DR. GYÜRE CSABA,

Full text search

DR. GYÜRE CSABA,
DR. GYÜRE CSABA, a Jobbik képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! A Jobbik Magyarországért Mozgalom már az eredeti törvényt is szerette volna támogatni, hiszen a Jobbik régóta hangoztatott követelése, hogy az államnak sokkal inkább ki kell vennie a részét mezőgazdaság értékeink megőrzéséből; főleg, ha az azt is szolgálja egy bemutatóközpont keretében, hogy a fiatal generációk számára is megérthetővé, elfogadottá tegye a vidéken maradáshoz való nélkülözhetetlen tudást.
Két évvel ezelőtt azonban, az SZDSZ nyomdokain haladva, a Fidesz is elhatározta az állami földek privatizációját, bár ehhez még az SZDSZ sem mert hozzányúlni, de önök mertek; mert úgy gondolták, jobb a privatizáció, mint az állami tulajdon, teljesen másként cselekedve, mint amit egyébként hangoztattak korábban. De mindegy, mivel bizonyos érdekcsoportoknak érdekük volt az, hogy megszerezzék az állami földeket, ezért nyilván önök a privatizáció mellett döntöttek, túllépve az SZDSZ politikáján is.
Tehát, miután két éve privatizálták ezeket az állami földeket, ami ellen mi minden lehetséges módon tiltakoztunk, pláne, amikor kiderült, hogy olyan ősi tudást és sok-sok munkahelyet, genetikai értéket hordozó birtokok alól is kiveszik a talajt, mint például a mezőhegyesi ménesbirtok volt. Végül is az utolsó pillanatban rádöbbentek arra, hogy azért nem minden esetben kellene mindent a végletekig privatizálni, ezért az utolsó pillanatban meggondolták magukat, és valamilyen elképesztően nyakatekert módon visszakoztak ebből. De ezt az újjászervezést, azaz a privatizáció visszafordítását sajnos egy rendkívül pofátlan összegekkel tarkított kártalanítás övezte, ami szerintünk mindenki számára vállalhatatlan. A még birtokba sem lépett, de a helyi Fideszhez köthető új birtokosok, tulajdonosok az adófizetők pénzéből, a mi pénzünkből, valamennyiünk pénzéből, közpénzből olyan brutális kártalanítási összegeket kaptak fájdalomdíj gyanánt, amit semmi sem indokolt egyébként.
Jelen módosítást még ezen előzmények után is tudnánk támogatni, de csak bizonyos feltételek megvalósulása esetén. Egyrészt, ha a valódi hátrányt nem szenvedő, de a megsemmisített privatizáció miatt állítólagos károkért kártalanított tulajdonosok nevét nyilvánosságra hozzák, az általuk bukott terület nagyságával, a kártalanítás pontos összegével, és ezeket jegyzőkönyvbe mondják; ez az egyik feltételünk. A másik pedig az, hogy úgy legyen módosítva a nemzeti vagyonról szóló törvény, hogy a korábban és most tárgyalt javaslat értelmében a zrt.-hez került ingóságokat és ingatlanokat sarkalatos jogszabály védje a jövőbeni privatizációtól.
Ne vegyék zokon, de szimpla államtitkári parlamenti ígéretnek már nem hiszünk. El akarjuk kerülni, hogy később ezek az ingatlanok Mészáros Lőrincnél, Mészáros Lőrinc rokonságánál vagy valamelyik más földesúrnál, új fideszes földesúrnál kössenek ki, ne pedig a nemzeti tulajdonú zrt.-nél legyenek. Lehet most mosolyogni, csak az a baj, hogy gyakorlatilag amióta Magyarországon a Fidesz van kormányon, azóta ez a tapasztalat, a birtokok koncentrációja, új földesúri réteg kialakítása Magyarországon, az állami tulajdonú ingatlanoknak az ő számukra történő átjátszása és hasonlók.
Ha ezekre mi garanciát kapunk, az esetben el tudjuk fogadni ezt a jogszabályt, és akkor egyetértünk vele; ha nem, akkor nem. Köszönöm szépen a figyelmet. (Szilágyi György tapsol.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me