HOLLIK ISTVÁN,

Full text search

HOLLIK ISTVÁN,
HOLLIK ISTVÁN, a KDNP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Vas Imre képviselőtársam elmondta a Fidesz-KDNP álláspontját, így én ezt nem megismételni szeretném, hanem kicsit tágabbra nyitnám a perspektívát. Azt gondolom, hogy Magyarországon és minden demokráciában, hála istennek, a pártok között van egy közmegegyezés. (Dr. Józsa István: Diktatúrában közmegegyezés! Ez jó! - Az elnök csenget.) Ez a közmegegyezés arról szól, hogy nem szabad teret engedni annak, hogy bárki átláthatatlanul a pártok működését befolyásolja.
Éppen ezért például, ahogy a régi alkotmányban, úgy az új Alaptörvény szerint is például a Magyarországon működő pártok külföldről való támogatása egy tiltott támogatásnak minősül. Még egyszer mondom, azért van ebben konszenzus, mert egyetértünk abban, hogy a pártokat ilyen módon befolyásolni nem lehet. Természetesen érvényes ez a belföldi burkolt pártfinanszírozások területére is. És itt valóban az elmúlt egy-két hónapban történtek olyan események, amelyek esetében fölmerül annak a gyanúja, hogy milliárdosok és hozzájuk kapcsolódó pénzügyi csoportok bizonyos pártokat befolyásolni akarnak, és tiltott módon támogatják azok működését, illetve azok politikai tevékenységét.
Azt gondolom, hogy éppen ezért az előttünk fekvő alaptörvénymódosítás, illetve annak a túlterjeszkedő módosító javaslata is megfelelő garanciákat tartalmaznak arra, hogy Magyarországon tiltott és átláthatatlan módon senki ne tudjon befolyást szerezni bizonyos pártok működése fölött. Én is csatlakozom ahhoz az állásponthoz, hogy aki ezt a javaslatot támogatja, az az átláthatóságot támogatja, az a demokráciát erősíti, aki ezt a javaslatot nem támogatja, az abban érdekelt, hogy a pártok átláthatatlanul működjenek, és a pártokat mindenféle burkolt módon tudják finanszírozni.
Mi, a Fidesz-KDNP mindig is azt mondtuk, hogy a korrupció és a befolyásolás ellen küzdünk, zéró toleranciát meghirdetve mindezek ellen, mi éppen ezért ezt a javaslatot támogatni fogjuk. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me