SZÁVAY ISTVÁN

Full text search

SZÁVAY ISTVÁN
SZÁVAY ISTVÁN (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Nagyon örülök, hogy államtitkár úr itt maradt, ellentétben miniszter- és államtitkártársaival, akik az elmúlt hetekben rendszeresen megcsinálták azt, hogy kiszaladtak az ülés végén, hogy ne kelljen a napirend utáni felszólalásokra válaszolni. Köszönöm, hogy itt van államtitkár úr, és bízom benne, hogy tud egy-két megnyugtató mondatot mondani azzal a problémával kapcsolatban, ami nagyon sok vagy több száz Bács-Kiskun megyei és környékbeli magyar családot érint, és amelyről most beszélni kívánok.
Tavaly, a tavalyi év októberében Magyarországon is felütötte a fejét a madárinfluenza, amely rengeteg kárt és jövedelemkiesést okozott számos gazdának. Ezzel kapcsolatban néhány nappal ezelőtt keresett meg szülővárosom, a Bács-Kiskun megyei Soltvadkert környékéről egy baromfitenyésztő. Az illető úr elmondta, hogy a térségben lévő állatállományok nagyrészt integrációk tulajdonában vannak, így a termelők az ő jóindulatukra hivatkozhatnak vagy hagyatkozhatnak csupán, ha valamilyen szintű kártérítésben reménykednek. Az állam által adott kárpótlások azonban a tájékoztatások alapján csak részben érkeztek meg az integrációkhoz. Emellett sajnálatos módon az ágazatban dolgozók számára megítélt jövedelempótló támogatások máig nem kerültek teljes egészében kifizetésre, így az állományok megsemmisítése következtében kiesett munkájuk díját sem fizették ki. Ezzel egy időben idén nyár elejéig minden baromfitartónak teljesítenie kell a járványügy által előírt feltételeket, ellenkező esetben fel kell függeszteni termelői tevékenységüket, és nem fogadhatnak újabb állományokat sem.
Az ügy kiemelt figyelmet igényel, mivel az érintettek jó része végső anyagi tartalékát élte fel azért, hogy az előírt feltételeknek meg tudjon felelni. Ezek a teljesség igénye nélkül a következők: a zárt tartás lehetőségeinek megteremtése, a takarmány és a szalma zárt tárolásának biztosítása, fekete-fehér öltöző, boncolóhelyiség, kerékfertőtlenítő, hullatá-roló kialakítása. Egy nagy létszámú állattartó telepet véve például a felsoroltak megteremtése és kialakítása többmilliós többletköltséget is róhat a gazdákra.
Tisztelt Államtitkár Úr! Általánosságban is elmondható, hogy a baromfitartóknak az elmúlt években a madárinfluenza okozta nem várt kiadásokon túl is egyre több pluszteher adódik. Kötelező a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tagjának lenni, és ide tagdíjat, valamint a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnak élelmiszerlánc-felügyeleti díjat fizetni. E szervezeteknél a bruttó bevétel után határozzák meg az említett díjat, így például 100 milliós bevétel esetén ez szervezetenként évente 100-100 ezer forint. Arról nem is beszélve, hogy a kamara ezért a díjért érdemi - és tudom, hogy államtitkár úr ezen vitatkozni fog, de higgye el, a gazdák így gondolják -, a termelők mindennapjait segítő szolgáltatást nem nyújt.
Ezeken túl a Baromfi Terméktanácsba is be kell lépniük, legalábbis abban az esetben, ha támogatásért szeretnének pályázni. Az itt felsorolt terheken kívül még jó pár másik is nehezíti a gazdák mindennapjait, akik közül többen a madárinfluenza következtében több mint fél éve nem tudnak dolgozni, azonban a megfelelő bevételek hiányában is kötelezően fizetniük kell az említett díjakat.
A felsorolt problémák alapján jogosan merülnek fel a következő kérdések, amelyeket államtitkár úr felé szeretnék intézni. A támogatások kifizetésének késedelméből adódóan kitolják-e a járványügyi feltételeknek való megfelelés határidejét? Mi az oka az említett tételek kifizetése késlekedésének? Kívánja-e érdemben csökkenteni a kormány a magyar baromfitermelők terheit? Köszönöm szépen előre is államtitkár úr válaszát. Köszönöm, elnök úr. (Taps a Jobbik padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me