HOLLIK ISTVÁN

Full text search

HOLLIK ISTVÁN
HOLLIK ISTVÁN (KDNP): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Annak én is nagyon örülök, hogy ez a vita alapvetően szakmai mederben folyik egyik részről, a másik részről pedig: abban, ha jól látom, akkor teljes egyetértés van, hogy a magyar sportot minden erővel támogatni kell, és ha jól értem, akkor még nagyjából abban is, hogy a tao egyébként egy jó eszköz hozzá.
Néhány szóban reflektálnék a Szilágyi György képviselő úr által elmondottakra. Szakmainak mondható volt az ő felszólalása, bár nem biztos, hogy az erősíti a szakmaiságát, hogy a rokoni viszonyaimmal kezdte a felszólalását. Egyébként, hogyha kedve van, akkor a teljes családfámról tájékoztatást tudok adni neki egy kávé mellett.
Említette ezt az USA-tanulmányt, itt szeretném pontosítani. Ő azt mondta, hogy egy dollárra négy dollár haszon jut. Nekem ez a haszon túl tág. Nem tudom, hogy itt piaci alapú, az egyesületeknél (Szilágyi György: Társadalom.), a sportkluboknál jelentkező vagy társadalmi. (Szilágyi György: Társadalmi.) Ami tanulmányt én láttam, és egyébként, ha az ön által elmondottak vannak, az még jobb, de én egy olyan tanulmányt olvastam, ami arról szólt, hogy egy dollár sportra fordított támogatás két dollár megtakarítás a népegészségügyben, az egészségügyi kassza tekintetében. Lehet, hogy ha egyébként ezt kibővítjük a sport mint gazdaság egyéb ilyen profittermelő képességével, lehet, hogy kijön az a szám, de én pontosan erről beszéltem.
Képviselő úr, ha jól értettem, azt mondta, hogy a piaci és a versenyszempontok tulajdonképpen a taónak köszönhetően nem annyira érvényesülnek, és ezért mondja azt, hogy a taónak van jó meg rossz oldala is. Ezt ő a tao rossz oldalához sorolja, hiszen elkényelmesíti a klubokat. Egyébként lehet, hogy ez elméletben így van, sőt lehet, hogy egy-két egyesület esetében a gyakorlatban is, csak mondanék néhány olyan adatot meg olyan szempontot, ami talán árnyalja ezt a képet.
Azt láthatjuk, hogy az elmúlt két-három évben az egyesületek számára adott tao összege nagyjából azonos, sőt a ’15-16-os évben több volt már az egyesületek által igényelt tao vagy megkapott tao, mint a tavalyi évben. Tehát azt láthatjuk, hogy nagyjából ez az összeg beállt, sőt egy kismértékben csökken is.
Ugyanakkor a másik oldalról azt látjuk, hogy az egyesületek száma… - itt is elhangzott, hogy például hány röplabda szakosztály létesült. Tehát azt látjuk, hogy az egyesületek száma pedig dinamikusan növekszik. Tehát ha a tao összege adott, az egyesületek száma pedig nő, akkor azt gondolom, hogy ez éppen a piaci verseny szempontjából egy kedvező folyamat, hiszen ez azt jelenti, hogy a taót adó vállalkozások már évek óta egy adott összeget szánnak taotámogatásra, viszont az azt megszerezni kívánó klubok száma növekszik. Magyarul, ez azt jelenti, hogy a taoforrásokért - azért láthatjuk, hogy a taoforrások szinte az egyedüli támogatási forma a sportban, de legalábbis a legnagyobb -, ezért a forrásért, ami nagyjából évek óta fix, egyre több klub áll sorba, tehát magyarul, egyre nagyobb lesz a klubok közötti verseny.
Azt gondolom, hogy a képviselő úr felvetése jogos, hogy egyébként jobban oda kell figyelni a bevételekre, a reklámbevételekre, a merchandisingra, ez igaz, de én azt gondolom, hogy az nem állja ki a valóság próbáját, hogy pusztán a tao léte elkényelmesítené a klubokat, hiszen mondom, azt látjuk, hogy növekvő a klubok száma, a taotámogatás meg ugyanaz marad, tehát egyre nagyobb verseny lesz a taotámogatásokért. Ettől függetlenül azt gondolom, hogy mindazokat a felvetéseket, amiket elmondott, érdemes megvizsgálni. Egyébként azt is szeretném elmondani, hogy bár nem láttam a Jobbik módosító indítványát, de amit a képviselő úr elmondott, azt egyébként még meggondolásra alkalmasnak is tartom.
Mindent egybevetve tehát én örülök annak, hogy abban egyet tudunk érteni, hogy a tao a magyar sport érdekét szolgálja, és ezt támogatandónak tartja mindenki, ahogy azt is, hogy a röplabdát mint sportágat beemeljük a látvány-csapatsportágak közé. Azt gondolom, hogy sokkal több ilyen szakmai vitára lenne szükség. Köszönöm szépen. (Szórványos taps a kormánypárti sorokból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me