DR. JÓZSA ISTVÁN,

Full text search

DR. JÓZSA ISTVÁN,
DR. JÓZSA ISTVÁN, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Annyira organikus volt az a terv, hogy annál organikusabb már csak a tao révén, ahogy kinőtt a földből, és szinte a nép akarataként megjelent az a gyönyörű stadion az Orbán-rezidencia szomszédságában. Tehát ez az önök képmutatásának valami fantasztikus része, és össze tudják rakni. Valószínűleg Machiavellit nagyon jól megértették, és megtanulták a reneszánsz idején „A fejedelem” címszó alatt összegzett észrevételeit a hatalom természetéről, és hogyan kell a fejedelemnek eljárnia, hogy a nép szeresse minden egyes cselekedetében. Szóval, önök nagyon kemény machiavellisták, ez is annak a része. Nagyon sokan jól járnak vele. Az európai tendenciákhoz, a transzparenciához, az átláthatóság-hoz, a közösségi célok teljesítéséhez úgy általában nincsen köze. Tehát az, hogy önöknek mint Fidesznek, akik beültették a saját embereiket a különböző szakági szövetségek élére, hogy a saját kis közösségeik célját ez teljesíti, azt alá lehet írni, mert tényleg annak érdekében áll, de ennek ilyen oldal-haj-tá-sai vannak, hogy a Birkózó Szövetség saját magánalapítványa kap 2 milliárd forintot. A közpénz elveszíti közpénzjellegét, átmegy alapítványba, és majd mindenki megbízik benne, hogy az az eredetileg 500 millióra tervezett birkózócsarnok a 2 milliárdból a lehető legjobban fog elkészülni. Ebben én teljesen biztos vagyok.
Visszatérve az előterjesztésre, ennek a javaslat-nak az a célja, hogy a társasági és osztalékadóról szóló törvényben rögzített látvány-csapatsportok közé beemelje a röplabda sportágat is, ezzel lehetővé téve a taokedvezmény kiterjesztését az ilyen csapatok támogatásának lehetőségével is. Én nagyon örülök ennek az imponáló számnak, amit államtitkár asszony említett, hogy 210 - ha jól emlékszem, ezt mondta - klubban működik már röplabda szakosztály. Ez azért, hogy megint személyes vonatkozást is mondjak… - a szülővárosomban édesapám alapította az első röplabdaszakosztályt mint matematikatanár, tehát ez annyira közcél volt akkor, hogy úgy érezte, ebbe indítóként be kell szállni. Tehát nagyon szimpatizálok a röplabdával, kora gyerekkorom óta, ha szabad ezt mondani, elnök úr.
A javaslat többi része főleg uniós jogharmonizációs pontosításokat tartalmaz, arra való tekintettel, hogy a kiegészítő támogatás valamennyi jogcímre vonatkozóan érvényesül, a hivatásos sportszervezetek esetében is valamennyi uniós jogszabályban érintett jogcím, így a tárgyieszköz-beruházás, a felújítás, a képzéssel összefüggő feladatok támogatása és a személyi jellegűek esetén is. Erre mindegyikre vonatkozóan kell számítani az alap- és a kiegészítő támogatásokat, és az összevont érték nem haladhatja meg az egyes jogcímekre vonatkozóan a taotörvényben meghatározott mértékű támogatási intenzitást. Ez egy korrekt rendezése a soroknak, tehát ezzel önmagában nincs is semmi baj.
További módosítás az uniós joggal való összhangot biztosítja, tekintettel arra, hogy amennyiben a támogatás kedvezményezettje uniós versenyjogi értelemben vett vállalkozásnak minősül, az állami támogatási szabályokat kell ekkor alkalmazni, ami szintén helyes.
Az észrevételeim egy részét már elöljáróban elmondtam, tehát amire büszke Bánki Erik, arra személyében büszke is lehet. Tehát nincs még egy ember a magyar parlamentben, aki ennyire tevékeny részt vállalt, közel 500 milliárd forintnak… - 436 milliárd, itt látom a számszerű adatot. Tehát a taokedvezmény rendszerének megítéléséről szeretnék egy szakértői - mert én nem vagyok sportközgazdász - véleményt mondani, ami szerint óriás-stadionok a kisvárosokban, követhetetlenül ömlő pénzek, urambátyám viszonyok az állami és a sportszövetségek között, és az egész rendszer abszolút nyertese egy Felcsút nevű településnek a sportegyesülete. Ezt csak a vak nem látja, önök viszont büszkék rá. Annyira látják, hogy így fél téglával verik a mellüket, hogy ezt ők csinálták. Hát igen, a vezérnek meg kell felelni!
A látvány-csapatsportoknak, úgymint a labdarúgás, kosárlabda, kézilabda, vízilabda és a jégkorong, a kormány úgy is juttat támogatást 2011 óta, hogy a nagyvállalatok a befizetendő társasági adóikból úgymond leírhatják, tehát nem a költségvetésnek fizetik be, hanem ezeknek a sportszövetségeknek, ha a sportszövetségeket támogatják. Azaz adóforintokat csoportosítanak át önök a törvény erejénél fogva. Ennek ellenére a kormány makacsul tagadja és azt állítja, hogy a tao nem közpénz, ezt céges magán-adománynak tekintik továbbra is, ami természetesen nem igaz, mert ezt a pénzt, a taopénzt nem fizetik be a költségvetésbe; ha nem lenne taotörvény, akkor ez a költségvetésben jelenne meg.
Ez az idén 85 milliárd forintot jelent, de ha a rendszer egész eddigi pályafutását nézzük, elképesztő összegről van szó. Ez az, amit itt az előbb idéztem már, hogy 2012 óta a társaságiadó-támogatások összesen 436 milliárd forintot tesznek ki. Ennyi pénz veszítette el a közpénzjellegét az önök kézből etetése révén, és esett ki a költségvetésből úgy, hogy nyomon sem lehet követni, kik és milyen döntések alapján pontosan mire költötték ezt a pénzt. Tehát nem azzal a céllal nem értünk egyet, hogy a sportot támogatni kell, mert a sportot támogatni kell, csak nem ilyen protekcionista, urambátyám, haveri, átláthatatlan, „hol tűnik el a pénz” módon.
A nemzetközi versenyeken is sikereket elérő magyar röplabdát szükséges is és kell is támogatni, de nem egy ilyen, a korrupció melegágyát jelentő rendszeren keresztül, ami igazából a fideszes össze-fonódásokkal tarkított rendszer által valósul meg, aminek ön a feje. (Bánki Erik közbeszól. - Az elnök csenget.) Tehát, ha tetszik Bánki Eriknek, hogy ön az összefonódás feje, akkor gratulálok, fölvállalja azt, amiért másutt karperec jár. Ahol évi 70-80 milliárd forint költségvetési forrás veszíti el közpénzjellegét, az nem tekinthető európai metódusnak, azzal együtt, hogy valamilyen módon önök ezt elfogadtatták az Unióval.
Tehát a röplabdát messzemenően támogatjuk, ha megengedi, elnök úr, önt és ezt a taorendszert viszont nem. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban. - Bánki Erik: Szégyelld magad! - Dr. Józsa István: Ne hülyéskedjél már!)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me