DR. GYÜRE CSABA

Full text search

DR. GYÜRE CSABA
DR. GYÜRE CSABA (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Elolvastam ennek a javaslatnak az indokolását, és megmondom őszintén, hogy majdnem könnyek gyűltek a szemembe, annyira megsajnáltam a Fideszt és a KDNP-t, hogy milyen méltánytalanul kerülnek itt a háttérbe, milyen elképesztő hátránnyal indulnak a választásokon, mennyire nincsenek meg számukra a választási esélyek; itt az ellenzéki pártok akkora előnnyel indulnak szegény Fidesszel szemben, hogy egyáltalán úgy látom, hogy 2018-ban már esélye sem lesz a Fidesznek, és kénytelen ilyen eszközökhöz hozzányúlni.
Nézzük, hogy mit is tesznek, ha a milliárdosok és a kapcsolódó pénzügyi csoportok befolyásolni akarják a demokratikus választási versenyt. Hölgyeim és Uraim! Ez döbbenet! Önök mennyire, évtizedeken keresztül használták ki ennek a lehetőségét, hogy milliárdosokat állítottak maguk mellé, akiket aztán a közbeszerzésekkel, az állami megrendelésekkel, az európai uniós pénzekkel úgy tömtek ki, és ezt a gyakorlatot folytatják ma is, hogy mindenre meglegyen a pénzük. Pontosan saját magukról beszélnek akkor, amikor a milliárdos vállalkozásokról beszélnek! Pontosan saját maguknak a két évtizedes gyakorlatát írják itt le ebben az indokolásban, hogy igen, önök itt ezt tartották esélyegyenlőségnek, hogy minden a Fidesz mellett álljon, minden állami pénz be a milliárdosokhoz, azok támogassák vissza. Ez volt az önök taktikája végig.
Torzítani akarják a választásokon indulók esélyeit. Döbbenetes! Egyértelmű, amit Bárándy Gergő képviselőtársam is elmondott, mindenki, aki elemzi a jelenlegi helyzetet, azt mondja, hogy elképesztő előnyben van a Fidesz, minden jogszabály, minden körülmény őket segíti, őmellettük van. Ha itt valami torzítva van, akkor az önök részére van torzítva minden!
Áláthatóság? Igen, szükség van átláthatóságra. Azt mondják, hogy egyenlően fizesse meg mindenki az árát annak a plakáthelynek, annak a reklámnak, mindenki fizesse ki. De milyen pénzből, kérdezem én, mert itt ez a lényeg, hogy milyen pénzből! Ha a Jobbik kitesz egy plakátot - milyen pénzből? Apáti képviselőtársam elmondta, nyugodtan le lehet ellenőrizni a Jobbik gazdálkodását, meg lehet nézni, hogy milyen pénzből raktuk ki azt a plakátot. Igen, a párt szigorúan összekuporgatott, összerakott, összespórolt pénzéből rakjuk ki a plakátokat.
És akkor miből kerülnek ki azok a plakátok, amelyeket rejtélyes módon álcivil szervezetek vagy annak álcázott szervezetek raknak ki az utcára sok száz millió forint értékben valaki ellen, valamely pártok ellen, egyértelműen az esélyes ellenzéki pártok ellen, mert önök rettegnek ezektől az ellenzéki pártoktól, nehogy majd valaki önöket felelősségre vonja 2018 után az önök által elkövetett 8 év, illetve azt megelőző évtizedek gazdálkodásáért! Önök ettől rettegnek, hogy felelősségre lesznek vonva.
Nézzük meg, a Jobbikot lejárató plakátok, az ellenzéki pártokat lejárató plakátok milyen pénzből kerültek ki. Én nem vonom kétségbe, lehet, hogy piaci áron kerültek ki, és ennek a jogszabálynak megfelelően. De ki fizette őket, könyörgök, ki fizette, amikor utána mindenki tagadta? A minisztérium? Hát ők nem adtak pénzt erre. Állami szervezet? Nem adtak pénzt erre. Állami cég? Senki nem adott. Majd aztán egy adatkikérésen kiderült, hogy mégis állami pénzből került ki 500 millió forint, félmilliárd forint. Hát ezt hogyan nevezik, amikor kizárólag pártcélokra használnak el önök állami pénzt? 500 millió forintot, félmilliárd forintot használnak el arra, hogy más pártokat lejárassanak!
Ezt úgy mondják büntetőjogban, azt gondolom, bár mondjuk, csak bíróság mondhatja ki, hogy bűncselekmény, én nem mondhatom ki, de azt gondolom, hogy elég erőteljesen felmerül az alapos gyanúja annak, hogy nem megfelelően gazdálkodnak állami pénzekkel. És amikor átláthatóságról beszélünk, akkor erről beszéljünk, erről beszéljünk, hogy hogyan kerül 500 millió forint valamilyen álcivil szervezet asztalára azért, hogy más pártokat lejárasson, azért, nyilvánvalóan azzal a céllal, amit önök írnak az indokolásban, hogy a választás eredményét befolyásolja vagy torzítsa a tiszta választási esélyeket. Ezért!
És ezekben kik az elöl járók ebben az országban? Csakis a Fidesz, mint ahogy volt a szlogen 2010-ben, hogy „Csak a Fidesz”, és önök ezért bármit megtesznek. Korrupció? A korrupció pontosan itt kezdődik, amikor állami pénzeket burkoltan, nem átlátható módon juttatnak ki civil szervezeteknek vagy álcivil szervezeteknek azért, hogy a politikát befolyásolják. Ez is korrupció, uraim, amikor ez történik meg, ez is korrupció, és ezt kell végignézni.
Mi nagyon örülnénk olyan jogszabálynak, ami valóban átláthatóvá tenné, ami valóban egyenlő esélyeket adna, amikor nem arról van szó, hogy a köztelevíziót már egy normális érzésű ember nem tudja bekapcsolni, nem tudja meghallgatni azokat a közrádiókat. Mert abból mi folyik? Fideszes propaganda folyik a hírműsorokból, nem más, mint fideszes propaganda. Egyenlő esélyekről önök beszélnek, amikor állami pénzből fizetik a köztelevíziót, a közmédiát, és abban csak Fidesz-propaganda lehet, csak a Fideszt lehet pozitív képben bemutatni, a többi pártot pedig nem lehet?! Ez az egyenlő esélyek? Akkor, amikor újságírók azt mondják Erdélyben, hogy ne haragudjunk, de a Jobbikról nem írhatnak le semmit, mert állami támogatást kapnak, állami támogatást, és az a feltétele az állami támogatásnak, hogy megkapják, hogy a Fideszről csak jót írhatnak le, az MSZP-ről csak rosszat írhatnak le, a Jobbikról meg nem írhatnak le semmit, mert ez a feltétele. Hát, döbbenetes, uraim!
Hát hogyan gazdálkodnak önök a közpénzekkel, amikor ezeket a közpénzeket kizárólag pártpolitikai célokra használják föl? A hűtlen kezelés a minimum, minimum a hűtlen kezelés vétsége merül fel óriási nagyságrendben, milliárdok, tízmilliárdok, százmilliárdok nagyságrendjében merülnek fel ezeknek a bűncselekményeknek az esélyei, amivel - mi hiszünk benne - 2018 után ezért a jelenlegi kormánytöbbség el is fog számolni, és azoknak viselni kell a felelősséget, akik ezekben a bűncselekményekben, a vélt vagy valós bűncselekményekben valóban elkövetőként kerülnek oda. Bízunk benne és hiszünk benne, hogy ezek 2018 után meg is lesznek büntetve, mert az elszámoltatás eddig késett, de egyszer be fog következni. Köszönöm szépen a figyelmet. (Dr. Apáti István tapsol.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me