk az európai értékekre, a szabadságra, a demokráciára, a népek együttműködésére és a szabad határokra. Mi Európát megerősíteni akarjuk, és nem meggyengíteni.
Tisztelt Képviselőtársaim! Ahhoz, hogy ezt a szégyenteljes eljárást és a kormány ország- és Európa-romboló politikáját meg tudjuk állítani, a mai napon egy több elemből álló javaslatcsomagot, az úgynevezett Európa-mentő csomagot terjesztjük az Országgyűlés elé. Az európai mentőcsomag értelmében a Fidesznek fel kell hagynia a civil szervezetek megbélyegzésével; be kell fejeznie a CEU üldözését, és véget kell vetnie az uniós pénzek ellopásának.
Ennek a mentőcsomagnak az elfogadása az első lépés lehet Magyarország újjáépítése felé. Ha önök ezeket az intézkedéseket nem támogatják, akkor Magyarország és a magyar nemzet érdeke ellen politizálnak. Kérem önöket, hogy kivételesen Magyarország érdekeit helyezzék a személyes érdekeik elé. Ha ezt nem teszik, higgyék el, 2018 után mi megtesszük, közös jövőnkért, Magyarországért! Köszönöm a figyelmüket. (Taps az MSZP padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me