FARKAS SÁNDOR

Full text search

FARKAS SÁNDOR
FARKAS SÁNDOR (Fidesz), a napirendi pont előadója: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A mezőhegyesi ménesbirtokra a magyar önkép és identitás évezredes elemét jelentő lovaskultúra szerves és alapvető részeként tekinthetünk. Mezőhegyes neve az elmúlt több mint 230 év során összeforrt a kultúraápolással, a szakmai tudással, az ország egészére szétsugárzó építőmunkával, miközben maga is nemzeti hagyományunk szimbólumává, részévé vált.
A Nemzeti Ménesbirtokról és Tangazdaságról szóló 2016. évi XCI. törvény preambulumából idéztem néhány gondolatot. Mégis, most milyen feladatok előtt állunk, és milyen feladatokat kell ellátni a ménesbirtoknak a törvény alapján? Mezőhegyesen kialakult a védett őshonos magyar lófajták tenyésztése, genetikai értékének megőrzése és a magyar sportlófajta tenyésztése genetikai értékének teljesítményalapú növelése. Ez a lóágazatra vonatkozik. Az állattenyésztés egyéb vonatkozására is, akár a szarvasmarha-, tejelőtartásra és később a hagyományos fajta beállítására szükséges a megfelelő takarmány-előállítás, legelőgazdálkodás. A növénytermesztés az, amely meghatározza az egész gazdaság súlypontját és lehetőségét, amely kimondottan a vetőmagtermelésre, a mező- és erdőgazdasági, vadgazdálkodási, kertészeti és ehhez kapcsolódó oktatási, turisztikai és lovassport-tevékenységre vonatkozik.
Mezőhegyesen hagyományos a különösen az állat- és lótenyésztéshez kapcsolódó, valamint a modern igényeknek megfelelő elméleti és gyakorlati mezőgazdasági szakképzés, oktatás, várhatóan továbbképzés és felnőttképzés a tangazdaság keretén belül. Milyen előzmények, mik voltak azok, amelyek ennek a törvénynek a módosítását szükségessé tették? Néhány gondolatot mondanék, hogy megértse mindenki, aki a teremben van, és figyelemmel kíséri az előterjesztést.
A 2016. január 1-jétől 2016. december 31-éig központi költségvetési szervként működő Mezőhegyesi Állami Ménes költségvetési intézmény 2015. december 31. napjával vette át a Mezőhegyesi Állami Ménes Lótenyésztő és Értékesítő Kft. tevékenységeit, eszközeit, kötelezettségeit és követeléseit jogutód nélkül, jogszabály erejénél fogva, megszűnő gazdasági társaságtól.
A Mezőhegyesi Állami Ménes 2016. január 1-jétől a korábbi kft. eszközállományával gazdálkodott, amely a jogszabály erejénél fogva a társasági tulajdonból állami tulajdonná vált, és mint ilyenről, vagyonkezelői szerződést kellett volna kötni, amit megkíséreltek ugyan, de ez nem jött létre.
A nemzeti ménesbirtokról szóló 2016. évi XCI. törvény rendelkezései szerint a Mezőhegyesi Állami Ménes feladatai 2017. január 1-jétől, azaz ez év január 1-jétől jogutódlással a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.-hez kerülnek át.
A törvényjavaslattal megoldandó problémák. A Mezőhegyesi Állami Ménes és Lótenyésztő és Értékesítő Kft. tevékenységét és eszközeit, kötelezettségeit és követeléseit vette át 2015. december 31. napjával a Mezőhegyesi Állami Ménes, amely 2016. január 1-jétől ’16. december 31-éig központi költségvetési intézményként működött a Földművelésügyi Minisztérium irányításával úgy, hogy a korábbi Mezőhegyesi Állami Ménes Lótenyésztő és Értékesítő Kft. eszközállományával gazdálkodott.
Mivel ez az eszközállomány a jogszabály erejénél fogva társasági tulajdonból állami tulajdonná vált, annak kezeléséhez vagyonkezelői szerződés megkötésére lett volna szükség, azonban erre nem került sor. A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. mint 100 százalékos állami tulajdonban álló gazdasági társaság a Mezőhegyesi Állami Ménes által kezelt ingó vagyonelemek, lovak, egyéb állatok, termények tulajdonjogát nem szerezhette meg, mivel azok az állam tulajdonát képezik. Ugyanez igaz a Nemzeti Földalapkezelő Szervezettel megkötött földhasználati szerződések tárgyát képező földterületeken keletkezett termékek, termények és szaporulatok vonatkozásában, hiszen azok elválással szintén az állam tulajdonát képezik.
A ménesbirtok kötelezően ellátandó feladatainak jellegéből adódóan az ingóságok adásvétele gyakran szükségessé válik, azt hiszem, a gyakorló életből tudjuk, hogy ez mit jelent. A lóállomány szaporulata, a megtermelt termények, termékek vonatkozásában, mivel az ingóságok nem képezik a ménesbirtok tulajdonát, ezért a társaság nem kötheti meg az ingóságokkal kapcsolat adásvételeket, ezzel viszont a ménesbirtok feladatellátása ellehetetlenülhet.
(15.20)
Az állami vagyonnal való gazdálkodásról szóló 254/2007. (X. 4.) kormányrendelet 26. § (1) bekezdése értelmében az állami vagyont a törvényben, valamint a (2) bekezdésben meghatározott kivétellel a tulajdonosijog-gyakorló, illetve az általa megbízott olyan személy értékesítheti, aki az értékesítés lebonyolítására kiírt közbeszerzési pályázatot elnyeri. Az idézett jogszabályhely (2) bekezdése lehetővé teszi, hogy a tulajdonosijog-gyakorló az értékesítés lebonyolítására egy meghatározott személyi körrel és meghatározott típusú vagyonelemek tekintetében megbízást köthessen, azonban ezen taxatív felsorolásba a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. mint költségvetési szervnek nem minősülő úgynevezett egyéb vagyonkezelő és a vagyonkezelt vagyontárgyai nem érthetők bele.
Tisztelt Képviselőtársaim! A fentiekre tekintettel felmerült a kérdés, hogy hogyan lehetne az ingóságokat a ménesbirtok tulajdonába rendelni annak érdekében, hogy a társaság a törvényben előírt kötelezettségeit el tudja látni. Ennek a problémának a megoldására került benyújtásra a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaságról szóló 2016. évi XCI. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat, amelynek két fontos gondolata van. Az első: a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. által vagyonkezelt ingatlanokon keletkezett termékek, termények és szaporulatok elválással a társaság tulajdonába kerülnek. A másik: a ménesbirtok vagyonkezelésében álló ingó vagyonelemek a jogszabály erejénél fogva tulajdonátruházásra vonatkozó szerződéssel ingyenesen a ménesbirtok tulajdonába kerülnek.
Kérem tisztelt képviselőtársaimat, hogy a működés érdekében támogassák ezt a törvényjavaslatot, hogy a Mezőhegyesi Ménesbirtok és Tangazdaság továbbra is az elkötelezettségének és a törvényben szereplő feladatainak eleget tudjon tenni. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me