DUNAI MÓNIKA,

Full text search

DUNAI MÓNIKA,
DUNAI MÓNIKA, a Törvényalkotási bizottság előadója: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A Törvényalkotási bizottság 2017. május 25-i ülése alkalmával a bizottsági tagok vitát folytattak a választottbíráskodásról szóló T/15361. számú törvényjavaslatról. A bizottság a házszabály 46. §-a alapján 24 igen szavazattal, 3 nem ellenében, 6 tartózkodás mellett összegző módosító javaslatot és összegző jelentést nyújtott be.
Az összegző módosító javaslat tartalmazza az Igazságügyi bizottság módosító javaslatát, amelyre külön is szeretném felhívni képviselőtársaim figyelmét. A törvényjavaslat alapján a választottbíró-ajánlási listára csak olyan személyek kerülhetnek fel, akik a 75. életévüket még nem töltötték be. Azonban dr. Staudt Gábor és dr. Gyüre Csaba javaslatot tettek arra a bizottsági ülésen, hogy módosító javaslat ezt a felső korhatárt szállítsa le 75 évről 70 évre. Az Igazságügyi bizottság befogadta az előbbi ellenzéki képviselők által benyújtott módosító javaslatot, hiszen így is biztosítható az a kívánalom, hogy az öregségi nyugdíjkorhatár elérése után a rendes bíróságokon nyugdíjazott, tapasztalt bírák még néhány évig a választottbíróságokon kamatoztathassák tudásukat.
Tisztelt Képviselőtársaim! A javaslat elfogadásával XXI. századi választottbíráskodási rendszer jöhet létre Magyarországon, amely valódi alternatívát jelenthet a peres eljárásokkal szemben, és a külföldi befektetők bizalma is növekedhet az intézmény iránt, tovább javítva hazánk versenyképességét is. Kérem, fejezzék ki egyetértésüket a törvényjavaslat kapcsán, és támogassák szavazatukkal az elfogadását. Köszönöm szépen a figyelmet.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me