DR. GALAMBOS DÉNES,

Full text search

DR. GALAMBOS DÉNES,
DR. GALAMBOS DÉNES, a Törvényalkotási bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Az előző bakiért elnézést, de azt hiszem, ugyancsak az államtitkár úré ez a törvényjavaslat. Úgy gondolom, hogy rövidíteni fogom az elejét, hiszen már egyszer erre utaltam az előző felszólalásomban, de a lényeget azért végig szeretném mondani.
Ezúton tájékoztatom az Országgyűlést, hogy 2017. május 25-én a Törvényalkotási bizottság az előttünk fekvő törvényjavaslatot megtárgyalta, és a bizottság 24 igen szavazat mellett, 4 nem ellenében, tartózkodás nélkül összegző módosító javaslatot és összegző jelentést nyújtott be. Az összegző módosító javaslat egyrészt tartalmazza a Mezőgazdasági bizottság részletes vitát lezáró irományát és a túlterjeszkedő módosító javaslatát, valamint a Törvényalkotási bizottság saját kezdeményezéseit is.
(19.20)
A javaslat rögzíti, hogy a személyazonosító jel helyébe lépő azonosítási módokról és az azonosító kódok használatáról szóló 1996. évi XX. törvény 10/A. §-ának módosítására, illetve kiegészítésére vonatkozó javaslat célja az, hogy az összerendelési nyilvántartáson keresztül is elérhetők és ellenőrizhetők legyenek a természetes személyek úgynevezett FELIR-azonosítói, amely megkönnyítve az elektronikus ügyintézést elősegíti az élelmiszerlánc-törvény 38/B. § (2/a) bekezdésének érvényesítését. A helyes álláspont ebben az esetben az, hogy a szakbizottság, amely megvizsgálta az előterjesztést, a nyelvhelyességi pontosításokon túl kimondta, hogy az elektronikus ügyintézés előtérbe helyezése elősegíti a feketegazdaság visszaszorítását is, hiszen a sertés, illetve az eladó és a vevő személye az adatbázisban naprakészen nyilvántartott adatok révén egyértelműen és gyorsan beazonosítható. A sertések nyomon követése ezáltal könnyebbé válik a teljes élelmiszerlánc vonatkozásában, ami, azt hiszem, hogy alapvető érdeke az egész rendszer működésének.
Az elektronikus eljárás előírása természetesen nem zárja ki azt, hogy az állattartó meghatározott esetben a meghatalmazott képviselője útján járjon el. Az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló 2015. évi CCXXII. törvény 9. § (3) bekezdése szerint természetes személy csak törvényben kötelezhető elektronikus ügyintézésre. E törvényi előírás miatt az elhangzottakat az élelmiszerlánc-törvényben nevesíteni is szükséges.
A Törvényalkotási bizottság saját indítványában rendelkezik többek között arról, hogy a nagy gazdasági kárral járó járványos állatbetegségek, illetve rendkívüli élelmiszerlánc-esemény esetén szükségessé válhat a hatósági feladatok ellátásának támogatása. A javaslat alapján az országos főállatorvos rendelkezhet a szolgáltató állatorvosok közcélú igénybevételéről a járvány gyors és hatékony megfékezése érdekében.
Az általános vita után a részletes vitában elhangzottakra tekintettel - ideértve a bizottságok kiegészítő véleményét, illetve az összegző jelentést - kérem, hogy tárgyalják meg a törvényjavaslatot és fogadják el. Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me