DR. HADHÁZY ÁKOS,

Full text search

DR. HADHÁZY ÁKOS,
DR. HADHÁZY ÁKOS, az LMP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen, elnök úr. Rögtön az elején elmondom a lényeget: tehát természetesen ebben a formában így, ezzel a módosítással, egyedül ezzel a módosítással nem tudjuk támogatni ezt a törvénytervezetet.
Ez a törvénytervezet egy nagyon jó példa arra a sorozatra, arra a törvénykezésre, amit önök csinálnak, találnak valami problémát, de nem a problémákat akarják megoldani, hanem azt nézik, hogy ebből önök milyen hasznot tudnak saját maguk számára lehúzni. Sok szó volt itt az átláthatóságról, önök is bebújnak itt az átláthatóság palástja mögé - így kell fogalmaznom -, ez a törvény meg amit önök most csinálnak, nagyon is átlátszó, úgyhogy ilyen szempontból nagyon megfelel a követelményeknek, nagyon könnyen lehet látni emögött a mögöttes szándékot.
Az a probléma, amit itt találtak, ez nyilvánvalóan áll, létezik ez a probléma, csak akkor beszélhetünk demokratikus versenyről, akkor beszélhetünk tisztességes választásról, hogyha a kormánynak és az ellenzéknek ugyanazok a feltételek állnak rendelkezésre, hogyha ebben a versenyben ugyanolyan feltételekkel indulhatunk. A politikában pedig az egyik legfontosabb feltétel a nyilvánosság, hogy mennyi esélye van, mennyi lehetősége van elmondani az egyik oldalnak az ő gondolatait. Márpedig önök gyakorlatilag évek óta, sok milliárd forint adófizetői pénzből propagálják a kormányt, és ezzel propagálják saját magukat, míg az ellenzéknek a töredéke áll itt rendelkezésére.
Az a baj, hogy az ellenzéknek van igaza, és hogyha az ellenzék kirak néhány plakátot, akkor önök ettől rögtön nagyon megijednek. Tisztességtelen az a választás, ahol ez a sok-sok tucat milliárd forintból, egészen szabálytalan módon és törvénytelen módon zajló kormánypropaganda mehet az egyik oldalról, az ellenzéknek pedig gyakorlatilag egyre kevesebb lehetősége van, hogy elmondja, amit szeretne. Egyre kevesebb sajtója is van, hiszen önök a lopott pénzből - ahogy itt ezt hallottuk, felsorolták, hosszú ideig lehetne sorolni - megvásárolják a sajtót, és ott nem engedik, hogy elmondja az ellenzék azt, amit szeretne.
Focis hasonlattal, itt az előbb a sporttörvényről volt szó: olyan ez, minthogyha az egyik csapat, mondjuk, 30 focistával vagy 300 focistával indulhatna, a másik pedig csak 11 focistával indulhat játszani.
(Az elnöki széket Sneider Tamás,
az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
Ennek a problémának, ennek az egyenlőtlenségnek, ennek a tisztességtelenségnek, amely minden ember számára, aki egy picit is foglalkozik a politikával, egyértelmű, hogy mi folyik ebben az országban - a kormánypropaganda, mondhatnánk agymosásnak is -, ennek a problémának egyetlenegy szelete az óriásplakátoknak a kérdése. Jogos a felvetés, de ahogy önök ezt előterjesztették, így nyilvánvalóan csak önöknek jó ez az egész, hiszen önöknek korlátlanul áll rendelkezésükre pénz, a teljesen törvénytelenül zajló kormánypropaganda. A kormánynak nyilvánvalóan egészen korlátlanul, de sajnos, az önök pártjának is korlátlanul áll rendelkezésére pénz, és a CÖF-nek is, az álcivil szervezetnek is gyakorlatilag korlátlanul, hiszen bármikor bele lehet tenni állami pénzeket, például a Villamos Művektől sok száz millió forintot a plakátokra.
Ebben az esetben, hogyha azt mondjuk, hogy nem kaphatnak kedvezményt a pártok ezekből a plakátokból, ezeknek az árából, akkor nyilvánvalóan ez csak egyvalakinek jó: önöknek, hiszen önöknek semmit nem számít, a mellényzsebükből ki tudják fizetni az eredeti árakat.
Mindezek alapján mi adtunk be három módosító javaslatot, és az volt a döntésünk - és ehhez tartjuk is magunkat -, hogy akkor, hogyha ez a három módosító javaslat elfogadásra kerül, ebben az esetben támogatható részünkről ez a törvényjavaslat.
Az egyik az, amit önök most visszahoztak, és úgymond egy részét el akarják fogadni, csodálkoznék, hogyha az összeset elfogadnák ebből, ennek a javaslatnak valóban az egyik lényege az volt, hogy itt nagy lendülettel önök megtiltották az úgynevezett vadplakátokat, azokat a plakátokat, amelyeket a választás során kasírozva, de törvényesen kitehetnek az oszlopokra, kitehetnek bizonyos helyekre a pártoknak az aktivistái. Nyilvánvalóan ezt ingyen teszik, az eredeti törvényjavaslat szerint ez is meg lenne tiltva. Ezt szerettük volna orvosolni. Ugyanebben a javaslatban szerettük volna azt is javasolni, hogy a CÖF se tehessen ki plakátokat, tehát csak az tehessen ki plakátokat, aki maga is jelölt vagy jelölő szervezet.
A második javaslatunk, a második módosító javaslatunk azt mondta volna ki, hogy rendben van az elv, hogy egyenlő feltételekkel lehessen csak hirdetni, de ne csak az óriásplakátokról legyen szó. Feltételezhető az, hogy félnek attól, hogy a rendelkezésre álló óriásplakátoknak egy jó részét lefoglalták, és nem önök, úgyhogy mi azt mondtuk, hogy ne csak az óriásplakátokról legyen szó, hanem minden hirdetésről legyen szó. Ezt is el szerettük volna fogadtatni, ezt már önök nem támogatták. Azonban a leglényegesebb módosító javaslatunk az volt, hogy ide is behoztuk azt a javaslatot, amit tegnap már leszavaztak, ami a kormánypropagandát, más néven: az agymosást tiltaná. Azt mondjuk, hogy az a tevékenység, amikor sok-sok tucat milliárd forintot költenek arra, hogy próbálják elfogadtatni, amit nagyon nehéz elfogadtatni, hogy minden reform működik, meg Magyarország erősödik, elhiszem, hogy ebbe nagyon sok milliárd forintot bele kell feccölni, de ezt szeretnénk megtiltani, hiszen ez nyilvánvalóan lopás, hiszen ezek a reformok vagy működnek, Magyarország erősödik, akkor minek hirdetni, ha viszont ez nem igaz, akkor viszont még nyilvánvalóbban lopás egy hazugságot hirdetni. Azt gondoljuk egyébként, hogy ez az utóbbi verzió a valós.
Mi ezt ebbe a törvényjavaslatba betettük módosítóként. Hogyha ezt a módosítást, ezt a három módosítást elfogadták volna, tudnánk támogatni, így, ebben a formában természetesen nem lehet támogatni, ez egy gazember törvény, ez ugyanolyan, mint a trafiktörvény, amikor valamilyen álságos módon keresnek egy problémát, és azt próbálják megoldani úgy, hogy az csak önöknek legyen jó. Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me