KEPLI LAJOS

Full text search

KEPLI LAJOS
KEPLI LAJOS (Jobbik): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Néhány hete írásbeli kérdéssel fordultam az ön minisztériumához, az ön miniszteréhez: „Ki és mivel szennyezi a Tiszát?” címmel. Az április 26-án megküldött válaszban arról tájékoztattak, hogy tavaly két alkalommal akkreditált mérést végeztek a Felső-Tiszán, ami nem mutatott jelentős szennyezést. Ezzel szemben az utóbbi időben rengeteg lakos, civil képviselők is jelezték, és az interneten videók is kezdtek el terjedni arról, hogy a Szamos folyó Tiszába csatlakozását követő szakaszon az élővíz rendkívül szennyezett. A videofelvételeken látszik, ahogy a folyó teljes szélességében hömpölyög a zsíros, habzó anyag, ami bűzös és fekáliára emlékeztető.
Önök a válaszukban kommunális hulladékról írtak, aminek a megtisztítási folyamatát megkezdték, de ami a halak pusztulását, illetve a folyó szennyezését okozza, az egyértelműen ipari jellegű szennyvíz. Több beszámoló alapján egy romániai határ menti településen működő húsfeldolgozó üzemből tisztítatlanul ömlik bele a Szamosba az üzemből távozó véres, zsíros, bűzlő, habzó anyag. Bár a válaszában nem nevezte meg egyértelműen, hogy ki és mivel szennyezi a Tiszát, az utolsó bekezdésben leírja, hogy az uniós tagállamok számára a települési szennyvíz kezeléséről egy irányelv rendelkezik, és az ebben előírt szennyvíztisztítási kötelezettséget Romániának csak 2018. december 31-ig kell teljesítenie, így a Románián keresztül érkező folyók vízminőségében csak ezen időpont után várható határozottabb javulás.
Tisztelt Államtitkár Úr! A kérdésünk ezzel kapcsolatban az, hogy mit kíván tenni eddig az időpontig a kormány. 2018. december 31-ig el kell-e tűrnünk azt, hogy a határon túlról szennyezzék a Tiszát, szennyezzék a folyóinkat csak azért, mert az európai uniós irányelv csak erre a határidőre írja elő a szennyvizek tisztítását? Mit kíván tenni a kormány annak érdekében, hogy megvédjék a Tiszát? A ciánszennyezés annak idején egyértelműen megtépázta a folyót, és most egy újabb, meglehetősen erős terhelést kap a Felső-Tisza. Miért várták meg, hogy a Szamosban és a Felső-Tiszán ilyen szennyezés koncentrálódjon fel, hogy halat már csak elvétve lehet találni, és az élővilág meglehetős veszélybe került? Felvették-e már a kapcsolatot a román féllel ebben az ügyben, vagy pedig tényleg megvárják 2019-et, amíg már európai uniós kötelezettségszegésre is tudnak majd hivatkozni velük szemben?
A helyzet meglehetősen aggasztó. Aki a környezetért és a Tisza folyóért aggódik, a helyi lakosok, akik ott élnek és el kell viselniük ezt az egyébként fertőzésveszélyt is jelentő szennyezést, egyértelmű válaszokat várnak a kormánytól, egyértelmű válaszokat várnak a Belügyminisztériumtól, hogy mit tesz a folyó szennyezésének megakadályozása érdekében. Várom érdemi válaszát. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me