FARKAS SÁNDOR

Full text search

FARKAS SÁNDOR
FARKAS SÁNDOR (Fidesz), a napirendi pont előadója: Köszönöm szépen, elnök úr. Kedves Képviselőtársaim! Szilágyi képviselő úrnak csak meg szeretném jegyezni, hogy bármikor bármilyen, a mezőgazdaságot, az agráriumot érintő vitában kész vagyok bárhol, akár nyilvánosan önnel vitázni. (Szilágyi György: Csak a parlamentben nem.) Úgyhogy ez egy félreértés az ön részéről, úgy gondolom.
Ugyanakkor szeretném hangsúlyozni, hogy van a mezőhegyesi törvénynek egy passzusa, amit, tudom, hogy önök szeretnek annullálni. Ezt föl szeretném olvasni.
Ez az 1. § (3) bekezdése: „A Ménesbirtok részvényeinek száz százaléka az állam tulajdonában van. A részvények elidegenítése, megterhelése, biztosítékul adása semmis.” Ez azért egy olyan biztosíték; igaz, hogy nem kétharmados, de amikor ez a törvény készült, tisztelt képviselőtársaim, azt hiszem, önmagában már az egy nagy és elfogadható döntés volt az akkori politikai hangulatban, hogy ez a helyzet Mezőhegyesen megoldásra került. Én szeretném, ha ezt a gondolatot értékelnék, nem pedig mindig a kákán a csomókeresés történne, hogy mi van, ha ez majd privatizálva lesz; ilyen alapon bármibe bele lehet kötni, bármit meg lehet kérdőjelezni, még a kétharmados törvényt is nyugodtan, mert akkor majd négyötödös lesz belőle. Én azt hiszem, ebben az esetben, ebben a törvénymódosításban ez itt most nem állja a helyét.
(15.40)
Az, hogy hogyan jutott el a ménesbirtok, hogyan tudta úgymond megmenteni - talán nem biztos, hogy jó kifejezés -, egyben tartani - talán ez a helyes kifejezés - azt a céget, ami 230 év óta működik, ez nem egy kis történet volt, ezt elismerem. De azt hiszem, az is példa nélküli - ezt csak megjegyzésképpen mondom -, hogy a visszavásárlásból, illetve az állam a vételi szándéktól való visszalépésből és minden egyéb más történetből úgy jött ki, hogy gyakorlatilag egyetlenegy peres ügye nincs. Ezt fontosnak tartom, mert… (Dr. Józsa István közbeszól.) Jó, tudom, hogy szét lehet tárni a karját az embernek, de ha lennének peres ügyek, akkor meg itt őrjöngenétek - bocsánat a kifejezésért, képviselő úr -, hogy ez miért történt meg. Én azt hiszem, hogy ez egy fontos dolog, hogy egy teljesen normális módon, mindenki közmegelégedésére ez a törvény végrehajtásra került, és megfelelő módon működik is a cég.
Még egy megjegyzést szeretnék tenni. A ménesbirtok úgymond tőkésítése nem jószántunkból, nem a saját elképzelésből, hanem kényszerűségből történik. Gőgös képviselő úr hivatkozott a korábbi tulajdonosokra. A korábbi tulajdonosok a legértékesebb üzemszerkezeti részeket eladták a cégből, ezt azért megjegyzem. Jelen pillanatban a valóságtartalomhoz hozzátartozik: 2017 nyarán aratást, betakarítást, szá-rítást, vetőmagkezelést csak egy bérüzemben tudunk megtartani, mivel ez nem áll rendelkezésére Mezőhegyesnek. Ezt csak úgy az okszerűség kedvéért szerettem volna mondani. Éppen ezért ez a tőkésítés okkal, okszerűen meg fog történni; sajnos még nem indult el. Ugyanakkor azt is szeretném mondani a pályázati rendszerre reagálva, hogy gyakorlatilag egyetlenegy pályázati forrást nem annullál, nem vesz el a mezőhegyesi fejlesztés senkitől sem. Sem a szarvasmarhatelep esetleges bővítése, fejlesztése, sem pedig az ipari park fejlesztése nem a mezőgazdaság más ágazatait érintő pályázati rendszerből kerül tőkésítésre. Kérem a tisztelt képviselőtársaimat, támogassák e törvényt. Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me