MESTERHÁZY ATTILA

Full text search

MESTERHÁZY ATTILA
MESTERHÁZY ATTILA (MSZP): Nagyon szépen köszönöm. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Legelőször is hadd szögezzem le én is azt, az, hogy a röplabda bekerül hatodik látványsportként, szerintem egy jó dolog, és ezt a magam részéről maximálisan támogatom, sőt azt mondanám, jobb lett volna, ha már korábban is bekerülhetett volna. Lehet, hogy akkor még nagyobb fejlődést tudott volna ez a sportág az elmúlt időszakban felmutatni, de így is mindenféleképpen jó hír, hogy bővül ez a kör.
A másik, amiről Szilágyi képviselő úr is beszélt, hogy vajon jó vagy rossz a tao. Én is azt tudom mondani, és inkább csak a jegyzőkönyv végett erősítem meg azt, hogy ha a sport szempontjából nézem, akkor egészen biztosan jó a tao, hiszen minden olyan kezdeményezés jó, ami a magyar sportba forrásokat visz be. De aztán utána jön a „de”, amiről képviselőtársam már többet beszélt, hogy azért vannak problémák is; majd erről is néhány mondatot még hadd mondjak.
Witzmann Mihály felemlegette a PPP-kon-struk-ciót. Én azt gondolom, azt el kell ismerni, hogy a PPP-konstrukció egy nem jó konstrukció volt. Én a magam részéről akkor államtitkárként nem is támogattam, de ez nem jelentett túl sok mindent, mert ettől függetlenül a kormány bevezette. De nem rossz szándékból tette, ennyit azért a történelmi hűség kedvéért hadd mondjak el, hanem egyszerűen kereste az új finanszírozási lehetőségeket, a forrásokat ahhoz, hogy egy átfogó létesítményfejlesztési programot lehessen Magyarországon csinálni.
Én akkor is úgy érveltem, és az élet talán mára már be is bizonyította, hogy sok helyütt működik a PPP-konstrukció; a sportban, a sportágak, a szektor sajátosságai miatt itt eleve előre látható volt, hogy nem kiszámítható bevételek és sok minden más miatt ez egy nem működő konstrukció lesz, és éppen ezért a végén egészen biztosan többe fog kerülni a költségvetésnek, mint ha más módon próbálták volna ezt megoldani. Csak annyit akartam mondani, hogy igaz ez a kritika, nem volt jó konstrukció, de még egyszer mondom, nem rossz szándékból, hanem inkább pont jó szándékból fakadt ennek a bevezetése.
A másik, amiről Szilágyi képviselő úr is beszélt már, hogy ezt valóban többször kértük Bánki Eriktől is és a kormányzattól is mindig, amikor ez a tao szóba kerül itt a Házban, hogy húzzunk már egyszer egy ilyen vonalat, hogy az eredményeket nézzük már meg, a tapasztalatokat nézzük már meg. És ezt nem azért mondja jobbikos képviselőtársam sem vagy én sem, mert mi gonoszak akartunk lenni, és a Fideszt akarjuk kritizálni, legalábbis én most ebben a tekintetben nem, hanem ezt hallom a sportegyesületektől, a szakági sportszövetségektől, hogy van egy csomó olyan javaslat, amit érdemes lenne megfontolni. Nem biztos, hogy mind megvalósítható, meg kivitelezhető vagy beépíthető egy szabályba, de mégiscsak érdemes lenne egy picit erre odafigyelni, hogy a napi működési tapasztalatok mit hoznak.
És ebben bizony számos olyan javaslata van az egyesületeknek is és a különböző szakosztályoknak, sportvezetőknek is, amik talán megfontolhatók. Több konferenciát szerveztek erről. Ha jól tudom, többen - az államtitkár asszony is - részt vettek ezen. Tehát szerintem érdemes ezekre egy picit nyitottabban tekinteni, és ha van rossz, van visszaélés, van probléma a taóval, akkor meg az a dolgunk közpénzekkel foglalkozó személyekként, hogy ezeket természetesen a minimálisra vagy lehetőleg a nullára csökkentsük.
A másik, ami a tapasztalatok szempontjából fontos, beszéltünk már erről is korábban, hogy lehet, hogy a felhasználási kört is érdemes lenne bővíteni. Most nem azért fáj a szívem, hogy mondjuk, a felcsúti stadion működéséhez lehessen taopénzt felhasználni, mert az valószínűleg megoldódik másképpen, de van egy csomó olyan létesítmény, amiről beszélt Witzmann Mihály képviselő úr is, hogy mennyi minden sportlétesítményt adtak át, ami üdvözlendő, de ezeket utána fenn is kell tartani, és sok esetben a fenntartás majdnem drágább, sőt egészen biztosan drágább, nehezebb és nagyobb feladat vagy egy önkormányzatnak, vagy egy sportegyesületnek, mint maga a létesítmény elkészítése vagy felépítése.
Magyarul: azt is érdemes lenne átgondolni, hogy működésre, fenntartásra bizonyos létesítmények körében hogyan lehetne segítséget adni azoknak, akik már felépítették ezeket. Például én azt gondolom, hogy egy tanuszodát az életben nem lehet rentábilisan működtetni, tehát olyan nincs, hogy ahhoz ne kelljen pluszforrást hozzátenni, különösen akkor nem, ha mondjuk, utánpótlásnevelésre is akarjuk használni. Ugyanez igaz egy sportcsarnok esetében. Ha azt szeretnénk, hogy ott egyesületek, gyerekek tudjanak sportolni, akkor az egészen biztosan nem olyan piaci feltételek mellett megy, hiszen napközben kevesen akarnak futsalt játszani, mondjuk, egy sportcsarnokban. Tehát magyarul: kevés az az óraszám, ami behozhatja adott esetben a forrásokat. Tehát magyarul: érdemes lenne talán ezt is megfontolni.
Erről félig-meddig Hollik képviselő úr beszélt, én egy picit talán hadd legyek pozitívabb, hadd alkalmazzak pozitívabb megközelítést, mint jobbikos képviselőtársam. Szerintem célként az volna jó, ha a sportgazdaság Magyarországon is képes lenne nagyobb mértékben eltartani bizonyos sportágakat. Most valószínűleg az öttusa és a vívás sosem fogja eltartani saját magát, sajnálatos módon, de pont a látványsportágak tekintetében azért a nemzetközi, a nyugat-európai vagy éppen az amerikai példák pont azt mutatják, hogy bizony volt olyan focista, ha jól emlékszem, akit egy spanyol klub megvásárolt, és a mezének a kiárusításából bejött a futballista „ára”. Tudom, hogy ez egy kicsit távol van a magyar focitól jelen pillanatban, de ha nem is ezt a célt akarjuk kitűzni, hanem azt, hogy valahogy a sportgazdaság kapcsán, ami Európában, különösen az Egyesült Államokban egy komplett gazdasági szektor, egy ágazat, ami a GDP-hez is hozzájárul, talán ebben a tekintetben érdemes lenne ezeket a forrásokat és egyéb más intézkedéseket is megfontolni.
A negyedik, amit szeretnék a figyelmükbe ajánlani, ez az átláthatatlanság. Higgyék el, hogy ez az egész sportágnak, a magyar sportnak, önöknek is, a taorendszernek is egy komoly, hogy mondjam, kritizálási vagy kritikai pontot ad, ami kapcsán támadhatják azt a rendszert, sok esetben még akkor is, amikor nem igaz - akkor, amikor igaz, akkor természetesen rendben van -, hogy átláthatatlan a rendszer. Nem tesz jót az sem, hogy lassan már minden sportági szakszövetség élén egy fideszes országgyűlési képviselő ül. Persze, elfogadják, a magyar sport úgy működik, hogy jöjjön az elnöknek, aki tud pénzt hozni. Ez nagyjából ilyen egyszerűen dől el minden egyes esetben. Mondjuk, pont a Röplabda Szövetségnél is így dőlt el: Nyíregyháza polgármestere azt mondta, hogy ő szeretne az lenni, a korábbi elnök két nappal a választás előtt azt mondta, hogy akkor ő nem is szeretne elnök lenni, és akkor megválasztottak egy fideszes politikust. Mindezek a döntések azért az árnyékot rávetik arra, valóban - és még egyszer, én direkt óvatosan, udvariasan akarok fogalmazni -, hogy bizony itt valami nincsen rendben, vagy nem pontosan csak olyan célokat szolgál ez a taós rendszer, mint ami a törvényben szépen meg van fogalmazva, vagy a szóban elmondott gondolatok mentén kibontakozik a hallgatók számára. Tehát magyarul: az átláthatóság és egy kicsi önmérséklet a politikusok részéről szerintem nagyban segítené a magyar sportot ebben a tekintetben.
Az utolsó gondolatom pedig az, ez részben inkább az államtitkár asszonyhoz szólna, hogy talán érdemes volna e mellé a taorendszer mellé egy átfogó létesítményfejlesztési koncepciót is csinálni, ami nemcsak stadionról szól. Tehát egy picit központilag átgondolni, hogy hol milyen létesítményre van szükség, hol kell tanuszoda, hol kell multifunkcionális sportcsarnok; hol kell… - szerintem majdnem minden faluban érdemes lenne, az MLSZ csinálja is, de talán érdemes erre még több figyelmet fordítani, hiszen egy kisebb településen nincs más, mint a focipálya meg az öltöző, amit lehet sporttérként használni.
(12.00)
Hozzáteszem egyébként, az is egy gond, hogy ami pénzt ad az MLSZ ezen kisebb települések létesítményeinek a felújítására, tehát a fű meg a világítás, meg a csarnok, utána ezeket az egyesületek bezárják. Tehát a gyerekeket, akik eddig be tudtak menni játszani az egyesület területére, most kizavarják, mert nehogy már a fűvel vagy a nem tudom, mivel problémát okozzanak. Tehát magyarul, az aranylábúak használhatják edzésre meg amikor meccs van, de azon kívül a lakosság kevésbé, és talán ez se biztos, hogy a leginkább a törvényhozó vagy a kormányzati szándék szerint való.
Tehát magyarul, nem lenne baj, hogyha lenne egy stratégia, hozzá egy akcióterv, és ha már vannak ilyen források, akkor bizony a forrást is mellétenni, hiszen mi is gyártottunk korábban olyan stratégiát, ami, azt hiszem, 99,6 százalékkal ment át a parlamentben a szavazáskor, csak mivel nem volt mögötte egy akcióterv, nem volt mögötte egy forrásallokáció, ebből kifolyólag nagyjából papíron is maradt, bármennyire is jó és közös elképzeléseket tudott ebben megfogalmazni az akkori kormányzat, egyébként akkor több fideszes, sporttal foglalkozó politikus segítségével.
Elnök úr, én ennyit szerettem volna most elmondani a vita ezen szakaszában. Köszönöm szépen a lehetőséget. (Dr. Józsa István tapsol.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me