DR. FÓNAGY JÁNOS

Full text search

DR. FÓNAGY JÁNOS
DR. FÓNAGY JÁNOS nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A márkushegyi bányaüzem Pusztavám település alatti szénkitermelése körülbelül húsz évvel ezelőtt befejeződött.
(14.30)
A kitermelés befejezése után a Vértesi Erőmű Zrt. jogelődje az általa okozott bányakárokért mintegy 190 millió forint kártérítést már kifizetett. Az Európai Bizottság által jóváhagyott, a márkushegyi bányaüzem bezárásával kapcsolatos, ön által is említett több mint 42 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásból a társaság közel 20 milliárd forintot költhet a bányabezárás kapcsán jelentkező társadalmi és regionális problémák, többek között a bányakárok enyhítésére 2018-ig.
A támogatás kifizetésének szabályozása értelmében a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal ellenőrzi, hogy a Vértesi Erőmű Zrt. a támogatást valóban az Európai Bizottság által jóváhagyott feladatokra fordítja. 2016-ban két falugyűlésen adtak tájékoztatást a bányakár igénylésének és elbírálásának folyamatáról. Ettől kezdődően 215 bejelentés érkezett, ami egyébként többszöröse volt a korábbi évekének. A Vértesi Erőmű a bányakárok jogi és szakmai elbírálására külső igazságügyi szakértőt kért fel, aki értékelő szakvéleményt készít. A feldolgozáson és a kivizsgáláson a szakértő folyamatosan dolgozik.
Az eddigi 215 bejelentés alapján 195 szemlére került sor. A szemléken a szakértő betekint az épületek dokumentációjába, amennyiben ezek nem állnak rendelkezésre a tulajdonosnál, akkor a bányaüzem adattárából, illetve a földhivatalból szerzi be az adatokat. A kártérítés megállapítása a mindenkor érvényben lévő építészeti szabványok s árak szerint elkészített értékbecslés alapján történik. A szakértő eddig 107 jegyzőkönyvet készített el és küldött meg a társaságnak. 107 eseményből 15-ben állapította meg a szakértő, hogy a károk a bányászati műveletekkel ok-okozati kapcsolatban állnak.
A szakértő által megállapított 15 bányakárra a Vértesi Erőmű eddig 12,5 millió forint kártérítést fizetett ki. A bányászatról szóló törvény értelmében a Vértesi Erőmű bányavállalkozóként köteles megtéríteni a bányakárokat, függetlenül attól, hogy mennyi támogatást kap ezen a jogcímen.
A fennmaradó esetek kivizsgálására folyamatosan kerül sor. Egyébként szeretném megnyugtatni mind a pusztavámiakat, mind a környéken lakókat, hogy a Vértesi Erőmű - teljesítve jogszabályi kötelezettségét - minden bejelentést kivizsgál, és minden általa okozott bányakárért helyt fog állni. Abban a nem várt esetben, ha a képviselő úr nem fogadja el a válaszomat, kérem, hogy az Országgyűlés ezt tegye meg.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me