KISSNÉ KÖLES ERIKA

Full text search

KISSNÉ KÖLES ERIKA
KISSNÉ KÖLES ERIKA nemzetiségi szószóló, a Magyarországi nemzetiségek bizottságának előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Spoštovani Gospod Predsednik! Poslanke in Poslanci! Zagovornice in Zagovorniki!
Tisztelt Elnök Úr! Képviselő Hölgyek és Urak! Szószóló Urak! Az oktatás szabályozására vonatkozó és egyes kapcsolódó törvények módosításáról szóló T/15376. számú törvényjavaslat és annak tartalmai a Magyarországon élő nemzetiségek köznevelési kérdéseit is meghatározó mértékben érintik.
Az Országgyűlés Magyarországi nemzetiségek bizottsága a törvényjavaslat tárgyalásához kérte a Házbizottság jóváhagyását.
Az általános vita során ismertettem azokat az argumentumokat, amelyek a törvényjavaslat tárgyalásához való kapcsolódásunkat alátámasztották. Ennek sarkalatos pontjai voltak: a Magyarországon élő nemzetiségek vonatkozásában a sajátos nevelési igényű, értelmi fogyatékos, magatartási nehézségekkel küzdő tanulók pedagógiai célú rehabilitációja okán különösen is érintett tanulói kör a roma közösségekben élő, roma származású gyermekek magas száma, akik a szociális hátrányokból következően szorulnak egészségügyi és pedagógiai rehabilitációra is olykor.
A Magyarországon élő nemzetiségi tanulók anyaországi kirándulásai révén a szomszédos országokban tett tanulmányi kirándulások kiemelt jelentőségéről is szóltunk. Fontos, hogy minden nemzetiségi tanuló tanulmányai során legalább egyszer eljuthasson abba az országba, amelynek nyelve, kultúrája, hagyományai az ő életének is részét képezik. A nemzettársakkal való jó kapcsolat, az anyaország történelmének, jellemző természeti, társadalmi, kulturális értékeinek megismerése, illetve jó ismerete kiemelt cél a nemzetiségi népismeret oktatása során.
Az általános vitában kiemeltem azt is, hogy törvényjavaslat az oktatási jogok biztosa jogállását is konkretizálja, amely hatással lehet a nemzetiségi nevelés-oktatás sajátosságaira is.
A bizottság a 2017. május 8-i ülésén folytatta le a törvényjavaslat részletes vitáját. A bizottság a részletes vita során áttekintette a törvényjavaslathoz benyújtott 14 képviselői módosító javaslatot. A részletes vita során a törvényjavaslathoz benyújtott módosító javaslatokról a bizottság nem foglalt állást, és további módosításra irányuló szándékot nem fogalmazott meg. A Magyarországi nemzetiségek bizottsága a törvényjavaslatban megfogalmazott módosításokat a nemzetiségi köznevelés érdekében is előremutatónak ítéli.
Hvala za pozornost! Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me