DR. HOPPÁL PÉTER,

Full text search

DR. HOPPÁL PÉTER,
DR. HOPPÁL PÉTER, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen, elnök úr. Csak egy rövid kiegészítést szeretnék tenni az imént elhangzott nemzetiségi bizottsági javaslatokra, amennyiben Lyubomir szószóló úr összegezte, hogy a nemzetiségek irányából milyen szándékok merültek fel, amelyek nem a törvény hatályát érintő kérdések, de mégiscsak érintőlegesen csatlakoznak ehhez az előterjesztéshez.
Megnyugtatóan szeretném az Országgyűlés plénumának közreadni, hogy mind az állami kitüntetések, mind pedig a miniszteri művészeti díjak átadása alkalmával, minden nemzeti ünnep alkalmával jelen vannak a díjazottak körében a hazai nemzetiség kiemelkedő értékőrző és értékápoló, hagyományápoló művészei és közművelődési szakemberei. Ugyanakkor természetes az az igény, hogy a fesztiváléletben egy dedikált művészeti fesztivál a nemzetiségek irányából igényként jelentkezik.
Azt tudom mondani, bár, még egyszer, ez nem a törvény hatálya alá tartozó kérdés, hogy államtitkárságunk egy új állami költségvetési forrást indított útjára a tavalyi esztendőben, kifejezetten a művészeti fesztiválok, a magas színvonalú fesztiválélet ösztönzésére, és ez minden fenntartó és minden fesztiválszervező számára nyitott lehetőséget mutat. Az idei évben 500 millió, a terveink szerint a jövő évben 750 millió forint zömében vidéki színvonalas művészeti fesztiválok megrendezését szolgálja.
Végül, a fenntartói környezet szempontjából a nemzetiségi önkormányzatok működtetésében lévő kisebb számú, de nagyon jelentős és esszenciális művészeti feladatokat végző intézmények vezetőinek kiválasztásánál nem feltétlenül releváns a mostani törvényi módosítás, hiszen a kiemelt és nemzeti besorolás e kereteket meghaladja, de ugyanakkor előfordulhat természetesen a művészeti életben olyan lehetőség, hogy ezt a célt is megugorni szándékozik valamely intézmény. Így ebben az esetben valóban a nemzetiségi intézmények számára ezek a most életbe léptetett szabályozások kedvezőleg kinyitják egy kicsikét a kaput, és lehetőséget nyújtanak arra, hogy a vezetők kiválasztása minél hatékonyabban történhessen meg.
Köszönöm szépen a támogatásukat. (Szórványos taps a kormánypárti sorokból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me