DR. VEJKEY IMRE,

Full text search

DR. VEJKEY IMRE,
DR. VEJKEY IMRE, a KDNP képviselőcsoportja részéről: …hogy visszautasítjuk ezeket a hangokat. Köszönöm szépen, elnök úr.
Magyarország és Új-Zéland 1974-ben létesített diplomáciai kapcsolatokat. A korábbi évtizedeket jellemző szórványos kétoldalú együttműködésünk az elmúlt időszakban látványosan bővült. A magyar kormány által 2015-ben útjára indított déli nyitás külpolitikai stratégia a korábbinál lényegesen nagyobb és koncentráltabb figyelmet szán az Európán kívüli területeknek, így az ázsiai régiónak, a csendes-óceáni régiónak és ezen belül az Új-Zélandot is magában foglaló térségnek. Növekvő gazdasági és külpolitikai aktivitásunk 2016-17. évre világosan kitapintható eredményeket hozott e relációban is.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Bár Közép-Európa hagyományosan nem számít jelentős tényezőnek az új-zélandi külpolitika számára, de az ország EU-hoz fűződő kapcsolatainak, a korábbi közös afganisztáni szerepvállalásunknak, valamint a nemzetközi szervezetekben folytatott együttműködésünknek köszönhetően sikerült konstruktív és bővülő párbeszédet kialakítanunk Wellingtonnal.
A 2007-es nyilatkozat átalakítása és a kapcsolatok szerződéses szintre való emelésének céljából 2012. június 25-én a Tanács határozatot fogadott el, amelyben felhatalmazta az Európai Bizottságot és az Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjét, hogy tárgyalásokat folytassanak az Európai Unió és Új-Zéland közötti kapcsolatokról és együttműködésről szóló partnerségi megállapodásról, ez az úgynevezett PARC-megállapodás. A megállapodást 2016. október 5-én írták alá Brüsszelben.
A 2016-ban Brüsszelben aláírt, az EU és Új-Zéland közötti PARC-megállapodás jelentősen hozzájárul az EU és Új-Zéland közötti együttműködés erősítéséhez, többek között a következő közös értékekre és elvekre alapítva: demokratikus alapelvek, emberi jogok és alapvető szabadságjogok tiszteletben tartása, jogállamiság, valamint a nemzetközi béke és biztonság. A megállapodás kiegészíti és felváltja a kapcsolatokról és együttműködésekről szóló, 2007. évben elfogadott közös nyilatkozatot. Következetes és jogilag kötelező általános keretet hoz létre az EU és Új-Zéland között fennálló kapcsolatokhoz. Valamennyi meglévő ágazatspecifikus megállapodás pedig hatályban marad.
Ezért, tisztelt hölgyeim és uraim, a KDNP parlamenti frakciója támogatja a törvényjavaslatot, kérem, támogassák önök is. Köszönöm megtisztelő figyelmüket.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me