FARKAS GERGELY

Full text search

FARKAS GERGELY
FARKAS GERGELY (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A Jobbik nemcsak kommunikációban használja azt a fordulatot, hogy mi XXI. századi pártnak tartjuk magunkat, hanem ez számos dologban megnyilvánul, például a lendületességünkben, fiatalosságunkban, a XXI. századnak megfelelő kommunikációs eszközök használatában, vagy épp abban, hogy új, XXI. századi témákat vetünk fel. Mai felszólalásomban is egy ilyenre szeretném felhívni a figyelmet, még pedig az e-sportra, azzal a nem titkolt céllal, hogy ez is a közbeszéd része legyen hazánkban.
Szeretném már a mondandóm elején egyértelműen leszögezni, hogy nem a hagyományos értelemben vett, fizikai mozgást igénylő sportok ellen beszélek - hiszen a Jobbik eddig is támogatta ezt a fajta sportot, és ezután is így fog tenni -, hanem emellett kell figyelmet szentelni az e-sport térhódításának is. Ahhoz, hogy az e-sport a közbeszéd része legyen, egy dolog elengedhetetlen, ez pedig a nyitottság. Nagyon sok embernél szükséges elérni azt, hogy feladja a régi sztereotípiáit, amelyek benne vannak, például, hogy ezek az emberek idegenkednek a számítógépes játékok világától, úgy gondolják, hogy a fiatalok rossz szokása, ez időpocsékolás, sok szempontból egyenesen károsnak tartják a számítógépes játékokat, ez pedig túlzott általánosítás, hiszen látni kell, hogy a szabadidő ilyen jellegű eltöltésének számos pozitív hatása lehet.
Az e-sportra úgy kell tekinteni, mint a sakkra vagy a technikai sportokra, amelyek nem hagyományos sportok, mégsem vitatja senki a létjogosultságukat. Fontos meglátni az ilyen jellegű szabadidős tevékenységek pozitív oldalát: fejleszthető vele a koncentráció, a csapatjátékos készség, a reflexek, a gyorsaság, a szem-kéz koordináció. A döntések mielőbbi meghozatala mellett komoly stratégiai érzék és matematikai gondolkodás is szükséges, hogy valaki sikeres legyen ebben a műfajban. Az e-sport hozzájárulhat ahhoz, hogy a fiatalok az élet egyéb területén is jobban megállják a helyüket. Az online játék ezen felül a közösségteremtés új dimenzióját nyitja meg, határokon átnyúló ismerkedésre is lehetőséget teremt, és a fiatalok ezáltal is nyitottabbá válhatnak.
Látnunk kell, hogy az e-sport a szemünk láttára lép át a mainstream szórakoztatóiparba. Ezt a folyamatot a politika sem hagyhatja figyelmen kívül, ezért is tartottam fontosnak, hogy az Országgyűlés falai között is beszéljünk róla. Az elektronikus sport művelői között - ugyanúgy, ahogy a hagyományos sportolók között - megkülönböztethetőek azok, akik professzionális módon foglalkoznak e-sporttal, naponta gyakorolnak, készülnek és versenyeznek, de vannak olyanok is, akik csak hobbiszinten foglalkoznak vele, ezzel töltik ki a szabadidejük egy részét. És vannak az e-sport rajongói, akik pedig kevésbé játszanak, inkább nézik ezeket a versenyeket.
Globális szinten szemlélve a nézettségi adatokat világosan kirajzolódik a népszerűség növekedésének trendje. Az e-sport egyik legnagyobb bajnokságát 2015-ben például már többen nézték online módon, mint az NBA döntőjét. A versenyeken már olyan márkák hirdetései is megjelentek, mint a Vodafone vagy az Audi. Tehát a reklámiparban az e-sport már célkeresztbe került, annak ellenére, hogy mennyire új jelenségről van szó.
A 21-35 év közti amerikai férfiak közül már többen néznek e-sportot, mint például az ottani egyik legnézettebb sportágat, a jégkorongot. Egyes amerikai egyetemeken sportösztöndíjat adnak azon hallgatóknak, akik profi szinten űznek videojátékokat, ugyancsak az Egyesült Államokban biztosítanak vízumot a profi játékosoknak, akárcsak az olimpián szereplő sportolóknak.
Hogy magyar adatokat is említsek, az MTI tavalyi tájékoztatásából kiderül, hogy az e-sport Magyarországon már most is igen nagy népszerűségnek örvend, a hazai rajongótábor 223 ezer főre tehető, és 2018-ig várhatóan ez a szám is megduplázódik, azaz 450 ezer fő lesz. Egy online pénzügyi szolgáltató megbízásából készített felmérésből kiderül, hogy az iparág árbevétele 2018-ra az egymillió dollárt is meghaladhatja. A népszerűség növekedésének ütemét látva tehát világos, hogy nem dugatjuk homokba a fejünket a jelenség kapcsán.
Tisztelt Képviselőtársaim! Hangsúlyozom még egyszer, hogy nem a hagyományos sport kárára, hanem azok mellett kell figyelmet szentelni az e-sport térhódításának. A Jobbik azt szeretné elérni, hogy az e-sport bekerüljön a köztudatba, ne menjünk el szó nélkül a jelenség mellett. Felejtsük el a videojátékok rajongóival kapcsolatos sztereotípiákat, és ismerjük fel, hogy egy komoly társadalmi réteget érdeklő jelenségről van szó. XXI. századi pártként a Jobbik fontosnak tartja, hogy a politika kövesse a világ változásának ütemét, ne idegenkedjünk a modern területek feltérképezésétől. A Jobbik vállalja, hogy úttörő lesz ebben a szerepben, és bízom benne, hogy mihamarabb már arról tudunk beszélni itt a parlamentben, hogy milyen nemzetközi jó gyakorlatok vannak, amiket Magyarországon is érdemes bevezetni, támogatva azzal az e-sportolók egyre növekvő rétegét. Köszönöm a figyelmet. (Taps a Jobbik soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me