BALLA MIHÁLY,

Full text search

BALLA MIHÁLY,
BALLA MIHÁLY, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Államtitkár Asszony! A Fidesz-frakció támogatja a törvényjavaslatot, hiszen ha megnézzük, akkor látjuk azt, hogy napjainkban új nemzetközi trend formálódik, amelyben a jövőben kiemelt szerepe lesz Kínának és az ázsiai országoknak.
Magyarországnak az Ázsiai Infrastrukturális Beruházási Bankhoz történő csatlakozása elősegíti hazánk nemzetközi pénzügyi és külgazdasági kapcsolatrendszerének fejlesztését, valamint a magyar vállalatok ázsiai piacokon történő megjelenésének erősítését. Tagságunk lehetővé teszi, hogy egy, a jövőben várhatóan nagy befolyással rendelkező nemzetközi pénzügyi szervezet döntéseiben hazánk is részt vehessen. A tagság megkönnyíti, hogy a magyar vállalatok részt vegyenek a pénzintézeten keresztül finanszírozott fejlesztésekben. Az Ázsiai Infrastrukturális Beruházási Bank által finanszírozott projektek megvalósítása jelentős exportpotenciált rejt magában, illetve jelent, elősegíti a részvételt az új selyemút koncepciójának megvalósításában, amelyben Magyarország továbbra is elkötelezett. A számítások szerint olyan régiókban, országokban és ágazatokban is fel lehet majd használni a beruházási bank forrásait, ahol a magyar exportőrök már most is jelen vannak. Jelenleg két dinamikusan fejlődő térség együttműködésének elmélyítéséről beszélünk, még ha egyébként a méretek és ezért a dimenziók a két fél esetében eltérőek.
Fontos megemlíteni, hogy Közép-Európa lett az európai kontinens növekedési motorja, s ez részben a kínai vállalatok térségbeli befektetéseinek is köszönhető. Magyarország sikerének könyvelhetjük el, hogy Európa legversenyképesebb befektetési környezetével, földrajzi elhelyezkedésével és infrastruktúrájával sikerült elérni, hogy a térségben ide érkezett a legtöbb kínai beruházás, valamint tavaly és az idén a legtöbbet Magyarország exportált a térségből Kínába. Ez óriási gazdasági fejlődési potenciált jelent, s ennek érdekében el kell vetni minden olyan korlátozó intézkedést, amely a térség és Kína tekintetében kialakulhat. Úgy véljük, hogy a jó partnerségi viszony kialakítása nemcsak Kínának és Közép-Európának az érdeke, hanem egyben az egész európai kontinens érdekeit is szolgálja.
Az elmúlt években Magyarország Európa egyik legversenyképesebb befektetési környezetévé vált, és örömmel látjuk, hogy ebben a tekintetben a többi középeurópai ország is rendkívül sikeres. Ezért frakciónk támogatja a törvényjavaslatot. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me