DR. GYÜRE CSABA,

Full text search

DR. GYÜRE CSABA,
DR. GYÜRE CSABA, a Jobbik képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Képviselőtársaim! Tisztelt Országgyűlés! A Jobbik Magyarországért Mozgalom megalakulása óta mondja azt, hogy szigorúan kell venni Magyarországon a multinacionális cégekkel szemben az adózás szabályainak szigorú betartását, illetve a Jobbik Magyarországért Mozgalom mindig is kifejtette az irányú véleményét, hogy a terheket Magyarországon nem egyformán viselik általában az állampolgárok, a cégek és a multinacionális cégek.
Mindig úgy éreztük, különösen a szocialista kormányzás időszaka alatt, hogy a multinacionális cégek bizonyos privilégiumokat élveznek, olyan privilégiumokat, amelyeket sorra megszereztek, amelyeket az ugyanolyan magyar vállalkozások, az ugyanolyan magyar vállalatok sajnos nem kaphattak meg. Hittük azt, hogy ebben majd lesz változás. Szóban lett is, a magát nemzetinek mondó kormány próbált is elhitetni az emberekkel olyanfajta változásokat, hogy itt Magyarországon most már egyértelműen a magyar állampolgárok támogatása van napirenden.
Ezzel szemben a legutóbbi költségvetési vitában éppen Szilágyi György képviselőtársam volt az, aki részletesen ecsetelte azt, hogy mennyire megint a multicégekről veszik le az adóterheket és teszik át a magánszemélyekre, akár az illetékek növekedésével, akár az adók növelésével, a behajtandó díjak, adók, illetékek növelésével. Vagy akár beszélhetünk arról is, hogy a jelenlegi költségvetési törvényben, ahogy Szilágyi György képviselőtársam felhívta rá a figyelmet, megint a magánszemélyeket terhelő bírságok, ha jól emlékszem, 25-28 százalékos növekedését tervezték be, és ezzel megint a magánszemélyeket terhelik.
Tehát nekünk folyamatos kritikánk volt, van, és lesz - amíg legalábbis ez a kormány, illetve az azt megelőző kormányok voltak - Magyarországon azzal kapcsolatban, annak kapcsán, hogy a terhek nem egyenlően oszlanak el, illetve a multinacionális cégek folyamatosan privilegizált helyzetben vannak a magyar cégekkel, a hasonlatos magyar vállalkozásokkal kapcsolatban.
Gyöngyösi Márton képviselőtársam többszörösen kifejtette az elmúlt időszakban itt a Magyar Országgyűlésben azt, hogy kiszámolta azt, hogy milyen támogatások vannak a multinacionális cégek felé, például munkahelyteremtő beruházásokkal kapcsolatosan. Amikor a Magyar Szocialista Párt volt kormányon, ha jól emlékszem, 6,5-7 millió forint körül volt az egy főre jutó munkahelyteremtő beruházási állami támogatás a multinacionális cégek részére, míg a Fidesz-KDNP-kormány alatt a jelenlegi 2010-es kormányváltás óta pedig ez 12,7 millió forint/főre ment föl.
Tehát megfigyelhető, hogy a multicégek támogatása a Fidesz-KDNP-kormány időszakában sokkal magasabb volt, sokkal magasabb lett. Most nem is egy nemzeti törvény van itt a Ház asztalán, nem is a kormány javasolja azt, hogy ezt az új rendszert vezessük be, hanem egy megállapodás, amelyet most sok ország létrehoz, aminek célszerű, hogy tagja legyen Magyarország is.
Mindenesetre támogatjuk azt, amikor egy multinacionális céggel szemben az átláthatóság, az adózás szabályainak szigorítása miatt az adóbevételek is nőhetnek. Nagyon fontos állami érdek, hogy az államot megillető adók behajtásra kerüljenek, bevallásra kerüljenek. Ennek egy elősegítője ez a megállapodás, amelyet, amennyiben az Országgyűlés elfogad, akkor kihirdetésre fog kerülni és hatályba is fog lépni. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy ezáltal az adóügyi átláthatóság a multinacionális cégek tekintetében javuljon.
Fontosnak tartjuk azt, hogy a jelentés kiterjed az árbevételek összegére, amit továbbítani kell a szerződő államoknak, tehát az árbevétel összege, az adózás előtti eredmény, a fizetett nyereségadó, az esedékes nyereségadó, a jegyzett tőke, a felhalmozott nyereség, az alkalmazottak száma és a tárgyi eszközök, tehát ezekre terjed ki. Azt gondolom, hogy ezáltal az átláthatóság mindenesetre jobb lesz, a multinacionális cégek adózásába jobban belelátnak az erre hivatott állami szervek. Ezért azt gondolom, hogy ezt a javaslatot támogatni illik. Köszönöm szépen a megtisztelő figyelmet. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me