BARTOS MÓNIKA,

Full text search

BARTOS MÓNIKA,
BARTOS MÓNIKA, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Képviselőtársaim! Amikor a XXI. század globalizált világában távolságról beszélünk, egy nagyon viszonylagos tényt próbálunk megközelíteni. Mert, habár a kilométerek nem csökkentek távoli világok között, a távolság annál inkább. Erre az egyik nagyon jó példa Magyarország és Új-Zéland, illetve Új-Zé-land és az EU fejlődő kapcsolatrendszere.
Diplomáciai kapcsolataink több évtizedes múltra tekintenek vissza. 2016-ban kezdte meg működését a wellingtoni magyar nagykövetség. Ez azért is örömteli, mert ahogy államtitkár úr is mondta, Új-Zélandon mintegy 3 ezer fős magyar diaszpóra él. Az új-zélandi magyarok beilleszkedtek a helyi társadalomba, aktívan részt vesznek a politikai és gazdasági életben. 1998 és 2008 között volt magyar származású képviselő az új-zélandi parlamentben, sőt a gazdasági, pénzügyi életben is lerakták kézje-gyüket.
A távolság csökkenését abban is megfigyelhetjük, hogy magas szintű látogatások egész sora történt a térségbe, így Új-Zélandra is. Kövér László házelnök úr 2014. novemberi látogatása a parlamentjeink közötti kapcsolatot erősítette meg. A parlamentáris diplomáciának különleges helye van az országok, a nemzetek közötti párbeszédben, amit Magyarország - mint az Interparlamentáris Unió alapító tagja - mindig is kiemelten kezelt. Áder János köztársasági elnök úr 2016 novemberében tett látogatást Új-Zélandon, hogy együtt tisztelegjen az ott élő magyarokkal az 1956-os hősök és a forradalom és szabadságharc 60. évfordulója előtt. Sajnálatos módon természeti csapás, egy 7,8-as erősségű földrengés szakította félbe programjai sorát.
A következő év is kiemelkedő volt, hiszen 27 év után első külügyi tárcavezetőként Szijjártó Péter miniszter úr látogatott Új-Zélandra, többek között abból az ünnepi alkalomból, hogy felavassa a wellingtoni magyar nagykövetséget, illetve az 1956-os forradalom és szabadságharc után Új-Zélandra érkezett magyar menekültek befogadásának 60. évforduló-ja alkalmából állított emléktáblát.
Több megállapodás él országaink között, úgymint a vízumkötelezettség kölcsönös megszüntetéséről szóló, a 90 napot meg nem haladó látogatás esetén vagy a megállapodás az ideiglenes munkát vállaló turisták programjáról. Van néhány olyan terület, amelyben nem közös az álláspontunk, ezek egyike a GMO-mentesség, azonban ez nem zárja ki, hogy a mezőgazdaság más területein ne találnánk meg a közös hangot. A Magyar Állattenyésztők Szövetsége hasznosnak tartaná hazai szakemberek részére tanulmányutak szervezését elsősorban tejelőmarha-, húsmarha-, juh-, szarvas- és lótenyésztés területén. A horgászati és halászati szakterületen pedig érdemes lenne a kutatóintézmények közötti információ-cserét, szakmai képzéseket és közös kutatásokat erősíteni.
A most előttünk fekvő megállapodás egy új lépés a kapcsolatok fejlődésében, hozzájárul Magyarország és az EU, valamint Új-Zéland partnerségének javításához. A kötelező erejű politikai záradékok az emberi jogok, a nonproliferáció és a terrorizmus elleni küzdelem területén nyilvánítják ki a kötelezett-ség-vállalásokat. Ezen túl a megállapodás kereskedelmi és gazdasági területen folytatott együttműködésre is kiterjed, de a szakpolitikák kérdése is kiemelt helyen szerepel. Szabályoz többek között az egészségügyre, környezetvédelemre, az éghajlatváltozásra, az energiaügyre, az oktatásra, a kultúrára, a munka-ügy-re, a katasztrófavédelemre, a tengerügyre és halászatra, a közlekedésre, a jogi együttműködésre, a pénzmosásra és a terrorizmus finanszírozására (sic!), a szervezett bűnözésre és a korrupcióra vonatkozó együttműködést is.
Már csak a felsorolásban szereplő témák sok-szí-nű-ségéből is jól látható, hogy az asztalunkon fekvő megállapodás milyen sokrétűen támogatja az együttműködést, ezért a javaslat elfogadását jó szívvel ajánlom képviselőtársaimnak. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me