DR. VAS IMRE

Full text search

DR. VAS IMRE
DR. VAS IMRE (Fidesz), a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Az Igazságügyi bizottság az egyes házszabályi rendelkezések 72. §-a alapján javasolta az Országgyűlésnek, hogy a T/15329. számon benyújtott, a burkolt pártfinanszírozás megakadályozásáról és az átlátható kampányfinanszírozás biztosításáról szóló törvényjavaslat túlterjeszkedő javaslatát nyilvánítsa szabályszerűnek. Tekintettel arra, hogy tegnapelőtt az Országgyűlés az Igazságügyi bizottság javaslatát elfogadta, a mai napon lehetőségünk van ezen szabályszerűen túlterjeszkedő módosító javaslat általános vitájának a lefolytatására.
Ahogyan a törvényjavaslat egészének általános vitájában is elhangzott, a Fidesz-frakció elkötelezett a transzparencia mellett, és támogatja a burkolt pártfinanszírozás megakadályozásáról és az átlátható kampányfinanszírozás biztosításáról szóló törvényjavaslatot. A választási eljárásról szóló törvény hatályos szövege, egészen pontosan a törvényjavaslat 148. § (2) bekezdése kimondja, amennyiben a sajtótermék politikai hirdetést kíván közölni, a választás kitűzését követő öt munkanapon belül az Állami Számvevőszékhez eljuttatja a hirdetési szolgáltatásainak árjegyzékét, amelyet az nyilvántartásba vesz és honlapján közzétesz. A sajtótermék ugyanezt az árjegyzéket a honlapján közzéteszi.
Hozzáteszem, a kampányfinanszírozásról szóló törvény szerint minden jelöltnek ugyanannyi forrás áll rendelkezésre, és ugyanannyit fordíthat kampánytevékenységre, mint az összes többi induló. A most tárgyalt, eredetileg LMP-s módosító javaslat gyakorlatilag az idézett szabályozás analógiáján szabályozná a kampányidőszakban a választási plakátok elhelyezésének lehetőségét. Még ha a módosító javaslat apróbb korrekciókra szorul is, az Igazságügyi bizottságban egyértelműen támogattuk az elképzelést, amely a választási eljárásról szóló törvény módosítására tesz javaslatot.
Azon ellenzéki pártok, akik ugyan szóban az átláthatóság hívei, viszont amikor jogszabályi módosításokról van szó, elbizonytalanodnak, itt van a lehetőségük, hogy megmutassák, saját működésükre vonatkozóan is a transzparencia oldalán állnak. Ezért is kérem, hogy támogassák a javaslatot. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me