BÁNKI ERIK

Full text search

BÁNKI ERIK
BÁNKI ERIK (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Foglalkoztatás, családtámogatás, biztonság: ezek a jövő évi költségvetés alappillérei. Igen messzire jutottunk 2010 óta, amikor is egy csődben lévő országot és egy válságban lévő költségvetést kellett átvennie a kormánynak. Azóta visszafizettük az IMF-től és az Európai Uniótól felvett hiteleket, stabilizáltuk a költségvetést, a jövő évi költségvetésünk számai pedig jobbak, mint számos más európai uniós tagországé. Mindezt a stabilitást úgy tudtuk megteremteni, hogy közben folyamatosan csökkentettük az adókat, miközben folyamatosan növelni tudtuk a hazai vállalkozások versenyképességét.
A magyar kormány a 2018-as költségvetésben 2,4 százalékos hiányt, 4,3 százalékos gazdasági növekedést és a fogyasztás 4,5-5 százalék körüli bővülését várja. Az infláció tervezett mértéke 3 százalék körül lesz, amelynél természetesen magasabb nyugdíjemelésre lehet számítani 2018-ban. A minimálbér 138 ezer forint lesz, a garantált bérminimum összege pedig eléri a 180 ezer forintot. Ez a nettó átlagkeresetekben ezen rétegek esetében meg fogja haladni a 9 százalékot.
Tisztelt Képviselőtársaim! A költségvetés 80 százalékát fogja felhasználni az ország működtetésére a parlament, 20 százalékát pedig majd fejlesztésekre tudjuk fordítani. Az egészségügyre 185 milliárd forinttal jut majd több, mint tavaly, 82 milliárddal többet költhetünk majd oktatásra, a közbiztonság megőrzése érdekében pedig 55 milliárd forinttal több keretet fogunk tudni felhasználni. Mindezek mellett a jövő évi költségvetés tartaléka 210 milliárd forint lesz.
A 2018-as költségvetéssel, tisztelt hölgyeim és uraim, mindenki jobban jár majd. A cél nem változik: a teljes körű foglalkoztatás elérése, amelyet 2010-ben kitűztünk, és amelyhez egyre közelebb vagyunk. Ennek érdekében természetesen a bérmegállapodások betartása mellett a béremelés és a foglalkoztatást terhelő adók csökkentése a célja a 2018-as költségvetésnek. Azt szeretnénk, ha nemcsak munkája lenne az embereknek, hanem mindenki egyre jobban tudna élni Magyarországon. Ezért tartjuk fontosnak a fizetések folyamatos emelését és a családok további segítését is. A jelenlegi bizonytalan környezetben különösen fontos az, hogy Magyarország hosszú távon meg tudja őrizni a stabilitását, ezért a rendvédelem és a biztonság további erősítése a harmadik alappillére a jövő évi költségvetésnek.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Az adócsökkentési lépéseket is folytatni fogjuk. Jelentősen csökken majd a kisvállalati adó és az egészségügyi hozzájárulás mértéke. Az internet áfája, ahogy ígértük, 18 százalékról 5 százalékra csökken, ugyanúgy, mint a hal áfája, amely 27 százalékról csökken 5 százalékra, követve a korábbi lépéseket, a sertés tőkehús, a csirke, a tojás és a tej áfájának csökkentését, így bekerül a hal is az alapvető élelmiszerek közé.
Hazai forrásokból közútfejlesztésre 256 milliárd forintot, közútfelújításra 40 milliárd forintot, a modern városok programjainak fejlesztésére pedig 150 milliárd forintot tervez a jövő évi költségvetés.
2018-ban is folytatódnak az életpályák bérfejlesztései: a jövő évi illetményemelésekkel együtt 167 ezer pedagógusnak növekszik - az elmúlt éveket tekintve összességében 40 százalékkal - a fizetése, a rendvédelemben 58 ezer embert érint az életpályamodell, amelynek köszönhetően 45 százalékkal emelkedik a fizetésük. A honvédelem 18 ezer dolgozójának 45 százalékkal nő majd a bére, és az állami tisztviselői pálya esetén is 33 százalékos béremeléssel számolhatunk. Az egészségügyben végrehajtott eddigi béremelések 95 ezer embert érintettek; a felsőoktatást sem felejtettük ki, ahol 18 ezer oktató bére nő majd jövőre 25 százalékkal. Az életpályamodelleknek köszönhetően, tisztelt hölgyeim és uraim, összességében 550 ezer magyar állampolgár bére fog jelentősen emelkedni, ami azt jelenti, hogy a családok közel harmadának jelentős életszínvonal-nö-ve-ke-dése történhet.
Tisztelt Ház! Összegzésként megállapítható, hogy a kormány által a parlamentnek benyújtott 2018. évi költségvetés a foglalkoztatás, a családtámogatás és a biztonság költségvetése lesz. Tovább folytatjuk az áfacsökkentési programot, csökkennek az adók, és emellett nőnek a bérek, miközben az államháztartás hiányát az Európai Bizottság által is kitűzött 3 százalék alatt tartjuk - 2,4 százalékkal kalkulálunk.
Nyugodtan kijelenthetjük tehát, hogy a jövő évi költségvetés minden magyar ember számára továbblépési lehetőséget és jobb életszínvonalat fog hozni. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me