VERESNÉ NOVÁK KATALIN,

Full text search

VERESNÉ NOVÁK KATALIN,
VERESNÉ NOVÁK KATALIN, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, tisztelt elnök úr. A kormányunk számára a család az első. Amikor a magyar családokról gondoskodunk, akkor a jövőnkről gondoskodunk.
Az elmúlt hét kiemelten szólt a magyar családokról: Budapest lehetett a családok fővárosa az elmúlt héten, hiszen itt tartottuk Budapesten a Családok Budapesti Világtalálkozóját. A múlt héten négy napig kiemelten ünnepeltük a magyar családokat. A Családok Budapesti Világtalálkozóját május 25. és 28. között tartottuk, több mint 50 országból érkeztek ide vendégek, és mondhatom azt, hogy nagyon jól sikerült ez a programsorozat. Ezt a nagyszabású rendezvénysorozatot tegnap, gyermeknapon egy nagy családi fesztivállal zártuk, ahol sok-sok ezer ember volt együtt az Andrássy úton.
Számos izgalmas kérdést sikerült körbejárnunk, megvitatnunk a konferencia során, a miniszterelnök úr is ott volt, és nagyon magas rangú vendégek tiszteltek meg minket, akár a tudományos életből, akár az egyházi életből, akár a civil életből, akár a politika világából. Azt hiszem, meg tudtuk mutatni számukra azt a magyar modellt, amely azt mondja ki, hogy számunkra a demográfiai problémáknak a megoldása nem a tömeges betelepítésben, nem az illegális bevándorlásnak a támogatásában van, hanem a magyar családok segítésében, a magyar családok támogatásában. Mi a belső erőforrásainkra szeretnénk támaszkodni, nem pedig a külső erőforrásokat szeretnénk tömegesen behozni ide Magyarországra.
Beszéljünk néhány gondolatot a jövőről is! A miniszterelnök úr bejelentette csütörtökön, hogy 2018 a családok éve lesz Magyarországon. Mit is jelent az, hogy 2018 a családok éve lesz? 2010 óta folyamatosan a családokat helyezzük a középpontba, minden döntésünknél azt tartjuk szem előtt, hogy mi a magyar családoknak az érdeke. Így alakítottuk át az adórendszerünket, erre vagyunk tekintettel az infrastrukturális fejlesztéseinknél, erre vagyunk tekintettel akkor, amikor a munkaerőpiaci kérdésekről döntünk. Számunkra az a prioritás, hogy a magyar családokat támogatjuk.
Ha ezt pénzben szeretnénk kifejezni, márpedig fontos ez, hiszen most tárgyalja az Országgyűlés a 2018. évi költségvetést, akkor azt látjuk, hogy nemzetközi szinten is, a fejlett országok között kiemelkedő mértékben áldozunk a családok támogatására, kiemelt értékben fektetünk ebbe a kérdésbe - ez azt jelenti, hogy közelítünk a GDP 5 százalékához. Összehasonlításként mondom, hogy ez az OECD-átlag 2,55 százaléka. Az a célunk, hogy érjük el néhány éven belül az 5 százalékot meghaladó családtámogatást a GDP arányában; jövőre közel 2000 milliárd forintot jelent mindez.
És hogy milyen újdonságokat is jelentettünk be az elkövetkező évre vonatkozóan? Az, hogy 2018 a családok éve lesz, azt is jelenti, hogy újabb intézkedésekkel, újabb lehetőségekkel támogatjuk a magyar családokat. Azokra is gondolunk, akik adósság terhétől nyögnek. Tudjuk azt, hogy van egy súlyos örökségünk, amikor adósságcsapdába, devizahitel-csap-dá-ba kergették a magyar családokat a baloldali kormányzás idején, most ezt a nehéz örökséget szeretnénk egy újabb lehetőséggel könnyíteni a magyar családok esetében azzal, hogy elengedünk a jelzáloghitelből 1-1 millió forintot akkor, ha nagycsaláddá válik valaki, tehát a harmadik, a negyedik, az ötödik vagy a hatodik gyermek vállalásakor, és így tovább, 1-1 millió forinttal csökkentjük a családoknak a jelzáloghitel-tartozását.
Gondolunk azokra is, akik a tanulmányaikhoz anyagi segítséget vettek igénybe: erről szól a diákhiteleknek a felfüggesztése, elengedése. Ez annyit jelent, hogy azokban a családokban, ahol az édesanyának diákhitele van, az első gyermekkel való várandósság harmadik hónapjában felfüggesztjük a törlesztést, a második gyermeknél elengedjük a hiteltartozásnak a felét, a harmadik gyermek vállalásakor pedig a harmadik hónapjában a várandósságnak a teljes hiteltartozást elengedjük.
(13.10)
Szintén a fiatalokat támogatja az, hogy a diplomásgyed időtartamát duplájára emeljük, ezzel átlagosan 1,2 millió forintot tudunk adni az érintett családoknak. Köldökzsinór-programnak is nevezhetnénk azt a két intézkedést, amellyel azokat a családokat segítjük, akik nem Magyarország közigazgatási határain belül vállalnak gyermeket, hiszen számukra is elérhetővé tesszük az anyasági támogatást, illetve a babakötvényt is kiterjesztjük ezekre a gyermekekre. Számunkra minden megszületett magyar gyermek, minden megszületett magyar élet kincs, ezt szeretnénk elismerni ezekkel az intézkedésekkel is.
Abban bízom, hogy azzal, hogy 2018-at a családok évévé nyilvánítjuk és ezeket a mostani újabb intézkedéseket is meghozzuk, még többen fogják azt érezni Magyarországon, hogy mi a magyar családok mellett állunk, mellettük álltunk eddig is (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), és mellettük fogunk állni a jövőben is, erre számíthatnak. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me