BARTOS MÓNIKA,

Full text search

BARTOS MÓNIKA,
BARTOS MÓNIKA, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Képviselőtársaim! Néhány órával ezelőtt a moldáv parlament közigazgatási, regionális, fejlesztési, környezetvédelmi és éghajlatváltozási bizottságát láttuk vendégül néhány képviselőtársammal, és a beszélgetés egy jelentős részét a hulladékgazdálkodás, a begyűjtés megszervezése, koordinálása, a célkitűzések elérésének módja és a szereplők aktivizálása tette ki. Jó volt, hogy őszintén ki tudtuk cserélni tapasztalatainkat. Vendégeinkkel egyetértettünk abban, hogy a lakosság és a többi szereplő motiválása, a sikerben való érdekeltté tétele elengedhetetlen.
(16.40)
Mivel egy sokszereplős, komplex rendszerről van szó, lényeges a tapasztalatok folyamatos beépítése a szabályozásba. Nagy öröm, hogy a délelőtti beszélgetés most meg is valósul, hiszen az előttünk fekvő törvényjavaslat is ezt a célt szolgálja, hiszen egy már működő rendszert tökéletesít a tapasztalatok felhasználásával.
A javaslat a hulladékgazdálkodási rendszer működését nyolc területen módosítja, lényegi pontjai: a nevelési-oktatási intézmények papírhulladék-gyűj-tése, az üveghulladék kötelező átvétele, az alvállalkozók nonprofit formában történő működése, a közszolgáltatáson kívüli egyéb hulladékgazdálkodási tevékenységek területe, a fizetési felszólítás tartalmi elemeinek rögzítése, az NHKV ellenőrzési jogosultságának kimondása, az NHKV bírságolhatóságának megszüntetése és az NHKV ügyfélszolgálati feladataihoz kapcsolódó szabályozás. Mindezen változtatások azt szolgálják, hogy a hulladékgazdálkodási szolgáltatás stabil, folyamatos, zavartalan legyen, és biztosítsa a közszolgáltatás szereplőinek jobb együttműködését.
Az államtitkár úr részletesen ismertette a javaslat főbb területeit, így én két pontot szeretnék ezek közül hangsúlyozni. Sokszor mondtuk már, hogy a fenntarthatósági célok elérése nem megvalósítható az emberek bevonása nélkül, anélkül, hogy ők aktív szereplői lennének a folyamatnak. Ugyanakkor a feltételeket is meg kell teremtenünk ahhoz, hogy közös sikert könyvelhessünk el, ezért a javaslat kiemelkedő részének tartom az üveghulladék kötelező átvételére vonatkozó módosítást, elsősorban azért, mert a megoldást közelebb viszi a fogyasztókhoz, sőt úgy is lehetne fogalmazni, hogy megteremti azt az érintett üzletek körének szélesítésével, hiszen az üzletek mérethatárát 500 négyzetméterről 300 négyzetméterre csökkenti.
Azt tudjuk, hogy a szabályozó eszközökön túl az emberek megszólításának, prioritásaik formálásának, szemléletük alakításának kiemelkedő eszköze a nevelés, a problémák és megoldások gyakorlatban való ismertetése. Ezért tartom lényegesnek, hogy a javaslat kiemelten foglalkozik az iskolai papírgyűjtés kérdéskörével.
A jelen javaslat célja egyrészt, hogy jobb irányba formálja a diákok hulladékgazdálkodásával kapcsolatos szemléletét, másrészt hogy az iskolai papírgyűjtés révén a papírhulladék vonatkozásában a szelektivitás tovább növekedjen. E célhoz természetesen szakmailag megalapozott egyensúlyra van szükség a közszolgáltató és az iskola lehetőségei között. Ennek lehetőségét a hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény meg is teremti azzal, hogy évente legalább két alkalommal, legfeljebb ötöt napra biztosítja azt a lehetőséget, hogy a diákok papírhulladékot gyűjthessenek a nevelési-oktatási intézményekben. Fontos azonban megjegyezni, hogy miután a tanulók a háztartásban képződött papírhulladékot viszik be a nevelési-oktatási intézménybe, ami települési hulladéknak minősül, így a közszolgáltatónak kell azt átadni.
Mindezeket összefoglalva elmondható, hogy a jelen javaslat biztosítja, hogy a háztartásban képződő, elkülönítetten gyűjtött papírhulladék csak a közszolgáltatókhoz kerüljön. Célja, hogy a nevelési-oktatási intézményben tanuló diákok ne legyenek elzárva attól a lehetőségtől, hogy az általuk összegyűjtött papírhulladékot az iskolájukban, nevelési-oktatási intézményben tőlük átvegyék, és azt az intézmény a közszolgáltatónak átadja, illetve ezentúl mindezt az intézmény szemléletformáló, nevelő jellegű kampány keretén belül tudja megszervezni.
A javaslatokkal együttesen több célkitűzés érhető el, így az iskolai papírgyűjtéssel tovább nő a szelektivitás, több és jobb minőségű papír kerülhet a feldolgozókhoz, ugyanakkor az NHKV sem jut gazdaságilag hátrányos helyzetbe. Természetesen a szemléletformálás mellett a nevelési-oktatási intézményeknek gazdasági szempontból is érdekeltnek kell lenniük a papírgyűjtésben azért, hogy a befektetett energia megtérüljön; erre szintén megoldást biztosít az NHKV.
Kedves Képviselőtársaim! Azt gondolom, hogy ez a javaslat újabb lépést jelent hazánk hulladékgazdálkodási rendszerének fenntarthatósága irányába, egyben szolgálja a rezsicsökkentés eredményeinek megtartását és a szemléletformálást; szerintem méltó arra, hogy támogassuk.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me