HARRACH PÉTER

Full text search

HARRACH PÉTER
HARRACH PÉTER (KDNP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A költségvetés egy egyszerű kérdésre adott összetett válasz. Ez az egyszerű kérdés úgy hangzik, ennyi pénzünk van, mire költsük. Ezek a számok azt tükrözik, hogy a kormányzatnak milyen politikai célkitűzései vannak, illetve azt is, hogy milyen helyzetben van az ország. Egy mondatot megérdemel az előterjesztés időpontja. A tavaszi előterjesztés a kiszámíthatóság és a tervezhetőség záloga. Ez azt jelenti, hogy stabilitást ad ez az előre jól látható költségvetési tervezés.
Amikor azt mondtam, hogy az ország helyzetét is tükrözik a számok, ez azt jelenti, hogy ha megnézzük a legfontosabb számadatokat, akkor érdemes ezt talán ismertetni. A GDP 4,3 százalékos növekedésével számol a költségvetés, a hiány 3 százalék alatt, 2,4 százalékos lesz, és 3 százalékos inflációt tervez. Ez mutatja azt, hogy az ország jó helyzetben van, sőt egyre javuló helyzetben. És ha azt is megnézzük, hogy milyen politikai szándékok vannak ezek mögött a számok mögött, akkor talán három-négy olyan kulcsszót érdemes megemlíteni, ami folyamatosan a polgári kormányzás ideje alatt mindig megjelent a költségvetésekben.
Elsőként talán az államadósság csökkentését lehetne említeni. Emlékezzünk csak vissza, hogy amikor elkezdődött a második Orbán-kormány kormányzása, akkor bizony 80 százalék körül mozgott ez a GDP-arányos államadósság, most viszont 72 százalékra fog lemenni. Említhetnénk a foglalkoztatás növekedését, amivel párhuzamosan a munkanélküliség csökkentéséről van szó. Valahol 10 százalék körül mozgott az első évben, és most eljutottunk a 4 százalékhoz.
A harmadik kulcsszó talán a családok helyzetének javítása lehet. Amikor azt mondjuk, hogy munkaalapú társadalmat építünk, és a munkából élők javát szolgálja ez a költségvetés, akkor gondolunk a családtámogatásra is. Hiszen a legfontosabb eleme a munkajövedelemhez kötött támogatás, az adókedvezmény, amely a következő évben a kétgyermekeseknél már gyermekenként 17 500 forintra emelkedik. De idesorolhatnánk a béremeléseket is. Számomra talán legfontosabb az egészségügyben történő béremelés, ami nemcsak a szakorvosoknál, de a szakdolgozóknál is megjelenik. Négy éven keresztül valósul ez meg, és ’18-ban is megvan a béremelés ütemezett része.
De idesorolhatnánk a minimálbér és a szakmunkás-minimálbér vagy garantált bérminimum emelkedését, ami 138 ezer, illetve 180 ezer forint lesz. Ez együtt jelentős nettó béremelkedést fog eredményezni, amit az előrejelzések 8-10 százalékra is tesznek. Tehát mindenezek a támogatások, beleértve az életpályamodellek továbbvitelét, a munkaalapú társadalmat szolgálják. Azt is kimondhatjuk, hogy biztonságunk és szuverenitásunk növelése szintén egy olyan célkitűzés, ami megjelenik ebben a költségvetésben.
És ha számokat kell mondani, akkor nyilván megemlíthetünk néhányat, bár nem a számok a fontosak, hanem az irány. Az egészségügy 102 milliárddal kap többet, az oktatás 80 milliárd fölött, a nyugdíj, szociális ellátás, családtámogatás 287 milliárd, a rendvédelem 87 milliárd, gazdaságfejlesztés 200 milliárd, és folytathatnám tovább. Tehát minden terület többet fog kapni. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me